anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy moge zwrócić uszkodzoną karte pamięci do konsoli zamiast ją reklamować?

kartom94
#7 Wielbiciel

Witam. Kupiłem ostatnio nową, oryginalnie zapakowaną kartę pamięci do konsoli Nintendo Switch 2. Problem w tym że w momencie włożenia sprzęt jej po prostu nie akceptował. W niedlugim czasie nawet PC zaczal tracic polaczenie z nią i mam spore przypuszczenia że trafila sie po prostu wadliwa sztuka (karta jest licencjowana przez Nintendo). Nie chce przechodzic przez proces reklamacji który może trwac znowu nastepny miesiąc ale opakowanie karty nie pozwalalo na jej bezinwazyjne otwarcie - musiałem rozciąć je nożyczkami. Moge ją po prostu zwrócić sprzedającemu skoro wyniklo że prawdopodobnie jest uszkodzona elektroniczne (brak widocznych golym okiem uszkodzen)?

oznacz moderatorów
9 ODPOWIEDZI 9

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Zapytaj sprzedającego czy zechce przyjąć tę kartę w takim stanie jak jest obecnie.

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kartom94 Z informacji, które podałeś, wynika, że towar powinien być reklamowany. Sugeruję ponowne rozważenie tej opcji.

Natalia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kartom94

Jak nie chcesz odsyłać na reklamację z tytułu niezgodności z umową (rękojmi) do sprzedawcy, to spróbuj zareklamować z gwarancji u producenta. Zdarza się, że rozpatrują na podstawie zdjęć, bez odsyłania.

oznacz moderatorów

kartom94
#7 Wielbiciel

@pecela @nat_not 

Przyjąć i dokonać naprawy na towar zakupiony 2 dni temu na pewno muszą sie zgodzić rzecz w tym że nie chce sie bawić w to całe odsyłanie, a nastepnie czekanie x tygodni aż producent łaskawie wyśle sprawny produkt. Wole kupic ten sam produkt gdzie indziej, a sklep niech już sie dogaduje tam z producentem skoro sprzedali im wadliwą karte. Kupilem sprzęt 2 dni temu i chce używać karty w najbliższym czasie, a nie za miesiąc jak skończy sie zabawa w odsyłanie paczek. Po prostu jestem ciekawy czy z wadliwym produktem mozna postapic tak samo jak z sprawnym. Sprawny można odpakować, sprawdzic i zrezygnować w ciągu 14 dni. Przynajmniej w większości przypadków. Niestety nie posiadam wiedzy co w przypadku nośników danych. 

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kartom94

Robiąc zwrot oświadczasz, że produkt był sprawny w chwili otrzymywanie. Sprzedawca ma więc prawo do obniżenia ci zwracanej kwoty. Prawo nie przewiduje możliwości wycofania zwrotu. 

A co do testowania, to masz prawo testować tak jak mógłbyś to zrobić w sklepie stacjonarnym (to wynika z regulacji na poziomie EU). I teraz czy w sklepie stacjonarnym ktoś pozwoliłby ci rozpakować kartę i ją przetestować. Taka karta po otwarciu ze względów bezpieczeństwa jest już niesprzedawalna.

Spróbuj z gwarancją. Jak pisałem często nie trzeba nic wysyłać. Np reklamowałem w Kingstonie i jedyne co wysyłałam to zdjęcie i adres gdzie mają wysłać nową. 

oznacz moderatorów

CzarnyOleander1
#9 Pomysłodawca

@kartom94 nie radzę. Masz dwie drogi - albo reklamacja albo odstąpienie. 

Reklamacja (prawidłowa droga moim zdaniem) - zgłaszasz niezgodność z umową, wyjaśniają i albo naprawiają albo wymieniają, bądź też trzecia droga - zwracają kasę. Nie musisz czekać X tygodni, ponieważ sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź na reklamację niezależnie od odpowiedzi od producenta. Późna odpowiedź od producenta nie może być usprawiedliwieniem wydłużonej odpowiedzi na reklamacje. 

Odstąpienie - odstępujesz od umowy bez zgłoszenia wady produktu. Sprzedawca nie ma wiedzy, że wadę wykryłeś u siebie. W momencie gdy stwierdzi tę wadę przyjmując zwrot, może stwierdzić że jesteś za nią odpowiedzialny i zgodnie z prawem może pomniejszyć Ci kwotę zwrotu i tu zacznie się prawdziwa dyskusja. 

Trzeci aspekt, chyba chcesz połączyć uprawnienia w ramach odstąpienia od umowy oraz reklamacji. Twoim zdaniem sprzęt nie działa, ale od razu chcesz zwrot pieniędzy zamiast bawić się w wymiany bądź naprawy. Czyli tak jakbyś chciał zgłosić reklamacje z zaznaczeniem, aby oddali pieniądze a nie naprawiali kartę bądź wymieniali. Tu stety / niestety działa prawo. Albo odstąpisz od umowy albo zgłosisz reklamacje i musisz liczyć się z konsekwencjami swoich działań. Sprzedawca przy odstąpieniu od umowy ma prawo do pomniejszenia wartości zwracanego produktu o ile stwierdzi, że przedmiot stracił na wartości w wyniku Twoich działań (a co innego ma pomyśleć skoro nie zgłosiłeś aby był uszkodzony gdy do Ciebie dotarł), a przy uzasadnionej reklamacji ma prawo wpierw dokonać naprawy lub wymiany przed oddaniem Tobie pieniędzy. 

oznacz moderatorów

kartom94
#7 Wielbiciel

Zgłosiłem reklamację towaru jako uszkodzony. Zaznaczylem że bardziej interesuje mnie zwrot niż naprawa ale co będzie dalej to nie wiem. Ciekawi mnie kwestia odstąpienia jeżeli będą nalegać na naprawę.  Bo zwrócić aktualnie nie moge ze względu na uszkodzenie, a na wymiane od ręki tez nie ma co liczyć.  Co w wypadku jeżeli przyjdzie nowa karta, zapakowana pewnie itd i wtedy bym chcial ją zwrócić? Pewnie by sie skończył czas 👌

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kartom94

Napisz jakiej firmy jest ta karta. 

oznacz moderatorów

kartom94
#7 Wielbiciel

SanDisk

oznacz moderatorów