anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro każe iść na policję za przepaloną żarówkę – ktoś miał taką sytuację?

begi17
#7 Wielbiciel

Cześć,

mam problem z reklamacją na Allegro i zaczyna to wyglądać naprawdę absurdalnie, więc liczę na Wasze doświadczenia.

Kupiłem komplet żarówek za około 136 zł. Po mniej więcej 4 tygodniach użytkowania obie się przepaliły. Złożyłem reklamację z tytułu rękojmi, bo tak krótki czas działania nie wydaje mi się normalny, nawet przy żarówkach o zwiększonej jasności.

Sprzedawca odrzucił reklamację, twierdząc że to naturalne zużycie i że takie żarówki mają krótszą żywotność. Problem w tym, że nie udowodnili żadnej mojej winy ani nie sprawdzali produktu, bo nawet nie chcieli odesłania. Całkowicie pominięto fakt, że działały tylko około 4 tygodnie.

Zgłosiłem sprawę do Allegro Ochrony Kupujących i tutaj zaczyna się najlepsze. Dostałem informację, że mam zgłosić sprawę na policję.

Serio mam iść na policję z przepaloną żarówką, żeby odzyskać 136 zł?

Czy ktoś może wyjaśnić w jakiej sytuacji Allegro wymaga zgłoszenia na policję i czy to w ogóle ma sens przy sporze o reklamację, a nie ewidentnym oszustwie. Może są jakieś inne sposoby rozwiązania tej sprawy, na przykład przez rzecznika konsumentów.

Mam wrażenie, że sprzedawca odrzucił reklamację z automatu, a Allegro próbuje się wycofać z odpowiedzialności.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@begi17 pozostaje Ci biegły i sąd 🙂 żarówka ma podany czas działania i cykle zapalania ? 

Policja nie bada zasadności reklamacji 😞 od tego masz rzecznika konsumenta !

Zgłoszenie fałszywego przestępstwa (art. 238 Kodeksu karnego ) oraz fałszywe oskarżenie innej osoby (art. 234 k.k. ) to przestępstwa zagrożone surowymi karami w Polsce, w tym grzywną, ograniczeniem wolności lub pozbawieniem wolności do lat 2 (art. 238) lub nawet do 5 lat (art. 234)

Druga sprawa fałszywie oskarżony może dochodzić odszkodowania 😞

begi17
#7 Wielbiciel

Dzięki za odpowiedź.

Też właśnie mam wątpliwości co do tej policji, bo to nie jest żadna sprawa karna, tylko zwykły spór konsumencki o reklamację.

Wiadomość od Allegro brzmi tak:

„Pana przypadek jest szczególny (…) proszę zgłosić sprawę na policję (…) po otrzymaniu dokumentu wznowimy wniosek”

Oznaczę moderatorów, może wyjaśnią logikę 🙂 @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_

Dlaczego Allegro w ogóle kieruje na policję w takiej sytuacji, gdzie nie ma mowy o oszustwie tylko o sporze co do jakości towaru?

Czy to jest standardowa procedura żeby „odbić” sprawę, czy faktycznie są jakieś podstawy żeby iść z czymś takim na policję?

Bo na ten moment wygląda to tak, że żeby odzyskać 136 zł mam robić zgłoszenie o przestępstwie, którego de facto nie ma.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@begi17 powiem Ci tak jak byś mnie jako sprzedawcę zgłosił na Policję i musiał bym iść coś wyjaśniać, od razu miał być wezwanie o odszkodowania za zmarnowany czas, zwrot wydatków na adwokata, utracone zarobki, kompensacja za stres, utratę dobrego imienia 😄

Druga sprawa Allegro Ochrony Kupujących to ich regulamin i służy jako odszkodowania w przypadku oszustwa anie odrzuconej reklamacji, przeczytaj regulamin tam jest też wzmianka że mogą żądać zgłoszenia sprawy na policję 😞 

Trzecia sprawa pewnie gadasz z botem co nie odróżnia oszustwa ( może użyłeś takiego sformułowania ) lub konsultant nie czyta na co odpowiada 😞

kosmeteusz
#11 Animator

Co chwilę Allegro namawia do zgłaszania na policję gdzie kupujący nie ma do tego prawa.

Czy państwo mogliby przestać nakłaniać do przestępstwa swoich użytkowników? Czy może należy za to WAS na policję zgłosić? Bo "Ej idź na policję to dostaniesz od nas stówkę" może im się nie spodobać.

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@begi17 Jakie żarówki? Bo na przykład żarówek halogenowych nie można dotykać gołymi rękoma (tłuszcz z palców). Wtedy tworzą się gorące punkty na szkle, które się przegrzewa i żarnik szybko padnie.

begi17
#7 Wielbiciel

OSRAM Żarówki H7 Night Breaker Laser +220% +150m, nie były dotykane gołymi rękoma

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@begi17

Zgłoś reklamację z tytułu gwarancji. Tu masz formularz zgłoszenia https://osram.formstack.com/forms/contactusforqualityclaims_pl

oznacz moderatorów

begi17
#7 Wielbiciel

Dziękuje, spróboje z tytułu gwarancji

oznacz moderatorów