anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

co się dzieje z płatnościami? Na aplikacji bankowej dawno oplacone a allegro platność w toku

MAMY ROZWIĄZANIE!
Amijerry
#8 Zapaleniec

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7
Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @Amijerry! Podasz proszę numer zamówienia, o które chodzi? Na koncie widzę, że wszystkie ostatnie zamówienia są opłacone. 🤔

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
Amijerry
#8 Zapaleniec

tak, oplacone. Na stronie mieli i mieli aż w koncu podaje info zakup nieoplacony a w aplikacji bankowej jest popranie. Pierwszy raz oplacilem dwa razy zakup. Sprzedajacy dostał jedną. Ja mam dwa pobrania z banku. Na zwrot czekam. Za drugim razem , kupując szachy już wiedzialem ze tak mylnie strona podaje wiec nie reagowałem. Takie dzialanie strony wprowadza w bląd , bo czasem ktoś tak ja ja, widzać zakup niepolacony powtorzy platność. Przy moich 40 pln za etui to że czakam na zwrot nadplaty nie robi roberka. ale dla kogoś te 40 pln to moze kwestia nie wykupu lekow albo jedzenia.

Numer zamówienia

14b1de60-417b-11f1-91b9-d926730efb22

tu nawet przeprazalem sprzedace ze nie wiem co się dzieje ze nie przechodzą platności:
https://allegro.pl/moje-allegro/moje-konto/centrum-wiadomosci/wiadomosci/thread/i2lwq9py9I2sd06o2Giz...

potem bylo ok. Ale przy zakupie dzisiaj szachow się sytacja powtorzyla. Strona zamiast pokazać po pewnym czasie mielila i mielila z info "zakup /platnośc w toku" Tym razem jednak już po poprzednich doświadczeniach , widząz ze z banku platnośc wyszla czekalem cieprpliwe aż w koncu przeładowem stronę. I OK. Oplacone.
to samo bylo na apce z komorki i na stronie z opery.

Jestem starym alegrowiczem , dokonujacym wielu zakupow roznymi metodami. Karta, blik. odroczona platność wiec raczej trudno mi zarzucić że popelnilem blad albo mam jakiś problem z kartą czy bankiem.

I tak nie powinno być, bo to wprowadza ludzi w bląd. I ktoś nerwowo reagując (jak ja przy tym zakupie etui) oplaci moze zakup za duzą kwotę dwa razy.

Z powazaniem Jarek  S.(amijerry)

oznacz moderatorów
nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Amijerry Wyczyść pamięć podręczną przeglądarki i pliki cookie. Zaktualizuj też przeglądarkę do najnowszej wersji. Mam nadzieję, że to pozwoli uniknąć podobnych problemów w przyszłości.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
Amijerry
#8 Zapaleniec

Klasyczna odpowiedz. Pani sobie wyobrazi ze ja sam skladam komputer i daja sobie raczej radę z nim od C64 i Amigi, Pamieć podręczna przeglądarki czyści mi się automatycznie co uruchomienie. Co pewien czas robię to dokladniej ręcznie.
I sytacja byla zarowno z aplikacji na androida (co opisalem) pierwszy zakup (tam też w apce się czysci dane przegladarki?) i za kilka dni na Operze z PC.

Pragnę zauwazyc ,ze ja rozumiem, że takie rzeczy co jakiś czas mogą się zdarzyć. Technika to technika, Sieć to sieć. Obciązenie chwilowe serwerów i bramek itp.
Sprawę poruszylem tu, a nie w oficjalnych skargach, bardziej by zwrocić kupującym uwagę, ze tak moze się zdażyć. I zeby nie dali się ponieść emocji jak ja i najpierw sprawdzili w apce czy koncie internetowym banku czy transakcja przeszla. Bo mozna zaplacić podwójnie i to wiecej niż moje 40 pln i potem czekać kilka dni na zwrot (przy okazji - dzisiaj otrzymalem). A dla kogoś to moze być problem.

I proszę mnie nie traktować jak nieobyrego z techniką pieniacza bo ja tu jestem od chyba 26 lat.
Różnie, jak to w zyciu, bywalo, ale chyba pierszy raz (no moze drugi) zabralem publicznie glos.

Z poważaniem mgr inż. Amijerry

oznacz moderatorów
Amijerry
#8 Zapaleniec

A bylbym zapomnial.
Wszyskim dziękuję za chęć pomocy. Nie tylko moderatorom.
A temat uważam,  ze swojej strony, za zamknęty.
Moze zareagowalem zbyt nerwowo. Ale to tylko dlatego, że problem się powtorzył w krótkim czasie.
I już wiedzialem ze to nie z winy po mojej stronie czy mojego banku. 

Jeszcze raz dziekuję  chęć pomocy i pozdrawiam 

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Amijerry

Tak po prostu działa polski system bankowy. W momencie płatności kartą lub BLIK-iem, twój bank nakłada blokadę na kwotę płatności i przesyła informację, że masz dostępne środki do realizacji transakcji. Natomiast sama płatność realizowana jest w ciągu kilku dni roboczych. W razie czego można zapłacić przez szybką płatność (przelewem poprzez bramkę płatniczą swojego banku), takie transakcje realizowane są w czasie rzeczywistym (w godzinach określonych przez dany bank, bo nie każdy bank realizuje płatności wewnętrzne 24/7).

Tu masz tabele kiedy banki realizują płatności przelewem wewnętrznym (czyli pomiędzy rachunkami w tym samym banku) https://bluecash.pl/spbc/out

oznacz moderatorów
Amijerry
#8 Zapaleniec

Naprawdę? Tak dziala system? To jakim cudem potwierdzenie "zakup oplacony" przez kilkaset zakupów jakie przez te woele lat za lupę kasy dokonalem na Allegro w 99.9999999% pojawialy się w kilkanaście sekund?
Moię o platnościach kartą czy blik.

Wedlug tej teroii w sklepie też potwierdzenie platności przy kazsie i wydanie towaru powinno trwać kilkanaście minut czy moze godzin a patrząc na realny przeplyw srodkow i transakce miedybankowe w przypadku weekendu kilka dni nawet.

Ba, z Chin z ich portalu lecialy blysk.
To ze prawdziwe środki splywają po jakimś czasie nie oznacza elektronicznych potwierdzeń.
Co innego klasyczne przelewy.

oznacz moderatorów