w styczniu zakupiłem Power bank leżał w bagażniku auta prawie go rozsadziło.Sprzedawca podał adres do wysyłki,ja opłaciłem wysyłkę,wysylka przeleżała w paczkomacie trzy dni .Nie zostala podjeta przez sprzedawce i wróciła.sprzedawca pisze ze nie dostał przesyłki.Potem podam nazwe sprzedajacego by ostrzec
@12091957adam a adres do wysyłki był paczkomat czy adres firmy ? mam przypadki że podaje adres do firmy a paczkę nadają na pobliski paczkomat 😞
@12091957adam czy składałeś reklamację na ten produkt? W tej sytuacji sprzedający powinien wygenerować dla Ciebie darmową przesyłkę. Podaj numer zamówienia, przyjrzę się sytuacji.
@Syrena_zT @kostas11 Czy tylko ja widzę absurd całej sytuacj? 😯 @12091957adam trzyma baterie w bagażniku, w największe upały, dziwi się że ogniowo spuchło, reklamuje przedmiot i wysyła tykającą bombę. Przedmiot leży kolejne kilka dni, w nagrzanej skrytce, stwarzając zagrożenie. Na dodatek, chce nas ostrzec przed sprzedającym.
Przecież to grozi poważnymi konsekwencjami dla nadawcy, gdy coś się wydarzy, ze spuchniętym powerbank-iem
@wojtekmarchewka niezależnie od tego gdzie kupujący trzymał produkt, ma prawo do złożenia reklamacji a sprzedający jest zobowiązany do jej rozpatrzenia. Sprzedający może też rozpatrzeć reklamację bez odsyłania produktu.
najlepsze zesprzedawca podał adres wysyłki firmy ,nastepnie nie odbierał przesyłki teraz pisze ze nic nie dostał,A mnie inpost monitorował ze opłacona przesyłka czeka na odbiór
@12091957adam No ok ale na pewno nadałeś przesyłkę na wskazany adres? Czemu znajduje się w paczkomacie?
Dobre pytanie podany adres firmy a paczka 3 dni w paczkomacie chociaż to dziwne bo inpost trzyma 48h
Ja tylko napisałem ze kupiłem przedmiot który powinien byc dopuszczony przez UOK a nie ja mam badac czy wybuchnie.A gdzie trzymacie mądrale Telefony smartfony tez w piwnicach chłodniach?Koniec tematu tu pewnie sami sprzedawcy pisza a chodziło niepodjecie przesyłki i zazucanie ze nie opłacona ze niebyło w poczkomacie
Spuchł najpewniej dlatego, że był nieodpowiednio (i nieodpowiedzialnie) przechowywany w nagrzanym aucie 🙂
Baterie w elektrykach tez puchną od ciepła.paler bank to sprzet potrzebny w razie awarii to mam go trzymać w garazu?uszkodził sie w maju
@12091957adam W tej sytuacji najlepiej będzie jak ustalisz tę kwestię ze sprzedawcą upewniając się, że adres nadania jest prawidłowy.
sprzedający sam podał adres
Za pożar z powodu przegrzania baterii w elektryku być może dostaniesz odszkodowanie, za pożar spowodowany powerbankiem w bagażniku - nie.
Chwalisz się tutaj swoją mądrością?
Za Twoje działania winny sprzedawca?
to nie mądrość jest gwarancja 24 miesiące,w instrukcji nie pisze ze mam trzymac pawerbank w mieszkaniu?jak on ma pomóc w rozruchu auta.Sprzedawca kazał przyslac podał adres przesyłka opłacona wysłana przeczekała w paczkomacie i wróciła.Tyle wyjasnien
Tylko, ze reklamację z gwarancji nie zgłasza się do sprzedawcy, a do podmiotu wskazanego w karcie gwaracyjnej.
Sprzedawca natomiast odpowiada z tytułu niezgodności towaru z umową (potocznie rękojmi), za wady ukryte tkwiące w sprzedanej rzeczy w chwili wydania. Domniewa się, że wada istniała w chwili wydania, chyba że sprzedawca udowodni, że było inaczej, albo domniemania tego nie da się pogodzić z ze specyfikają przedmiotu lub charaktrem wady.
Co ważne. Gwaracja i odpowiedzialność sprzedawcy, to dwa różne i niezależne od siebie świadczenia.
Informacyjnie o warunkach przechowywania powerbanku:
Jak ma pomóc powerbank trzymany w domu? Zakładam, że w mieszkaniu co najmniej śpisz, a auto stoi w pobliżu? Jaki problem wziąć ze sobą, idąc do auta?
W instrukcji nie ma ostrzeżenia, żeby nie trzymać w wysokich temperaturach, bo bateria/akumulator może wybuchnąć (zdaje się zwykłe baterie też takie mają)? Ani o trzymaniu w suchym miejscu (w bagażniku wilgotność pewnie skacze dość znacznie podczas deszczu)? Wprawdzie np. u mnie jest podany zakres temperatury roboczej do 60/70 stopni, ale to jeszcze nie znaczy, że długotrwale przechowywanie nie uszkodzi urządzenia.
Porada: w zimie też lepiej trzymać w domu, bo na mrozie w bateriach spada napięcie i pojemność. Powerbank dłużej posłuży.
1. Czytałeś dokładnie instrukcje? Oczywiście, nie jest napisane, żeby trzymać w domu, ale zapewnie jest napisane, aby nie trzymać, w ekstremalnie wysokich temperaturach
2. Jeżeli, w maju potrzebujesz skorzystać z powerbanka w samochodzie, może warto zainwestować w nowy akumulator
3. Tak jak pisał @pecela dlaczego nie zgłosiłeś usterki, jako gwarancja do producenta, a chcesz swoją bezmyślnością obarczyć sprzedającego.
4. Jeżeli powerbank, wysłany przez Ciebie wyrządzi szkody materialne oraz narazi na utratę zdrowia, lub życia. To też będzie wina sprzedawcy
5. Wiesz dlaczego, najlepsze są video rejestratory samochodowe na kondensatorach, a nie na akumulatorach? Bo zmniejszają ryzyko spuchnięcia akumulatora przy wysokich temperaturach w samochodzie.
6. Jeżeli, nie mogłeś trzymać boostera, w domu awaryjnie, bo masz za każdym razem problem, z akumulatorem to patrz punkt 2. Lub sprawdź samochód pod kątem zużycia energii z akumulatora
Tylko w elektrykach stosuje się inne ogniwa, do tego są w obudowie zapewniającej ich chłodzenie. W przypadku typowych ogniw stosowanych w powerbankach najważniejsza jest wysoka gęstość energii (bo to przedmiot który nosi się ze sobą), w przypadku aut elektrycznych ważniejsze jest bezpieczeństwo i trwałość, do tego nawet w trakcie pracy temperatura ogniw nie przekracza 50 stopni Celsjusza (a taką temperaturę bez trudu przekroczysz w kabinie - w słoneczny dzień - już w maju) bo dba o to układ chłodzący...