W dniu 17.05.2026 złożyłem przez allegro reklamację z tytułu rękojmi gdyż w butach, które zakupiłem odkleja się podeszwa.
Sprzedawca przez 14 dni od złożenia reklamacji nie wydał żadnej decyzji, nie odpowiedział na reklamację oraz nie poprosił o odesłanie towaru do weryfikacji. W międzyczasie system Allegro kilkukrotnie przypominał sprzedawcy o konieczności zajęcia stanowiska, a 29.05 pojawiła się informacja, że jeśli nie podejmie decyzji w terminie, reklamację uznaje się za zasadną.
Po upływie terminu wskazanego przez Allegro 01.06.2026 skorzystałem z przycisku „Poproś o pomoc”. Następnego dnia otrzymałem taką oto odpowiedź konsultanta Allegro jak na załączonym zdjęciu.
zastanawia mnie, czy allegro ma prawo po upływie 14-dniowego terminu wyznaczyć sprzedawcy nowy termin tylko dlatego, że wystąpiły problemy techniczne. Nie znalazłem w regulaminie Allegro zapisu, który pozwalałby na takie przedłużenie terminu już po jego upływie.
co mogę z tym zrobić czy allegro jest ponad prawem?
@Client:80179342 Jeśli sprzedający nie otrzymał informacji i nie miał wglądu do reklamacji to nie miał też możliwości się do niej odnieść.
Poinformowaliśmy sprzedawcę, że składasz reklamację i powinien wrócić do Ciebie mailowo we wskazanym terminie. Jeśli się tak nie stanie, koniecznie nam to zgłoś.
Dziękuję za odpowiedź, jednak nadal nie odnosi się ona do mojego pytania.
Z mojej strony reklamacja została złożona prawidłowo za pośrednictwem formularza reklamacyjnego Allegro, zgodnie z instrukcjami udostępnionymi przez Allegro. Nie miałem wpływu na ewentualne problemy techniczne po stronie serwisu
Moje pytanie brzmi:
Czy problemy techniczne po stronie Allegro lub sprzedawcy powodują zawieszenie albo przedłużenie 14-dniowego terminu na ustosunkowanie się do reklamacji?
Jeżeli tak, proszę o wskazanie konkretnego przepisu prawa lub konkretnego punktu regulaminu Allegro, który przewiduje taką możliwość.
nie wiem jak usunąć post więc edytuję.
@Client:80179342 termin 14 dniowy jest liczony od momentu wpłynięcia reklamacji , nie od momentu jej złożenia. Inaczej prowadziłoby to do absurdów. Kupujący mógłby napisac reklamacje i włożyć ją do szuflady a po 14 dniach żądać jej uznania.
Jeśli w Twoim przypadku reklamacje nie wpłyneła do sprzedającego i nie miał możliwości sie z nią zapoznać to termin 14 dniowy jest liczony dopiero od momentu kiedy allegro udostepniło sprzedającemu reklamacje.
Jeśli reklamacje składałbyś np listownie z potwierdzeniem odbioru - termin reklemacji nie jest liczony od daty nadania listu lecz od daty jego doręczenia.
@Client:80179342 masz prawo złożyć skargę do państwowych organów kontrolnych na działanie allegro (możesz nawet do kilku różnych)
i nie ma znaczenia, że może to być automatyczna odpowiedź serwisu czy jakiś błąd
Zgodnie z instrukcją na stronie allegro przy zakupie kliknąłem przycisk "zgłoś reklamację lub problem" otrzymałem również od allegro maila z potwierdzeniem przesłania zgłoszenia, allegro otworzyło dyskusję w której sprzedawca nie wypowiedział się w wyznaczonym terminie dyskusji.
Cześć, @Client:80179342. Sprzedający nie ma wglądu do czatu reklamacyjnego i nie wiedział, że zgłosiłeś reklamację - otrzymał taką informację, gdy wysłaliśmy do niego powiadomienie informujące o Twoim zgłoszeniu.
Brak dostępu do czatu reklamacyjnego i Twojego zgłoszenia w serwisie nie jest wynikiem awarii, czy błędu po naszej stronie. Sprzedający nie ma już dostępu do tego konta Allegro i wszystkich funkcjonalności sprzedażowych na koncie (w tym również Dyskusji i czatu reklamacyjnego).
Sprzedający ma 14 dni na rozpatrzenie reklamacji od momentu kiedy mógł zapoznać się ze zgłoszeniem, czyli od momentu otrzymania naszego powiadomienia. Decyzję powinien przekazać Ci do 16 czerwca 23:59.
@MiMary wiecie że to dziwne tłumaczenie i tym postem bierzecie na siebie obowiązek poinformowania sprzedawcy skutecznie o reklamacji, jak będę na urlopie i się nie będę logował to ta sama sytuacja, nie mam dostępu i nie mogę zapoznać się z reklamacją i czas 14 dni będzie leciał od momentu przeczytania 😄
@kostas11 Brak aktywnego konta (np. po rozwiązaniu umowy) i nielogowanie się do konta to dwie różne sprawy - jeśli cały czas masz aktywne konto na Allegro, to masz dostęp do czatu reklamacyjnego i Dyskusji i w każdej chwili możesz zapoznać się ze zgłoszeniami.
Dodam jeszcze raz odpowiedź bo pracownik allegro usunął zrzut z dyskusji z niewiadomego mi powodu:
cytuję: