Witam kupiłem pewien przedmiot przez pomyłkę dokonałem zgłoszenia zwrotu lecz po przemyśleniu chce go zostawić bo go zastosuje do czego innego. Więc jak mogę anulować to zgłoszenie zwrotu.
@kar-gaw Jak anulowałeś to pisz do sprzedającego, czy wyśle. Najlepiej kup powtórnie.
@kar-gaw Nie musisz go anulować, po prostu nie odsyłasz towaru, a sprzedawca nie oddaje Ci pieniędzy. Możesz wysłać sprzedawcy maila z informacją, że rezygnujesz ze zwrotu.
@kar-gaw
Ze zgłoszenia zwrotu czyli chęci wysłania towaru do Sprzedającego zrezygnować możesz.
Jeżeli jednak wysłałeś równocześnie odstąpienie od Umowy bez podania przyczyny (rezygnację z zakupu) to prawo nie przewiduje wycofania oświadczenia, ani anulowania rozwiązania umowy.
Od chwili złożenia oświadczenia przez Kupującego - Sprzedający staje się ponownie właścicielem rzeczy (a Kupujący ma obowiązek dokonać jej zwrotu). W przypadku jej nieodesłania Sprzedawca może naliczać koszty bezumownego korzystania (oraz ew. związanego z tym zmniejszenia wartości rzeczy).
Jeżeli odstąpiłeś - to zwróć przedmiot i ew. kup go ponownie.
chciałem zwrócić towar ale się rozmyślilem a już zgłosiłem zwrot
@jerzk1, czy kontaktowałeś się w tej sprawie ze sprzedającym?
@jerzk1 Nie musisz anulować. Po prostu nie odsyłasz towaru, a sprzedawca nie odda Ci pieniędzy. Poinformuj tylko sprzedawcę, że rezygnujesz ze zwrotu, ucieszy się.
Powiadom sprzedającego, ale jak nie odeślesz to on nie odda środków i nic się nie dzieje.