Chcę gdzieś wyrazić swoją frustrację na zaistniałą sytuację.
Sytuacja 1:
Przy zakupie produktu wybrałem opcję dostarczenia paczki "Kurier, DPD".
Liczyłem na to, że skoro DPD dostarczy moją paczkę, to będę miał dostęp do ich trackingu.
Tymczasem kod przesyłki wystawia allegro i nie działa on na stronie DPD.
- Nie da się skorzystać z zewnętrznego programu do śledzenia wielu paczek.
- System DPD pozwala obserwować drogę kuriera na mapie - teraz jestem pozbawiony tej możliwości
Sytuacja 2:
Mam wrażenie, że Allegro regularnie ukrywa przede mną moje preferowane formy wysyłki. Zwykle wybieram inpost, nawet jeśli muszę dopłacić. Do niedawna inpost zawsze był na górze możliwych dostawców. Teraz za każdym razem muszę się przeklikiwać w celu znalezienia tego dostawcy. To kilkukrotnie już skutkowało tym, że omyłkowo zaznaczyłem dostawę z Allegro Delivery do automatu Orlen, co nie było moim celem.
Sytuacja 3:
Wymuszanie Allegro Delivery wiąże się z koniecznością używania aplikacji allegro do otworzenia automatu paczkowego. Aplikacja allegro działa mniej sprawnie i stabilnie niż aplikacja inpost, zwłaszcza na nietypowych lub starszych urządzeniach. Przez to już kilkukrotnie stałem pod paczkomatem po kilkadziesiąt minut, bo aplikacja się zawieszała lub nieodpowiadała (np. w sytuacji gorszego zasięgu). W tym samym czasie (i w podobnym miejscu) inpost jakoś nie miał tych problemów i zawsze w jakiś sposób mogłem otworzyć paczkomat.
To nie byłby taki problem, gdyby mój wybór preferowanego dostawcy nie był mi ograniczany, bo wtedy po prostu nie korzystałbym z niechcianej opcji. Teraz mam wrażenie, że UX allegro jest tak skonstruowany, żeby zmanipulować użytkownika do wyboru dostawy za pomocą ich usług.
====
Abstrachuję od jakości dostaw realizowanych przez różne firmy kurierskie, bo na to Allegro może nie mieć bezpośredniego wpływu, natomiast jak już jakaś funkcjonalność działa dobrze, to nie wypada pozbawiać jej klientów i nie dawać im wyboru.