Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie mechanizmu działania weryfikacji w usłudze Allegro Pay, ponieważ proces ten wydaje się skrajnie nieprzejrzysty i krzywdzący dla rzetelnych klientów.
Moja sytuacja wygląda następująco: usługa Allegro Pay była aktywna na koncie, z którego zrezygnowałem. Obecnie, chcąc aktywować Allegro Pay na moim profilu pierwotnym, otrzymuję odmowę z komunikatem: „Nie mogliśmy potwierdzić Twoich danych”. Podczas konsultacji telefonicznej dowiedziałem się, że usługa jest rzekomo „jednorazowa” i jeśli raz została aktywowana i zamknięta, to nie ma możliwości ponownego jej uruchomienia na te same dane osobowe.
W związku z tym proszę o publiczne wyjaśnienie:
Gdzie w regulaminie Allegro Pay znajduje się zapis, który mówi o tym, że aktywacja usługi jest „jednorazowa” i klient nie ma prawa wnioskować o nią ponownie po uprzednim zamknięciu limitu?
Na jakiej podstawie prawnej Allegro przetwarza mój numer PESEL w bazach Allegro Pay wyłącznie w celu blokowania mi dostępu do usługi, skoro nie łączy nas obecnie żadna umowa kredytowa?
Uważam, że traktowanie numeru PESEL jako zużytego po jednej aktywacji jest działaniem na szkodę klienta. Proszę o konkretne informacje, a nie o kopiowanie automatycznych regułek o „decyzji systemu”, ponieważ sprawa dotyczy moich danych osobowych i dostępu do oferowanych przez Państwa usług.
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Client:50677002 konsultuję to i wrócę z informacją.
Dziękuję, Pani Sa_nova. Czekam na merytoryczną odpowiedź, szczególnie w kwestii braku zapisu o jednorazowości usługi w regulaminie oraz podstawy prawnej do dalszego przetwarzania mojego numeru PESEL w celach blokady wniosku.
@Client:50677002, wracam po konsultacji Sandry.
Kiedy wypowiadasz usługę Allegro Pay wyświetla się komunikat, który już na samym początku informuje o tym, że ponowna aktywacja Allegro Pay nie będzie możliwa. Następnie musiałeś zaakceptować te warunki, aby całkowicie zrezygnować z tej usługi.
Tak, jak już zostało wspomniane w wątku, mówi o tym następujący punkt regulaminu usługi Allegro Pay:
10) Ty lub my wypowiedzieliśmy umowę o usługę Allegro Pay.
Dodatkowo Allegro Pay, jako instytucja udzielająca finansowania, podlega ścisłym regulacjom prawnym, które nakładają na nas określone obowiązki. Główną podstawą do zachowania Twoich danych są przepisy ustawy o rachunkowości oraz prawa podatkowego.
Dziękuję za Pani odpowiedź oraz konsultację. Chciałbym jednak odnieść się do przedstawionej argumentacji.
Przywołany przez Panią§ 4 ust. 3 pkt 10 Regulaminu operuje sformułowaniem „możemy”. Jest to zapis o charakterze dyspozytywnym ,uznaniowym, co oznacza, że Allegro Pay posiada techniczną i prawną możliwość odblokowania dostępu do wnioskowania dla rzetelnego klienta. Proszę o informację, jakie merytoryczne przesłanki decydują o tym, że w moim przypadku Spółka korzysta z tego uprawnienia w sposób negatywny, uniemożliwiając mi ponowne zawarcie umowy.
W kwestii obowiązków wynikających z ustawy o rachunkowości oraz prawa podatkowego – w pełni rozumiem konieczność archiwizacji danych transakcyjnych. Niemniej jednak, zgodnie z zasadą ograniczenia celu (Art. 5 ust. 1 lit. b RODO), dane przechowywane w celach dowodowych i archiwalnych nie mogą być równocześnie aktywnie wykorzystywane w procesach automatycznej weryfikacji kredytowej do trwałego blokowania klienta. Są to dwa odrębne cele przetwarzania.
Uważam za krzywdzące stosowanie mechanizmu, który de facto nadaje mojemu numerowi PESEL status „zużytego” po jednorazowym skorzystaniu z przysługującego mi prawa do wypowiedzenia umowy, szczególnie w kontekście promowania usługi jako dostępnej dla każdego użytkowników.
Oczekuję merytorycznego uzasadnienia, dlaczego moje dane są aktywnie profilowane w celu blokady usług, mimo braku jakichkolwiek zaległości finansowych wobec Allegro Pay.
@Client:50677002 proszę bardzo zgodnie z regulaminem, chyba go nie czytałeś 🙂
§ 4. Warunki aktywacji Allegro Pay i korzystania z Twoich Środków
3. Możemy zablokować lub ograniczyć Ci dostęp do usługi Allegro Pay, jeśli:
10) Ty lub my wypowiedzieliśmy umowę o usługę Allegro Pay.
Dziękuję za przytoczenie tego punktu, jednak zdążyłem już zapoznać się z pełną treścią Regulaminu oraz Polityki ochrony prywatności Allegro Pay.
Chciałbym zauważyć, że sformułowanie „Możemy” zawarte w § 4 ust. 3 pkt 10 Regulaminu ma charakter uznaniowy, a nie obligatoryjny. Oznacza to, że zablokowanie dostępu jest opcją, a nie przymusem prawnym. Moje zapytanie dotyczy merytorycznej podstawy prawnej do dalszego wykorzystywania moich danych osobowych, PESEL w celach weryfikacyjnych po rozwiązaniu umowy. Zgodnie z zasadą ograniczenia celu RODO, dane przechowywane w celach archiwalnych lub podatkowych nie powinny być aktywnie wykorzystywane do uniemożliwiania zawarcia nowej umowy.
@Client:50677002, mimo chęci na Allegro Gadane nie mamy możliwości dokładnej weryfikacji Twojej sprawy.
Skonsultowałam tę kwestię i poproszono mnie, żebyś zgłosił się ze swoim pytaniem poprzez czat Allegro lub umawiając rozmowę przez formularz.
Doradca dodatkowo zweryfikuje Twoje pytanie.
Dobrze, zgodnie z Pani sugestią spróbuję ponownie wyjaśnić sprawę z konsultantem. Liczę na to, że tym razem doradca będzie przygotowany do rozmowy o konkretnych zapisach Państwa Regulaminu i Polityki Prywatności.
Ja powiem tak - czyta się co się klika. Pisało przy wysyłaniu wniosku.
Dziękuję za ten zrzut ekranu. Potwierdza on jedynie istnienie komunikatu technicznego, który co istotne nie ma odzwierciedlenia w oficjalnym Regulaminie usługi Allegro Pay.
Przeanalizowałem regulamin punkt po punkcie i nie zawiera on zapisu o trwałej utracie prawa do ponownego wnioskowania o usługę w przypadku rezygnacji. Zgodnie z hierarchią dokumentów, wiążący dla stron jest Regulamin oraz Polityka Prywatności, a nie treści wyświetlane w oknach dialogowych , które mają na celu zniechęcenie klienta do skorzystania z przysługującego mu prawa do rozwiązania umowy.
Co więcej, taki komunikat wprost potwierdza stosowanie automatycznej blokady na numer PESEL, co przy braku odpowiedniego zapisu w regulaminie jest jawnym naruszeniem zasad RODO.