anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kontakt do kierownika /managera działu wsparcia allegro

marszyszk
#7 Wielbiciel

Brak zwrotu środków po odstąpieniu od umowy i odesłaniu towaru. Łamanie praw konsumenta. Brak pomocy ze strony konsultantów. 

oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @marszyszk. Proszę, doprecyzuj którego zamówienia dotyczy ten problem. Czy chodzi o zakup o numerze 5f0d1b10-9094-11f1-81b1-a70c53981a55 z 05 sierpnia 2026?  

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

marszyszk
#7 Wielbiciel

Tak dokładnie o to zamówienie. Konsultanci ignorują ustawę konsumencką oraz dostarczone dowody.

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Dziękuję, @marszyszk. Już to weryfikuję i niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.  

Marysia
oznacz moderatorów

marszyszk
#7 Wielbiciel

Dobrze , dziękuję 

oznacz moderatorów

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@marszyszk Nasz pracownik niedawno wypowiedział się w Dyskusji i przedstawił dalsze kroki i propozycję rozwiązania sprawy - jeśli sprzedający nie rozwiąże problemu, udostępnimy Ci wniosek Allegro Ochrona Kupujących. 

Marysia
oznacz moderatorów

marszyszk
#7 Wielbiciel

Bardzo dziękuję za pomoc i interwencję w mojej sprawie. Czekam na rozwój sytuacji w dyskusji.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@marszyszk 

Allegro nie jest stroną transakcji, ani sądem. Rola konsultanta w sporze ze sprzedawcą, to doradztwo i mediacja. Allegro w dyskusji nie ma prawa niczego nakazać stronom, co nawyżej może przypomnieć jakie mają prawa i obowiązki.

oznacz moderatorów

marszyszk
#7 Wielbiciel

@MiMary Bardzo proszę o pilną, ręczną interwencję menedżerską. Mimo Pani zapewnień oraz wcześniejszego ultimatum nałożonego na sklep przez panią Hannę, dział Allegro Protect wysłał mi właśnie szablonowego maila o WSTRZYMANIU mojego wniosku! Konsultant każe mi czekać 30 dni na wynik reklamacji x-komu z DHL, co jest jawnym złamaniem art. 32 ust. 3 Ustawy o prawach konsumenta. Moje zdjęcia z momentu nadania małego kartonika zostały całkowicie zignorowane. Serwis Allegro Protect w tej chwili wprost pomaga sklepowi w bezprawnym wstrzymywaniu moich środków w Allegro Pay. Proszę o natychmiastowe skierowanie sprawy do przełożonego.

oznacz moderatorów

marszyszk
#7 Wielbiciel

@MiMary Proszę spojrzeć, co robi Państwa zespół w weekend! Pani Maja właśnie odrzuciła mój wniosek Allegro Protect i w ramach rekompensaty za drogi telefon i bezprawne działanie x-komu rzuciła mi 20 Smart! Monet! To jest jawne kpienie z klienta i jawne łamanie prawa konsumenckiego w Polsce. Zignorowano zdjęcia z mojego nadania (mały kartonik), zignorowano fakt, że odesłałem paczkę kodem od sklepu. Jutro rano oficjalne skargi i pełna dokumentacja lądują w UOKiK oraz u Rzecznika Konsumentów. Domagam się natychmiastowego wejścia do sprawy Managera forum i Działu Ochrony Kupujących!

oznacz moderatorów

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@marszyszk Wniosek w ramach Allegro Ochrony Kupujących został wstrzymany do czasu otrzymania decyzji przewoźnika w sprawie złożonej reklamacji. Zgodnie z obowiązującymi terminami przewoźnik powinien rozpatrzyć reklamację w ciągu 30 dni od jej zgłoszenia. Gdy tylko otrzymasz decyzję przewoźnika, a nie doprowadzi ona do rozwiązania sprawy, prosimy o odpowiedź na wiadomość we wniosku Allegro Ochrona Kupujących.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

marszyszk
#7 Wielbiciel

Panie Mateuszu (@matt_rose),

Pana odpowiedź to rażące naruszenie art. 32 ust. 3 Ustawy o prawach konsumenta. Przepis ten wyraźnie wskazuje, że konsument ma przedstawić dowód odesłania rzeczy i ten obowiązek dopełniłem 13.08.2026 r., co x-kom oficjalnie potwierdził w Dyskusji.

Jakim cudem żąda Pan ode mnie przedstawienia „decyzji przewoźnika”, skoro to sklep x-kom jest formalnym zleceniodawcą darmowej przesyłki zwrotnej Allegro DHL i to x-kom złożył reklamację? Przewoźnik DHL wyśle decyzję reklamacyjną do x-komu, a nie do mnie! Ja jako konsument nie jestem stroną w tym postępowaniu logistycznym i DHL prawnie nie ma prawa wydać mi żadnej decyzji.

Przerzucanie na mnie odpowiedzialności finansowej za błędy sortowni DHL i zmuszanie mnie do kredytowania sklepu w ramach Allegro Pay przez kolejne 30 dni jest działaniem bezprawnym. W związku z tym, że moderatorzy Allegro jawnie i publicznie popierają nielegalne praktyki x-komu, pełny zapis tej sprawy wraz z Pana wypowiedzią trafia jutro rano do Miejskiego Rzecznika Konsumentów oraz do UOKiK.

Wnoszę o natychmiastowe przekazanie tego wątku do Kierownika / Managera Społeczności Allegro Gadane w celu weryfikacji Pana wprowadzającego w błąd stanowiska.

oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@marszyszk

Po pierwsze. To ty jesteś odpowiedzialny za zwrot produktu w ramach odstąpienia od umowy. Oznacza to, że to ty odpowiadasz przed sprzedawcą za błędy przewoźnika.

Po drugie. Do przesyłek nie stosuje się przepisów ustawy o prawach konsumenta, lecz ustawę prawo pocztowe. 

Po trzecie. Stroną uprawnioną do zgłoszenia reklamacji jest nadawca. W przypadku zwrotu w ramach Allegro Smart, to ty jesteś nadawcą przesyłki zwrotnej, a nie sprzedawca. 

Po czwarte. W przypadku Allegro Smart, to Allegro jest organizatorem przesyłki zwrotej, a nie sprzedawca. Ten w ogóle nie bierze udziału w procesie organizacji zwrotu. 

oznacz moderatorów

b_marta_b
Administrator
Administrator

Cześć @marszyszk

Przepraszam za zamieszanie i błędne informacje, które wcześniej otrzymałeś w toku sprawy. 

Przeanalizowałam Twoją dyskusję ze sprzedawcą i chcę Cię zapewnić, że niezwłocznie zwrócimy Ci pieniądze.

Próbowaliśmy dzisiaj skontaktować się z Tobą telefonicznie, aby przeprosić i omówić szczegóły, ale nie udało nam się połączyć. Wysłaliśmy wiadomość e-mail z prośbą o podanie numeru konta bankowego do przelewu- jest nam on niezbędny do sfinalizowania procedury zwrotu.

Zerknij proszę do swojej skrzynki i odpisz na tę wiadomość, a my zajmiemy się realizacją wypłaty.

Marta Bączkowska
   Menedżerka Społeczności
oznacz moderatorów