anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak zareklamować produkt sprzedany przez Allegro, gdy kupił go ktoś inny

limply
#7 Wielbiciel

witam,

mój przypadek....

Jestem drugim właścicielem routera sprzedanego przez allegro sp. z o.o. (posiadam dowód zakupu), ale nie ja go kupiłem, router działał dobrze przez pewien czas, ale niedawno zaczął stwarzać problemy, po kontakcie z producentem stwierdził że to wina sprzętu (tego routera), nawet chciał go wymienić, ale ma on jednak u producenta tylko rok gwarancji, a minęło już półtora roku od zakupu, w związku z czym chciałbym go zwrócić w ramach 2-letniej rękojmi , niestety nie mam go w zakupach, bo jak już napisałem nie ja go kupiłem.

Jak skontaktować się z jakimś pracownikiem Allegro !!, wszędzie jest wybierz zakup z listy , a ja go na liście nie mam.

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@limply Cesja dotyczy praw do gwarancji, nie dotyczy reklamacji na niezgodność z umową. A jak twierdzisz inaczej to podaj ustawę, która tak stanowi.

limply
#7 Wielbiciel

W polskim prawie konsumenckim paragon fiskalny jest dokumentem na okaziciela. Nie widnieje na nim żadne nazwisko. Oznacza to, że osoba, która fizycznie posiada paragon i wadliwy produkt, jest w świetle prawa traktowana przez sprzedawcę jako strona umowy (kupujący).

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@limply Stroną umowy sprzedaży jest osoba, która zawarła umowę ze sprzedawcą, a nie automatycznie każdy posiadacz paragonu. Więc w świetle prawa nie masz racji.

Czy nadal możesz reklamować? W praktyce często tak.
Czy zawsze jesteś automatycznie stroną pierwotnej umowy sprzedaży? Nie.

Zawsze jest szansa, że sprzedawca w ogóle nie będzie drążył tematu zmiany właściciela (złóż reklamację normalnie, dołącz paragon, nie ukrywaj, że jesteś obecnym właścicielem sprzętu, poczekaj na odpowiedź).

Obecnie największy dla Ciebie to jest problem techniczny jak złożyć reklamację, a niekoniecznie prawny. I trochę mnie dziwi automatyczna odpowiedź "nie".

Ja osobiście reklamacje zgłaszam mailowo, tylko raz spróbowałem za pomocą formularzy portalu i to był koszmar.

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Fajnie to wygląda, gdy allegro przypomina sobie obowiązujące przepisy w sytuacji gdy dotyczy to bezpośrednio samego serwisu.

U nas w podobnych sytuacjach zdarzało się w dyskusjach, że serwis sam proponował pok takim Kupującym lub moderator pod groźbą blokady konta wymuszał określone działania.

Podawanie i cytowanie przepisów prawa było przez allegro ignorowane.

oznacz moderatorów

kelpi_pl
#9 Pomysłodawca

Zastanawia mnie jedno...
Załóżmy sytuację jak wyżej, klient składa reklamację w terminie, okazuje paragon, reklamacja jest uznana ale sprzedawca zamiast naprawy decyduje się na zwrot środków. 
Zwrot pieniędzy następuje poprzez allegro do osoby, która zakupiła towar (a nie do tej, która zareklamowała). Allegro nas zachęca do takiego sposobu zwrotu środków. Wyjątkiem jest sytuacja gdy ktoś kupuje za pobraniem. Ale takich transakcji jest zdecydowanie mniej. 

W sklepach stacjonarnych sytuacja wygląda inaczej bo tam nie podajemy danych przy zakupie. Omawiamy tu przypadek zakupu przez internet, gdzie znana jest strona transakcji. 

oznacz moderatorów