anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co z koniecznością płacenia VAT-u i cła za zakupy na Allegro u Chińskiego przedsiębiorcy?

locoart
#7 Wielbiciel

Mam zamiar kupić przez Allegro hulajnogę u chińskiego sprzedawcy, który wysyła towar ze Szwajcarii. Hulajnoga kosztuje około 1700zł. Sprzedający zapytany przeze mnie w korespondencji deklaruje, że cena podana w aukcji jest ceną całkowitą i że nie będę musiał płacić cła ani polskiego podatku VAT. Czy można mu zaufać? Inny chiński sprzedawca deklaruje wysyłkę z Polski.  Czy fakt, że wysyłka jest z Polski determinuje, że cena podana w aukcji zawiera VAT? Co, kiedy ten towar jest na polskim składzie celnym i po opuszczeniu jego terenu zostanie naliczony VAT? Czy kupno w takich okolicznościach daje pewność, że VAT nie zostanie doliczony? Co, kiedy okaże się, że polskie organy celno-skarbowe każą mi mimo zapewnień sprzedającego zapłacić dodatkowe opłaty (cło i VAT)? Proszę również moderatora Allegro o rzetelne wypowiedzenie się w obszarze poruszonego tematu.

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@locoar

Zazwyczaj towar wysyłany jest do pośrednika, który rozlicza cło i VAT (potem rozlicza się ze sprzedawcą).  Następnie wysyłam do ciebie już jako przesyłka krajowa.

Jaka jest opcja wysyłki w ofercie? 

oznacz moderatorów

locoart
#7 Wielbiciel

Darmowy kurier DPD (dostawa z Zurychu)

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@locoart Według prawa nie musisz płacić cła za przesyłkę, której wartość to mniej niż 150 euro. 

Wszystkie informację dotyczące cła i podatków, powinny znajdować się na stronie w ofercie sprzedającego w dedykowanej zakładce. Sprawdź to 😉 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

locoart
#7 Wielbiciel

Nie wszystko da się spłycić używając funkcji CTR+C >  CTR+V. Proszę przeczytać mój post. Zawiera on różne wątki. I proszę spróbować odpowiedzieć szerzej,  inaczej niż CTR+V

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@locoart Ale odpowiedziałam na Twoje pytanie 😉 Wszystkie informację znajdziesz w ofercie sprzedawcy. Jeśli produkt jest wartości wyższej niż 150 euro jest możliwość, że zapłacisz cło. 

W kwestiach Vatu niestety Ci nie pomogę. Zachęcam do kontaktu z biurem podatkowym lub prawnikiem. 

Nie znam również odpowiedzi na pytanie "Czy można mu zaufać" 😉 Ja bym nie zakładała z góry złej woli sprzedawcy. 

Podsyłam artykuł gdzie znajdziesz informację o zakupie towaru spoza UE. 

W przypadku jakichś problemów, (po zakupie) możesz założyć dyskusję ze sprzedawcą i poprosić w niej o pomoc Allegro. Na pewno doradca nie zostawi Cię bez pomocy. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@locoart jeżeli chodzi o Szwajcarię, to tutaj niestety VAT może być, ponieważ nie należy do Unii europejskiej i zakupy traktowane są jako import. 

Jutrzenki chodzi o magazyn PL, tutaj nie musisz się martwić o dodatkowe opłaty celne. 

Taka mała uwaga, nawet kupując z polskiego magazynu od Chińczyka, sprawdź jaki adres ma podany ( i czy jest prawidłowy) do zwrotów przesyłki. Bo po zakupie, gdy będziesz chciał zwrócić lub reklamować produkt, może się okazać, że musisz zwrócić do Chin. Wtedy nawet Allegro nie pomoże, gdybyś unikał odesłania produktu, jeżeli sprzedawca tego zarząda.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@locoart ja pomogę

Wszystkie ceny podawane w Polsce na allegro muszą brutto z wliczonym VAT i opłatami celnymi, każda inna interpretacja jest niezgodna z naszym prawem.

Każda inna interpretacja przepisów może być swobodnie zgłaszana do uokik, inspekcji handlowej jako stanowisko firmy, która je wygłasza, by ocenili taką zgodność z prawem.

Każda oferta musi być zgodna z Polską ustawą konsumencką.

oznacz moderatorów

firmakrzak
#12 Orędownik

@RED czyli jak planuje kupić kontener towaru z Chin to wystarczy poprosić Chinczyka, aby tu wystawił i potem w urzędzie celnym powiem, że przecież kupiłem w Polsce?

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

jak kupujesz kontener towaru w Polsce, na polskim allegro, to oferta musi mieć określone warunki

ustawa o cenach i uk obowiązuje. szczególnie jeżeli dotyczy konsumentów

oznacz moderatorów