anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak coraz bardziej okrojone kryteria wyszukiwania, to tylko Allegro?

trajber
#10 Popularyzator

Dlaczego zniknęła opcja "szukaj również w opisach" w wyszukiwarce? Szukam książki w konkretnym tłumaczeniu, a nazwisko tłumacza pojawia się zazwyczaj dopiero w opisie. Czy niedługo będę mógł wpisać w wyszukiwarkę tylko książka i system zaproponuje  mi dowolną (promowaną) pozycję? A może uruchomiliście moduł telepatyczny, tylko ja go jeszcze nie wykupiłem?

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Ależ ta opcja już praktycznie jest. Wpiszesz coś czego nie znajdzie lub nie ma to masz dowolne wyniki xD

A tak na serio trochę późno teraz na protesty. Protestowaliśmy to jak to wprowadzali. I wszystkich mieli gdzieś... Masa ludzi przez to się poprzenosiła zarówno z zakupami jak i sprzedażą. 

trajber
#10 Popularyzator

Dzięki za odpowiedź, ja to zauważyłem dopiero teraz, jak potrzebowałem uściślić kryteria wyszukiwania (przekopywanie gazyliona aukcji z ta samą książką w tłumaczeniach różnych tłumaczy to średnia zabawa). Natomiast mogę tylko napisać, że to szok i niedowierzanie, że Allegro ma wszystkich gdzieś...

oznacz moderatorów

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@trajber Spokojnie, moduł telepatyczny nie będzie potrzebny, nasza wyszukiwarka teraz domyślnie przeszukuje zarówno tytuły, jak i opisy wszystkich ofert.  Zrezygnowaliśmy z tego dodatkowego okienka, ponieważ chcieliśmy uprościć proces wyszukiwania. 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@San_set niestety mijasz się z prawdą,
wasza wyszukiwarka domyślnie przeszukuje obecnie tytuły i parametry ofert,
nie przeszukuje opisów ofert
i to jest gigantyczna różnica!!
Wyrzuciliście szukanie w opisach ofert i przez to obecnie wielu rzeczy nie da się tu znaleźć, bo w tytule i parametrach nie ma istotnych informacji, które pojawiają się jedynie w opisie.

oznacz moderatorów

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ja_Nitka Skonsultuję tę sprawę i wrócę do Ciebie z dokładną infomacją.

Sandra
oznacz moderatorów

San_set
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@trajber @ja_Nitka Zrezygnowaliśmy z opcji „szukaj w opisach ofert”, ponieważ w praktyce korzystał z niej jedynie marginalny odsetek użytkowników. W zamian wdrożyliśmy nową wyszukiwarkę, która skanuje oferty w zautomatyzowany sposób. Nasz system precyzyjnie analizuje tytuły i parametry. Dzięki tym rozwiązaniom stary filtr przestał być potrzebny, a dopasowanie ofert jest o wiele dokładniejsze.  

Rozumiem, że w przypadku tego wyszukiwania jest to bardziej  problematyczne. 

Sandra
oznacz moderatorów

AGLOPRIMA2
#15 Entuzjasta

i precyzyjnie podstawia jedynie to co chce sprzedać - produkty promowane i dobrze opłacone

oznacz moderatorów

trajber
#10 Popularyzator

@AGLOPRIMA2 Niestety nie te, których szuka klient. Coś jak
- Dzień dobry, poproszę 2 kg ziemniaków.
- Nie mam ziemniaków, ale mam marchewkę. Zapewne kupi pan chętnie 2 kg marchewki?

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@trajber  No to jest dobre porównanie. Takie coś można ścierpieć od biedy na zagranicznych portalach, bo człowiek od nich tyle nie wymaga. Wiadomo poprawka na jezyk, kulturę itp. A w razie czego idzie się na inny. Jednak zrobienie tego na Allegro to porażka. Strona 20 lat wyszukiwała dobrze i nagle wszystko popsuli. To poważny krok w tył i działanie przeciw własnym użytkownikom. Allegro było najlepszym portalem sprzedażowym. Teraz to tu mozna co najwyżej po same podstawy typu kawa, herbata zajrzeć, a i tak 2h po zakupie człowiek będzie się wnerwiał jak znajdzie lepszą ofertę... Sami odsyłają ludzi do konkurencji. 

trajber
#10 Popularyzator

Gdyby nie fakt, że rozmawiamy tu o utrudnianiu ludziom życia, to ta rozmowa byłaby nawet krotochwilna...

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@San_set widzę, że proste przyznanie, że obecna wyszukiwarka nie przeszukuje opisów ofert nie przeszło ci przez gardło, więc używając pięknych słówek tłumaczysz, że białe jest czarne ...
Nie zmienia to jednak faktu, że wyszukiwarka nie przeszukuje tych opisów i nie analizuje zawartych tam informacji, więc w wielu przypadkach w ogóle nie daje precyzyjnych dopasowań - czyli jest gorsza niż poprzednia, która potrafiła te informacje znaleźć. 

oznacz moderatorów

kosmeteusz
#10 Popularyzator

Wyszukiwanie produktów jest coraz trudniejsze i to zdanie słyszę często. Poszliście w ślady gigantów - nieważne co szukasz, ważne co my chcemy ci pokazać. Nawet wpisując konkretną markę i "model" produktu trzeba się przebić przez dziesiątki innych produktów. Jak trudne może być pokazanie jedynego produktu z tą marką i nazwą jako pierwszy wynik? Nie jest to niekompletencja tylko typowa enszitifikacja platformy.

oznacz moderatorów

trajber
#10 Popularyzator

@San_set Korzystając z przerwy między awariami odpowiem: pójdźcie za ciosem i zlikwidujcie okienko z płatnością. Jako kupujący chcę tylko wybrać sposób dostawy, reszta (w tym płatność) to zbędne udziwnienia. A wasze domyślne przeszukiwanie wszystkiego działa chyba tylko w Power Poincie dla zarządu.

@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Omeble
#10 Popularyzator

Faktycznie, patrzeć na funkcjonalność z perspektywy "odsetek użytkowników którzy z niej korzystali" to wielki błąd w zarządzaniu.

statystyki predyspozycji mas ludzi zawsze dążą do coraz łatwiejszych i bezmyślnych zachowań, dawanie wszystkiego ludziom według ich upodobań "statystycznych" to droga w przepaść i degenerację a nie odkrywczość i oryginalność.

W poszukiwaniach funkcjonalności trzeba kierować się liczbami których jest mniej, bo dobre pomysły ma statystycznie mniejszość a nie większość.

Przeraża mnie troszkę kierunek ludzkości dążący do "Idiokracji"

oznacz moderatorów