Witam wszystkich, po latach korzystania z serwisu Allegro, praktycznie od 23 lat czyli od początku istnienia Allegro, spotkała nas z rodziną ogromna przykrość i rozczarowanie postępowaniem serwisu Allegro. Sprzedawca odmówił uznania reklamacji, przedmiotów opisanych w ofercie jako nie testowane, uszkodzone, używane, z przeznaczeniem na części lub naprawy. Z przyczyn rodzinnych, nie było możliwości zająć się tymi przedmiotami, następnie mieszcząc się w terminie zgodnie z przepisami do jednego roku, dla przedmiotów używanych zgłosiłam reklamację na zasadzie rękojmi dla kilku przedmiotów, jakie okazały się niesprawne i zbędne dla mnie. Sprzedawca odmówił, zasłaniając się opisem w ofercie, dotyczącym iż przedmioty opisane są jako uszkodzone, natomiast serwis Allegro odmówił wsparcia przez program Ochrony Kupujących w pełni popierając stronę Sprzedającego. Czy ktoś z Państwa spotkał się z tak bulwersującą sytuacją? chcę poznać skalę tego zjawiska, ponieważ nie zamierzam tej absurdalnej sytuacji pozostawić w taki sposób...
Sądząc po Twoim Wpisie nie przeczytałeś z zrozumieniem ani treści oferty (choć ją cytujesz) oraz sam tego wpisu przed dodaniem go na forum. Co chciałeś reklamować w uszkodzonym sprzęcie skoro kupiłeś go w takim stanie?
Sprzedawca jest profesjonalistą i na masową skalę oferuje przedmioty outletowe itp. z opisem jako uszkodzone, jest to jego model biznesowy aby obchodzić przepisy i prawa konsumenta. Znajomi zakupili i byli zadowoleni, natomiast w tej sytuacji niestety wyszło źle i zostaliśmy bez wsparcia na lodzie.
" opisanych w ofercie jako nie testowane, uszkodzone, używane, z przeznaczeniem na części lub naprawy."
Dosłownie Twoja wypowiedź.
Kupujesz kota w worku bo liczyłaś na w pełni sprawny sprzęt za ułamek ceny. Skoro masz zapis w ofercie że towar jest uszkodzony na części to jakiej pomocy oczekujesz?
Dokonujesz nieroztropnych/ryzykownych zakupów to trzeba liczyć się z konsekwencjami.
Na przyszłość sprawdź Towar zaraz po otrzymaniu i zwróć w terminie 14 dni jeśli Tobie nie odpowiada.
Przepisy są po to aby ich nikt nie łamał, a jeżeli łamią to mogą się liczyć właśnie z konsekwencjami, użytkownik Nippon Shorty wysuwa bardzo jednostronne argumenty. Ciekawe gdyby ktoś z Pana,Pani rodziny napotkał takie działania, czy nadal tak jednostronne wypowiedzi by się pojawiały. Nie życzę i dziękujemy bardzo za wypowiedzi.
Jakie konkretnie przepisy są tutaj łamane?
Rękojmia to niezgodność towaru z opisem - opis wskazywał, że produkty są uszkodzone, to w którym miejscu jest ta niezgodność towaru z opisem?
Sami sprzedajemy produkty uszkodzone na licytacjach od 1 PLN, produkty których nam się z przyczyn czasowych/logistycznych nie opłaca naprawiać, nie mamy ceny minimalnej żeby po prostu pozbyć się produktu, a i tak zdarzają nam się klienci narzekający np na rysy na ekranie telewizora 75 cali, wystawionego jako uszkodzony(nie włącza się ale matryca cała), którego wygrali w licytacji za całe 3zł..
Klienci są różni, ale my absolutnie w taki sposób nie postępowaliśmy ani nie postępujemy, nigdy nie robiliśmy z rodziną problemu Sprzedającym z jakiś drobiazgów. Tak jak wspomnieliśmy od lat byliśmy zadowoleni ze Sprzedających oraz z Serwisu, Aby klienci chętnie zakupywali również takie produkty opisane jako uszkodzone czy nie testowane, nie powinno być problemu z reklamacją i tym bardziej Ochroną Serwisu. To my klienci napędzamy sprzedaże Allegro, i zarówno do Państwa sklepu oraz do innych sprzedawców będą ich znaczne napływy, gdy Ochrona Kupujących będzie działała, a reklamacje będą uznawane. Dziękujemy za odzew, chętnie zobaczymy z rodziną Państwa oferty, a jeżeli chodzi o aspekty prawne, to konsultujemy z prawnikami, jest tam mnóstwo niuansów, które na pozór mogą wyglądać prosto dla osób postronnych, jednak sytuacja wygląda bardziej skomplikowanie, i nie jest tak jednoznaczna.
@Gryfmar to prześlij może ofertę do której masz zastrzeżenia i co w tym sprzęcie nie działa bo na razie to jest tylko wróżenie z fusów.
@Gryfmar podsumowałem Twoją wypowiedź punktując że kupiłaś uszkodzony sprzęt i reklamujesz że jest uszkodzony. Nie wiem co ma na celu wplatanie rodziny ale nie mamy w zwyczaju kupować śmieci i narzekać że śmierdzą.
Co więcej, Sprzedawca zastosował blokadę mojego konta Allegro, tak abym nie mogła nic już kupić u niego na przyszłość, aby pozbyć się uciążliwego klienta, który zgłasza swoje prawa, a serwis Allegro odpowiedział, iż nie ingeruje w spory wewnętrzne...
@Gryfmar no to jakiś cudotwórca bo nie tak łatwo zablokować od tak kupującego. chyba że dokonałaś wielu "nietrafnych zakpuów"
Podsumowując - kupujesz świadomie produkt niesprawny/uszkodzony z przeznaczeniem na części i reklamujesz go że jest niesprawny czyli dokładnie taki jaki był w opisie?
W Allegro sprzedawca tak zablokować moze dopiero od Twojego 3-go zakupu. Wyjątkiem są tylko groźby wobec sprzedawcy. Jak to udokumentuje to wtedy może po 1-wszej transakcji... Z czego wynika, że na 99% nie wszystko tu opisałeś.
W przeciągu 3 lat zrobiłam kilka razy zakupy u tego sprzedawcy, bezproblemowo i z moją bdb opinią dla tej firmy, byłam zadowolona, przedmioty były dostarczone i tak samo opisane jako nie sprawdzone a w kategorii allegro uszkodzone. A Allegro wraz ze sprzedającym tak samo dodawało informację w opisie tych aukcji o rocznych gwarancjach oraz Ochronie Kupujących w sytuacji braku porozumienia się ze sprzedawcą co nastąpiło. Dlatego te informacje zakupowe, nie mogą " BYĆ MARTWE " w sytuacjach jakie nastąpiły. Wcześniej wystarczyło we własnym zakresie wymienić uszkodzone elementy lub baterię, i sprzęty działają do dziś. Na co zwracamy uwagę dbając o środowisko naturalne, starając nie kupować nowych sprzętów. Natomiast te obecne reklamowane na rękojmie przeze mnie przedmioty nie nadają się do naprawy, a aukcje uzyskały wysokie kwoty przewyższające wartość części, co mija się z sensem ich posiadanie. Są dodatkowo bardzo negatywne informacje pomiędzy klientami którzy korzystali z tej firmy, co nas dopiero teraz zainteresowało, w sytuacji blokady mego konta zakupowego przez tego sprzedawcę i odrzuceniu reklamacji. Natomiast sprzedającego i serwis Allegro jedynie grzecznie poinformowałam iż znane mi są prawa konsumenta, tym bardziej z racji zawodowych a niestety zostały przekroczone wyznaczone granice w sposób rażąco znaczny. Stąd opisałam wszystko. Co więcej zaznaczam nie jesteśmy klientami, którzy sięgają po negatywną opinię dla kogokolwiek po takich czy innych incydentach, a zależy nam na klarownym wyjaśnieniu sytuacji.
@Gryfmar rozumiem że kupiłeś produkt ze zwrotów jako uszkodzony, nie sprawdzany itp. za ułamek ceny nowego, okazało się że działa i po czasie padł ? życie nie po to sprzedawca sprzedaje za grosze żeby teraz Ci wymieniać 😞 Było kupić nowy z gwarancją i było by po sprawie 🙂
Teraz jest 2 lata niezgodności z ofertą a nie rękojmia 1 rok 🙂 a z Twojego opisu uszkodzone, używane, z przeznaczeniem na części lub naprawy czyli masz produkt uszkodzony zgodny z ofertą 🙂
@kostas11 De facto powinna reklamować te co działają bo są niezgodne z opisem 😛