W sumie to mam taki mały pomysł - WEŹCIE LUDZIE W KOŃCU ODPOWIEDZIALNOSĆ ZA WASZYCH DOSTAWCÓW. Ogólnie to wszystko jest żenujące. Doszło do tego, że modlę się o zdrowie swojego kuriera z DPD (bo niedaj Boże coś by mu się stało to będę miała prz...... jak reszta), a mam tylko kilka paczek w miesiącu odbieranych przez DPD.... Wspólczuję tym co mają gorsze rejony.
@AnnaG-Antyki ale wiesz że to nie Twój kurier zawozi paczke bezpośrednio do klienta? Nawet jeśłi jest bardzo dobry . W miedzyczasie przechodzi ona przez minimum dwie sortownie i fracht . Wiec jesłi gdziekolwiek na trasie ktoś na Twoją paczke najedzie wózkiem widłowym to: kupujący po odbiorze składa reklamacje do przewoźnika, przewoźnik ją odrzuca a ta trafie bezpośrednio automatycznie do Ciebie. A Ty nie możesz z tym nic zrobić bo nie możesz jej już reklamować u przewoźnika.......
Wiec albo ją uznajesz i to Ty płacisz za bład, nieuwage lub niedbałość przewoźnika, albo ją odrzucasz i jak już napisałem wyżej - to klient zostaje na lodzie.
Ja o tym przecież wiem - pakuje pancernie to minimimalizuje ryzyko. Na wózek widłowy i opóźnienia w trasie nic nie poradzę. Ale chociaż nie muszę lamentować, że nie podjechał po paczkę, bo nie ma z nim kłopotów. Gorzej jak pójdzie na urlop... A jest ważny. Fakt one boxa dopiero co mi postawili ale z tego co się dowiedziałam to tam tylko od rana bierze, późniejsze paczki tylko podjazdy.
Swoją drogą czy kurier DPD zabierze paczkę Allegro one z punktu Pickup czy muszę z tym zasuwać do boxa skoro to i tak ten sam kurier? Bo pickupa mi blizej zrobili i częsciej tam kurier zagląda....
Ps. Znów dzisiaj widziałam człowieka z butelkami pod one boxem.... Ubaw z tej zieleni pod Delikatesami mam...
U mnie chyba zaczął kurier urlop bo od wczoraj paczki leżą w punkcie... i tłumacz się człowieku klientom. .. A jeśli chodzi o odbiór z punktu oneboxowych DPD paczek - nie radzę, zjadłam na tym zęby i niemało naprosiłam się o podjęcia. Tak samo do szafy DPD. Dać się da ale - tego numeru DPD nie widzi w systemie normalnym , specjalnie nie podjedzie chyba że przy okazji weźmie z innymi, a i tak potem tej paczki nie widać w statusie nawet , może trafi do sortowni może nie. Tylko z maszyny ONEBOX ma jakby widoczne zlecenie i paczkę widać na trasie. Najmniej nerwów. Wakacje się zaczynają... będzie połowa pracy na interwencje szła niestety... walka z wiatrakami.
Nie widzi bo to są dwie różne firmy kurierskie.
Allegro Delivery DPD i DPD to formalnie są dwie różne firmy kurierskie. Tak samo jak Allegro Delivery DHL i DHL eCommerce, to też są dwie różne firmy kurierskie.
Za to Allegro Delivery DPD, Allegro Delivery DHL, Allegro Delivery Orlen Paczka i Allegro Delivery Kurier One, to formalnie jeden przewoźnik, czyli Allegro.
A i Allegro Delivery ma gwarantowany termin doręczenia do trzech dni roboczych pod warunkiem nadania do godziny granicznej. Liczymy od nadania czyli pozostawienia w punkcie lub automacie paczkowym.
Ps. Dla porównania w DPD Pickup termin liczymy od odbioru przesyłki przez kuriera, a nie od nadania i wynosi on do pięciu dni roboczych (tu nie ma godziny granicznej).