**Temat:** Brak możliwości zgłoszenia reklamacji – sprzedawca wysłał towar poza systemem Allegro, brak daty doręczenia, brak reakcji na reklamację
Dzień dobry,
mam problem natury techniczno‑proceduralnej i proszę o pomoc moderatora Allegro.
W 2024 roku kupiłem rower elektryczny. Przesyłka została doręczona, ale od razu po odbiorze zgłosiłem reklamację przez Centrum Wiadomości (mam potwierdzenie wysłania wiadomości przez Allegro). Sprzedawca nigdy na nią nie odpowiedział.
Dodatkowo posiadam korespondencję od sprzedawcy z kwietnia 2024 r., w której:
- informuje, że musi
Informuję, że towar został doręczony, jednak od momentu dostawy był wadliwy. Zgodnie z art. 556 i nast. Kodeksu cywilnego zgłosiłem reklamację z tytułu rękojmi niezwłocznie po otrzymaniu przesyłki, za pośrednictwem systemu Allegro. Allegro potwierdziło wysłanie mojej wiadomości do sprzedawcy, jednak sprzedawca nigdy na nią nie odpowiedział, co stanowi naruszenie obowiązków wynikających z art. 561⁵ k.c.
Dodatkowo posiadam korespondencję od sprzedawcy z kwietnia 2024 r., w której:
• 4 kwietnia 2024 r. sprzedawca przesłał link do śledzenia przesyłki i potwierdził, że towar jest w drodze,
• 7 kwietnia 2024 r. sprzedawca poprosił o zdjęcia i zapewnił, że „aktywnie rozwiąże problem” oraz że „dopóki problem nie zostanie rozwiązany, jesteśmy uczciwym sprzedawcą Allegro”.
Pomimo tych deklaracji sprzedawca nie podjął żadnych działań i nie odpowiedział na reklamację zgłoszoną tuż po dostarczeniu towaru.
Co istotne, sprzedawca sam przyznał, że „muszą zmienić kanał wysyłki”, co oznacza, że przesyłka została nadana poza systemem Allegro. To wyjaśnia brak numeru przesyłki, brak daty nadania oraz brak daty doręczenia w szczegółach zamówienia. Brak tych danych obciąża sprzedawcę, nie kupującego.
W szczegółach zamówienia Allegro widnieje wyłącznie data zakupu, natomiast brak jest jakichkolwiek informacji o doręczeniu. Uniemożliwia to ustalenie daty wydania rzeczy kupującemu, od której zgodnie z art. 568 §1 k.c. biegnie 2‑letni termin rękojmi. Ponieważ sprzedawca nie udokumentował daty doręczenia, nie może powoływać się na upływ terminu rękojmi. Dodatkowo towar był wysyłany z Chin, więc oczywiste jest, że nie został doręczony w dniu zakupu ani w ciągu dwóch dni od zakupu. Oznacza to, że termin rękojmi nadal obowiązuje.
Sprzedawca nie odpowiedział na reklamację, nie udostępnił żadnych danych dotyczących przesyłki, nadał ją poza systemem Allegro i nie wywiązał się z deklaracji „aktywnego rozwiązania problemu”. W świetle powyższego wnoszę o interwencję Allegro i zobowiązanie sprzedawcy do:
1. podania daty doręczenia przesyłki,
2. ustosunkowania się do reklamacji z tytułu rękojmi,
3. wykonania obowiązków wynikających z art. 560–561 k.c.
Proszę o pomoc w przywróceniu możliwości skutecznego dochodzenia moich praw wynikających z rękojmi, ponieważ sprzedawca uchyla się od odpowiedzialności i nie współpracuje w żadnym zakresie.
Obecnie rower nie działa.
Pozdrawiam.
@Client:48030434 Proszę, zaczekaj na odpowiedź w zgłoszeniu mailowym. Nie ma potrzeby, aby dublować sprawy, ponieważ trafią one do tych samych doradców.
Jeśli wniosłeś reklamację w kwietniu 2024 i nie otrzymałeś decyzji reklamacyjnej w ciągu 14 dni licząc od daty jej wniesienia, reklamacja jest "z automatu" uznana. Chociaż z drugiej strony, dość nietypowe, że zareklamowałeś produkt w kwietniu 2024 i dopiero po ponad 2 latach interweniujesz w sprawie braku odpowiedzi na reklamacje.
W mojej ocenie są teraz dwie drogi. Albo powołasz się na automatyczne uznanie wcześniejszej reklamacji ze względu na brak decyzji reklamacyjnej w ustawowym terminie, albo udowodnisz, że od daty dostawy zamówienia nie minęły 2 lata i wnosisz nową reklamację...
Nie otrzymałem, żadnej odpowiedzi, więc jeździłem na tym rowerze, ale teraz rower wysiadł całkowicie, jednak system ze względu na to, że dwa lata od uwaga - daty wniesienia opłaty, a nie od daty dostarczenia roweru. Opisałem szczegółowo przypadek - nie mam możliwości załatwienia sprawy, ponieważ automat takiej nie przewidział i jestem cały czas kierowany do oznaczenia transakcji, której system nie pozwala oznaczyć.
Dwuletni termin od daty dokonania płatności upłynął wczoraj i sprawa została wyłączona z możliwości robienia z nią czegokolwiek. System nie przewiduje takiej możliwości. Cały dzień straciłem na to. To się nadaje do mediów, bo piszesz z robotem, który nic nie rozumie, a połączyć się z człowiekiem nie ma możliwości. Kiepsko widzę przyszłość świata z botami i bez nadzoru ludzi.
@Client:48030434 jeśli mówimy o zakupie konsumenckim sprzedawca odpowiada za towar 2 lata od dostarczenia 😞
Art. 43c. 1. Przedsiębiorca ponosi odpowiedzialność za brak zgodności towaru
z umową istniejący w chwili jego dostarczenia i ujawniony w ciągu dwóch lat od tej
chwili, chyba że termin przydatności towaru do użycia, określony przez
przedsiębiorcę, jego poprzedników prawnych lub osoby działające w ich imieniu, jest
dłuższy.
i co dwa lata Ci wada nie przeszkadzała ? serio ?
Czy ja tu znów piszę z botami? Gdzie niby i jak miałbym powołać się na automatyczne uznanie, albo gdzie i jak miałbym udowodnić to o czym piszesz. Przecież wątek dotyczy tego, że obecna konstrukcja Allegro kompletnie nie daje takich możliwości, Nawet nie ma jak do nich wysłać e-maila, żeby to opisać. Do was kieruje automat i koniec nie pogadasz. Do sądu chyba złoże pozew przeciw Allegro i nadam sprawę do mediów. Mam w rodzinie dziennikarza.
Przez Allegro nie uzyskasz już pomocy niestety. Musisz to załatwić we własnym zakresie.
Ponoć moderatorzy tego forum są pracownikami Allegro, wiec słucham. Co mam zrobić, gdzie i jak nadać tę sprawę do rozpatrzenia Allegro. Przez formularz się nie da, innej drogi na razie nie znam, i IA również.
@Client:48030434 Allegro oferuje pomoc w terminie 2 lat od zakupu. Należało się wcześniej upomnieć o swoje.
@Client:48030434 dziennikarza, prawnika i prezydenta, co drugi tak ma 😄
Allegro nie jest stroną transakcji, złożyłeś reklamację sprzedawca olał idziesz do sądu ( i tu masz pecha tani zakup w Chinach udajesz się do Chin złożyć pozew )
@Client:48030434
Zgłoszenie reklamacji z tytułu rękojmi to niestety był błąd. Zgodnie z art 43a ust 1 do sprzedaży konsumenckiej nie stosuje się art. 556 do 576 KC. Należało zgłosić reklamację z tytułu niezgodności z umową. Wyjątek to zakup od osoby prywatnej lub transakcja B2B (czyli między dwiema firmami). Twoja reklamacja, jeżeli jesteś konsumentem, jest więc prawnie niebyła.
Art. 43a. [Zakres stosowania przepisów rozdziału; wyłączenie stosowania przepisów k.c.]
1. W razie braku zgodności towaru z umową konsumentowi przysługują uprawnienia określone w niniejszym rozdziale. Do umów zobowiązujących do przeniesienia własności towaru na konsumenta, w tym w szczególności umów sprzedaży, umów dostawy oraz umów o dzieło będące towarem, nie stosuje się przepisów księgi trzeciej tytułu XI działu II ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. z 2024 r. poz. 1061 i 1237).
Jeżeli zaś chodzi o metodę wysyłki, to sprzedawca nie ma żadnego obowiązku z niej korzystać. Do tego, jeżeli był to chiński sprzedawca, to nie on możliwości wysyłki przez Allegro (może co najwyżej wysłać do kogoś w Polsce, a ten potem nadać przez Allegro). Jednakże to, że nadanie było poza Allegro, nie ma żadnego wpływy na odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową.
A odnośnie samej reklamacji, jeżeli nie minęły jeszcze dwa lata od daty dostawy, to zgłoś reklamację z tytułu niezgodności z umową (art 43d UoPK). Natomiast jak minęły to niestety pozostaje skorzystać z gwarancji jeżeli była udzielona i nie upłynął jej termin.
Art. 43d. [Uprawnienia konsumenta w przypadku braku zgodności z umową]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
3. Przy ocenie nadmierności kosztów dla przedsiębiorcy uwzględnia się wszelkie okoliczności sprawy, w szczególności znaczenie braku zgodności towaru z umową, wartość towaru zgodnego z umową oraz nadmierne niedogodności dla konsumenta powstałe wskutek zmiany sposobu doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
4. Przedsiębiorca dokonuje naprawy lub wymiany w rozsądnym czasie od chwili, w której przedsiębiorca został poinformowany przez konsumenta o braku zgodności z umową, i bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta, uwzględniając specyfikę towaru oraz cel, w jakim konsument go nabył. Koszty naprawy lub wymiany, w tym w szczególności koszty opłat pocztowych, przewozu, robocizny i materiałów, ponosi przedsiębiorca.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
6. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.
7. Konsument nie jest zobowiązany do zapłaty za zwykłe korzystanie z towaru, który następnie został wymieniony.
Art. 43e. [Obniżenie ceny; odstąpienie od umowy]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, gdy:
1) przedsiębiorca odmówił doprowadzenia towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 2;
2) przedsiębiorca nie doprowadził towaru do zgodności z umową zgodnie z art. 43d ust. 4-6;
3) brak zgodności towaru z umową występuje nadal, mimo że przedsiębiorca próbował doprowadzić towar do zgodności z umową;
4) brak zgodności towaru z umową jest na tyle istotny, że uzasadnia obniżenie ceny albo odstąpienie od umowy bez uprzedniego skorzystania ze środków ochrony określonych w art. 43d;
5) z oświadczenia przedsiębiorcy lub okoliczności wyraźnie wynika, że nie doprowadzi on towaru do zgodności z umową w rozsądnym czasie lub bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta.
2. Obniżona cena musi pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość towaru niezgodnego z umową pozostaje do wartości towaru zgodnego z umową.
3. Przedsiębiorca zwraca konsumentowi kwoty należne wskutek skorzystania z prawa obniżenia ceny niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia konsumenta o obniżeniu ceny.
4. Konsument nie może odstąpić od umowy, jeżeli brak zgodności towaru z umową jest nieistotny. Domniemywa się, że brak zgodności towaru z umową jest istotny.
5. Jeżeli brak zgodności z umową dotyczy jedynie niektórych towarów dostarczonych na podstawie umowy konsument może odstąpić od umowy jedynie w odniesieniu do tych towarów, a także w odniesieniu do innych towarów nabytych przez konsumenta wraz z towarami niezgodnymi z umową, jeżeli nie można rozsądnie oczekiwać, aby konsument zgodził się zatrzymać wyłącznie towary zgodne z umową.
6. W razie odstąpienia od umowy konsument niezwłocznie zwraca towar przedsiębiorcy na jego koszt. Przedsiębiorca zwraca konsumentowi cenę niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania towaru lub dowodu jego odesłania.
7. Przedsiębiorca dokonuje zwrotu ceny przy użyciu takiego samego sposobu zapłaty, jakiego użył konsument, chyba że konsument wyraźnie zgodził się na inny sposób zwrotu, który nie wiąże się dla niego z żadnymi kosztami.
@Client:48030434 kupiłeś prywatnie od prywatnej osoby że powołujesz się na rękojmię i KC ? rower został uszkodzony w transporcie czy jest poprostu fabrycznie uszkodzony ?
@kostas11 jak widać z powyższego towar kupiony u Chińczyka, w jego firmie
kupujący ma rację - za datę otrzymania uznaje się datę doręczenia towaru
i od tego czasu biegnie ustawowy okres 2 letni.
Kupujący nie zna lub nie pamięta tej daty