witam,
mój przypadek....
Jestem drugim właścicielem routera sprzedanego przez allegro sp. z o.o. (posiadam dowód zakupu), ale nie ja go kupiłem, router działał dobrze przez pewien czas, ale niedawno zaczął stwarzać problemy, po kontakcie z producentem stwierdził że to wina sprzętu (tego routera), nawet chciał go wymienić, ale ma on jednak u producenta tylko rok gwarancji, a minęło już półtora roku od zakupu, w związku z czym chciałbym go zwrócić w ramach 2-letniej rękojmi , niestety nie mam go w zakupach, bo jak już napisałem nie ja go kupiłem.
Jak skontaktować się z jakimś pracownikiem Allegro !!, wszędzie jest wybierz zakup z listy , a ja go na liście nie mam.
Jeśli chodzi o Reklamacje to reklamujesz to bezpośrednio osobie od której to kupiłeś (czyli według Twojego komentarza do pierwszego właściciela). Gwarancja jak już sam napisałeś minęła.
tak na pewno, osoba prywatna zapewnia rękojmię 2 letnią - chciałbym żeby tak było.
Rękojmie zgłaszasz tam gdzie kupiłeś, w Twoim przypadku do osoby od której kupiłeś ten router. w przypadku rękojmi to uprawnienia przysługują wobec sprzedawcy, z którym zawarło się umowę. Sam napisałeś że to nie Ty dokonałeś zakupu na allegro. Wiec nie wiem czego oczekujesz skoro nie byłeś stroną transakcji na portalu.
zawarciem umowy - jest dokumet sprzedaży - ja go posiadam więc teraz jestem stroną, a sprzedawca ma obowiązki ze względu na produkt który sprzedał (zapewnia poprawne działanie sprzedawanego sprzętu przez okres 2 lat), a nie wobec klienta któremu sprzedał, proszę cię nie masz pojęcia o prawie nie wypowiadaj się.
Cześć, @limply. Przykro mi, jeśli Twój zakup nie został zrealizowany na Allegro i nie jesteś stroną transakcji na Allegro, to nie będziemy w stanie Ci pomóc.
Nie możemy także udzielić Ci informacji na temat transakcji realizowanych na koncie innego klienta.
Nie chcę żadnych informacji konta innego klienta, chcę informacji jak zwrócić produkt sprzedany przez allegro sp.z o.o. korzystając z 2-letniej rękojmi jaką daje każdy przedsiębiorca bawiący się w handel.
@limply Jeżeli zakup nie został zrealizowany przez Ciebie na Allegro, to nie jesteś stroną transakcji na Allegro i nie będziesz miał możliwości zgłoszenia reklamacji za pośrednictwem naszego serwisu.
więc jedyne co chcę to kontakt do osoby (pracownika allegro) który odpowie jaka jest procedura czy mam wysłać zwrot na adres magazynu, na adres firmy.... nie chcę porad prawnych, czy uwag typu co myśli o tym moderator lub przypadkowy komentujący , jeśli jako moderatorowi zaufali tobie na tyle że masz jakiś kontakt z pracownikiem allegro , to poproś aby się odezwał do mnie lub proszę daj mi ten kontakt.
Marysia odpisała Tobie jasno, że nie możemy udzielić Ci informacji na temat transakcji realizowanych na koncie innego klienta.
przeczytałeś to co wyżej ? ze zrozumieniem ? Ja informacje wszystkie mam są na paragonie sprzedaży który posiadam - nie potrzebuje ich od was !! Potrzebuje kontakt z jakimś ogarniętym pracownikiem allegro inny niż przez automatyczne formularze zgłoszeniowe !
Jeśli Marysia i ja nie spełniamy Twoich kryteriów "ogarniętych pracowników" to obawiam się, że do każdego innego pracownika będziesz miał jakieś uwagi.
Już tak na poważnie: to możesz zadać pytanie tu lub przez formularz kontaktowy. Nie przewiduję dla Ciebie wyjątku. Każdy kontaktuje się z nami w ten sposób.
Zgodnie z polskim prawem, sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi (obecnie często określanej jako niezgodność towaru z umową) wyłącznie dlatego, że zgłasza ją inna osoba niż ta, która faktycznie dokonała zakupu.
@limply jeśli by to było zgodne z prawem to posiadł byś dane do złożenia reklamacji 🙂 druga sprawa nie jesteś konsumentem bo kupiłeś od osoby prywatnej więc nie obowiązuje reklamacja niezgodność z umową UK tylko rękojmia zgodnie z KC ! Wiedzę że sam nie znasz prawa 😞
Zawarłeś umowę cywilnoprawną z osobą prywatną i do niej kieruj reklamacje !
@limply napisał(a):
Zgodnie z polskim prawem, sprzedawca nie może odmówić przyjęcia reklamacji z tytułu rękojmi (obecnie często określanej jako niezgodność towaru z umową) wyłącznie dlatego, że zgłasza ją inna osoba niż ta, która faktycznie dokonała zakupu.
@limply Nie może odmówić reklamacji z automatu, ale odmówić może. Na jakiej to ustawie opierasz swoją opinię "zgodnie z polskim prawem". Podaj konkretnie.
@limply Nie byłeś stroną transakcji. Reklamacje na niezgodność z umową ma prawo zgłosić osoba, która zakupiła ten router. Posiadanie paragonu nie robi z ciebie strony transakcji (inaczej sytuacja wygląda w przypadku gwarancji). Możesz jednak próbować złożyć reklamacje do Allegro przez formularz kontaktowy, ale musisz podać: numer zamówienia, dane osoby kupującej i liczyć na to, że Allegro podejmie temat. Niczego jednak nie musi, to tylko dobra wola.
Czy jak w sklepie coś kupujesz na paragon to musisz przy reklamacji podać dane osoby kupującej ?! LoL a gdzie RODO ? Jakie dane ?! imię ojca , datę i miejsce urodzenia, może nazwisko Pańieńskie i PESEL ? MUSZĘ UDOWODNIĆ ŻE TOWAR REKLAMOWANY KUPIONO W TYM SKLEPIE !! a od tego jest np "DOWÓD SPRZEDAŻY" czyli paragon na paragonie są wszystkie niezbędne dane potrzebne do reklamacji. Dane podaje się po to by sklep miał kontakt z reklamującym. Dane kupującego to nie jest coś czym można szastać na lewo i prawo tylko dlatego ze dokonał zakupu u sprzedawcy i on sobie tak wymyślił.
@limply proponuje abyś udał sie do lokalnego rzecznika konsumenta niech ci wytłumaczy jakie masz możliwości a jakich nie masz możliwości
Odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową (dawniej rękojmia) dotyczy tylko bezpośredniego nabywcy. Jest to świadczenia nieprzechodzące na następnego właściciela. Mówiąc prościej sprzedawca twojego sprzedawcy nie jest twoim sprzedawcą i nie łączy was żaden stosunek prawny.
Jeżeli chodzi rękojmię (z KC) to obowiązuje ona tylko w przypadku transakcji pomiędzy dwiema osobami prywatnymi lub dwiema firmami. Sprzedawca odpowiada przed kupującym za wady ukryte tkwiące w sprzedanej rzeczy w chwili sprzedaży przez dwa lata od daty sprzedaży. Prywatny sprzedawca może jednak w ofercie wykluczyć lub skrócić rękojmię za wady. Co ważne rękojmia to nie jest prawo do zwrotu, a do usunięcia wady ukrytej produktu (która istniała w chwili sprzedaży).
Jeżeli kupując cokolwiek z drugiej ręki wraz z paragonem fiskalnym lub innym dowodem zakupu to jest to równoznaczne z cesją praw do zakupionej rzeczy (trudno by pierwotny kupujący zachował sobie prawo do reklamowania sprzętu po jego sprzedaży gdy już nie jest właścicielem i tego sprzętu nie posiada) !
Co ważne rękojmia to nie jest prawo do zwrotu, a do usunięcia wady ukrytej produktu (która istniała w chwili sprzedaży).
Jak najbardziej mi to odpowiada - niech usuną wadę.