Od jakiegoś czasu Allegro z uporem trudnym do zrozumienia automatycznie ustawia mi do odbioru zamówień paczkomat POZ38BAPP, zamiast POZ50M, do którego zamawiałem od lat. Logika tego jest porażająca ponieważ z pomiarów na mapie wychodzi, że POZ38BAPP jest od mojej lokalizacji 200 m bliżej, szkoda tylko że mierząc w linii prostej, bo drogą, którą muszę pokonać autem lub rowerem jest 600 m dalej. To wszystko powoduje, że jeśli tylko zapomnę zanurkować w ręczny wybór paczkomatu jestem regularnie skazywany na dodatkową stratę czasu. Czy ktoś wie jak i gdzie zmienić tę żelazną logikę?
@cosmos W formularzu dostawy nie ma możliwości zapisania jednego konkretnego Paczkomatu - zawsze może się on zmienić. Ze względu na to, że pomiar z mapy wychodzi krótszy, to może podstawiać się niechciany przez Ciebie automat.
W tej sytuacji mogę zachęcić, abyś przed zakupem upewnił się, który Paczkomat jest wybrany.
Dzięki @San_set, choć ta odpowiedź nie wnosi wiele bo sam o niej wspomniałem jako o czymś czego robienia chciałbym unikać za każdym razem. Pozostaje chyba zaczekać aż któryś z product managerów będzie miał podobny problem i wtedy zostanie zapewne on rozwiązany w ciągu jednego sprintu😜
Pozdrawiam!
Paczkomaty na mapie, pobierane są po API z systemu Inpostu. To Inpost a nie Allegro wybiera najbliższy Paczkomat mierząc odległość w linii prostej od twojego adresu.
Ps. Wyraz Paczkomat piszemy dużą literą, bo to nazwa własna urządzeń paczkowych Inpostu, a nie potoczne określenie na tego typu urządzenia.
@pecela korzystając z serwisu używam funkcji zakupu jako całości, nie muszę być świadomy zależności technicznych pomiędzy formularzem, a jego składowymi i sposobu w jaki one współdziałają. Tak się jednak składa, że jestem. Jak każde dojrzałe API, usługa Inpostu udostępnia możliwość wyboru urządzenia w oparciu o ID preferowanego Paczkomatu, wystarczy w tym celu skorzystać z zasobu Points w ramach interfejsu ShipX. Zakładam, że pobranie od kupującego tego ID i przechowanie go celem automatycznego podstawienia jako domyślnego przy kolejnych zakupach nie jest ponad siły osób odpowiedzialnych za dbałość o komfort użytkowników ;).
Zauważyłem po prostu zmianę w działaniu procesu na niekorzyść wcześniejszego i dlatego ją zgłaszam, a zrobicie z tym co zechcecie. Dziękuję też za zwrócenie uwagi językowej, zakładam jednak, że zestawienie słów "paczkomat" oraz unikalnego identyfikatora nie wzbudziło wątpliwości odnośnie zrozumienia którego dostawcy dotyczy zgłoszenie :).