anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przewoźnik DHL nie wywiązuje się z obowiązków

FHU_ADAMS
#11 Animator

Dzień dobry wszystkim. Jak w tytule - sprawa dotyczy przewoźnika DHL, a dokładnie przesyłek nadawanych za pośrednictwem Allegro Delivery, które obsługuje DHL. Prowadzę sprzedaż na Allegro dwóm firmom i u obu mam ten sam problem. DHL to najbardziej zawodny przewoźnik, chociaż nie mogę nic zarzucić współpracy, bo nie ma bezpodstawnych dopłat do wagi (jak u DPD) i kurierzy odbierają wszystkie przesyłki bez problemów. Dostarczanie ich to już niestety zupełnie inna sprawa.

Średnio 5 przesyłek tygodniowo nie dociera do klientów. Statusy, jakie pojawiają się w zakładce "śledzenie przesyłki" są zupełnie przypadkowe i nie mają nic wspólnego z rzeczywistością - odmowa przyjęcia, brak gotówki, odbiorca nieobecny, awizo (mimo że żadnego awizo nie ma), termin dostarczenia ustalony z odbiorcą. Klienci piszą oburzeni, że kuriera nie było, nie kontaktował się, oni byli obecni w domu cały czas, a jakimś cudem dostali awizo (z tym, że żadnej karteczki czy powiadomienia elektronicznego nie dostali). Dodatkowo oczywiście klienci nie mogą sami kontaktować się w sprawie przesyłki z przewoźnikiem, bo mają tylko numer przesyłki z Allegro, a po tym numerze na infolinii DHL niczego nie można się dowiedzieć. Przesyłki wracają do nas nietknięte.

Drugą grupą przesyłek są te oznaczone jako "dostarczone", mimo że nigdzie ich nie ma. Kurier DHL porzuca paczkę na posesji, u sąsiada, na równoległej ulicy, albo na drugim końcu miasta. My składamy reklamację u Allegro, Allegro ją odrzuca, a klient dostaje zwrot z Allegro Protect. 

Obsługa takich zamówień trwa bardzo długo i tracimy na tym zarówno my, jak i Allegro. Planuję złożyć zbiorcze reklamacje z tych dwóch kont, ale w sumie nie wiem jak się do tego zabrać, więc w pierwszej kolejności piszę tutaj. Ponad 20 przesyłek na miesiąc wyrusza w trasę i ginie lub bez powodu wraca do nas. Proszę o rady.

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@FHU_ADAMS 

Cześć, przepraszam Ciebie za długi czas oczekiwania na naszą odpowiedź. Cały czas konsultujemy temat.

Na ten moment dostałem informację, że w tej sprawie była wysłana informacja do jednostek doręczających, bo to tam pojawił się np. brak możliwości skontaktowania się z kurierem lub opóźnienia w doręczeniu.

Proszę napisz mi czy sytuacja się powtarza - jeśli tak, to wyślij mi proszę kolejne przykłady przesyłek, przekażemy ponownie kolejną wiadomość z informacją do jednostek doręczających.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

FHU_ADAMS
#11 Animator

Oczywiście, że sytuacja się powtarza. Kolejne numery przesyłek:

AD020423X3

AD020NMH14

AD0211NIL5

AD020NNQH4

oznacz moderatorów

FHU_ADAMS
#11 Animator
oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @FHU_ADAMS, dziękujemy.
Dołączyłem numer przesyłki do sprawy.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

AGLOPRIMA2
#15 Entuzjasta

To ja może ciut rozjaśnię.

Rozmawiałam dziś z kurierem, który właśnie odchodzi z pracy, jak 10 innych z rejonu.

• Przesyłki drożeją, a kurierom obcinają stawki za doręczenia dokładając jednocześnie pracy - popularyzują się (wreszcie!!!) inne platformy poza Allegro -  E.li Vi..ted O.X
  • kurierzy zwykle zatrudniani są na zlecenie lub na działalności w związku z tym nie istnieje u nich urlop, L4 czy inne "udogodnienia".
  • Brani są więc do pracy ludzie z łapanki, bo nikt rozsądny już się w to nie wpakuje.

Ja w ramach tego, że do furii mnie doprowadza fakt, że dzięki cudownemu Delivery musi mi podjechać codziennie 5 kurierów, czasami po 1 paczkę, noszę DHL do automatu - mam po drugiej stronie ulicy i co?

I w tym miesiącu na 10 paczek włożonych do maszyny przed godziną magiczną 7 było podjętych z opóźnieniem, następnego dnia.

I kto została ukarany? Oczywiście ja bo odjęto mi punkty za nieterminowa wysyłkę.

Tak, że ten...

DHL w ogóle kładzie la..ę na doręczenia.

Ostatnio prywatnie czekałam tydzień na zamówiony towar. A  jak już kurier dotarł, to na grzeczne, wręcz żartobliwym tonem zadane pytanie "co się tam u Was dzieje" strzelił focha i prawie nakrzyczał na mojego partnera

oznacz moderatorów

FHU_ADAMS
#11 Animator

Minął kolejny miesiąc i dalej nic? Mam kolejne numery przesyłek, ale załączę najbardziej absurdalny: AD029P71B7. Statusy rezygnacja klienta dwa razy i nawrotka do nadawcy. Szkoda tylko, że dostarczenie miało być do automatu paczkowego... 

oznacz moderatorów

FHU_ADAMS
#11 Animator

Jeszcze jeden numer przesyłki, możliwe że statusy przebiły ten poprzedni. To jest jakiś żart, a nie poważny przewoźnik. Przesyłka oczywiście do nas nie dotarła. Nadano ją 12 kwietnia zrzut.png

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@FHU_ADAMS Przekazałam ten przykład do weryfikacji przez przewoźnika.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów