Otrzymałem przez kuriera dpd paczkę z allegro której nie zamawiałem. Paczki/aukcji nie ma w zakładce Moje zakupy, paczka jest opłacona a adres dostawy jest moim adresem. jedynie nick kupującego jest inny o jedną literę. Dostawca twierdzi, że adres dostał od allegro ale nic nie robi aby wystawić firmie kurierskiej polecenia odbioru towaru ode mnie. Obawiam się, że jak sam im odeśle paczkę to nie odbiorą bo "niczego ode mnie nie zamawiali". Jak skontaktować się z pomocą allegro skoro nie ma mnie w tej transakcji i nie ja kupiłem towar?
@chustecki podaj numer otrzymanej paczki
@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
nie wien, który to numer więc załączam zdjęcie etykiety
przypominam, że ja tej paczki nie zamawiałem ani za nią nie płaciłem i nie ma jej w Moje zakupy ale ktoś zapłacił i zapewne czeka na dostawę.
@chustecki Dziękuję za zdjęcie. Sprawdziłam to i numer przesyłki faktycznie nie jest przypisany do Twojego konta, ale zostały podane Twoje dane adresowe oraz imię i nazwisko jako odbiorcy. Czy nie ma możliwości, że ktoś zrobił zakup dla Ciebie?
nie maa takiej możliwości, nikt z domowników ani znajomych nie ma dostępu do mojego konta. Proszę zwrócić uwagę na to, że dostawca wystawił PZ załączoną do przesyłki na nazwisko nie zawierające litery "t" . Może warto sprawdzić nick chusecki albo wyciąg bankowy potwierdzający dane wpłacającego. Doprecyzuje temat, przesyłka zawiera dwie rolety do okna , o konkretnych wymiarach , warte kilkadziesiąt złotych więc raczej o żarcie, dowcipie nie powinno być mowy, w grę wchodzi prawdopodobnie pomylony nick kupującego. Dostawca twierdzi, że taki dostał adres z allegro i na taki wysłał towar więc warto by dotrzeć do szczegółów aukcji/zamówienia.
@chustecki Napisałam, że paczka jest przypisana do innego konta, a nie Twojego, ale w zamówieniu ktoś wskazał Twoje imię i nazwisko i dokładny adres, dlatego nie wygląda to na pomyłkę.
w sumie to mnie interesuje tylko jak zrobić zwrot niechcianej przesyłki w taki sposób aby dostawca nie odesłał jej z powrotem.
@chustecki Sprzedający nie ma obowiązku zorganizowania odbioru tego towaru bo ten towar nie stanowi jego własności. Dostał zamówienie i je zrealizował.
Jeśli chcesz możesz to zrobić na własny koszt.
Towar jest nabity na kasę i bez zwrotu środków sprzedający nie może tego przyjąć na stan a zwrócić środków też nie może jeśli nie ma odstąpienia od umowy od osoby która złożyła zamówienie.
Tak to wygląda.
@w_kiwi Na tamtym koncie były wcześniej jakieś zamówienia na adres @chustecki ?
Może ktoś (rodzina/znajomy) w bliższej lub dalszej przeszłości coś zamawiał na Twój adres @chustecki a teraz przez pomyłkę podał twój adres.
allegro i moderatorzy społeczności mają dostęp do danych transakcji, wystarczy, bez naruszenia RODO, wysłać zapytanie do zamawiającego dlaczego kazał wysłać zamówienie do osoby, która tego nie chce i nie potrzebuje. Zapytanie mailowe nic nie kosztuje
@chustecki Oczywiście, zajmiemy się tym. Wolałam najpierw z Tobą skonsultować, czy nie ma możliwości, że ktoś zamówił tę paczkę dla Ciebie. Już przekazałam sprawę do odpowiedniego zespołu.
jak dotąd nie otrzymałem konkretnej odpowiedzi co mam robić. Niby sprawa banalna ale można też ją potraktować jako użycie danych osobowych bez zgody właściciela lub próbę przechwycenia konta na allegro przez osoby do tego nieuprawnione. Zanim nadam sprawie bieg urzędowy i zacznę wysyłać skargi do urzędów nadzoru internetu i ochrony konsumentów, proszę o podanie, drogą mailową, danych kontaktowych i imienia i nazwiska osoby, która zamówiła i zapłaciła za paczkę. jako osoba "obdarowana" mam prawo wiedzieć kto mnie "obdarował" przysłowiowym "kukułczym jajem".
@chustecki No właśnie nie, nie masz prawa do uzyskania takich informacji.
Dlaczego nie? Dokument przeniesienia własności z jednej osoby na druga nie może być tajny dla stron transakcji. Pomyśl logicznie, ja się nie pytam jako kibic z dala tylko jako strona bezpośrednio zainteresowana. aby nie powiedzieć poszkodowana. Nawet jeśli nie to policja po otrzymaniu zgłoszenia oszustwa internetowego i próby wyłudzenia danych osobowych lub przejęcia konta internetowego to już tak. poza tym, zamawiający poświadczył nieprawdę posługując się moimi danymi adresowymi jako kupujący (na dokumencie wydania towaru z magazynu moje dane są jako kupujący i jako odbiorca) a na to już jest paragraf.
@chustecki Jaki dokument przeniesienia własności? Twoje dane na liście przewozowym to dane odbiorcy przesyłki ale dane kupującego (prawnego właściciela towaru) są zapewne inne - nigdzie tu nie doszło do 'przeniesienia własności'.
Oszustwo ma ściśle określoną definicję i nie wiedzę aby tu została ona spełniona - nikt nie przymusił Cię do niekorzystnego rozporządzania Twoimi mieniem.
Nadaj uważam, że najbardziej prawdopodobnym wytłumaczeniem jest jakieś nieporozumienie - co to niby za oszustwo i próba "wyłudzenia danych osobowych lub przejęcia konta internetowego" polegające na zamówieniu i opłaceniu komuś rolet o wartości 80 zł?
strasznie filozofujesz chłopie. czyżbyś miał coś na sumieniu?
Dostałeś paczkę z roletami za 80 zł i piszesz o "oszustwie internetowym i próbie wyłudzenia danych osobowych lub przejęcia konta internetowego" oraz że "nadasz sprawie bieg urzędowy i zaczniesz wysyłać skargi do urzędów nadzoru internetu i ochrony konsumentów" ale to ja filozofuję 🙂
ja się zapytałem osób z allegro, mających dostęp do danych transakcji, co mam z tym zrobić a ty wdajesz się w dyskusję ze swoimi nieprzydatnymi, nic nie wnoszącymi uwagami i komentarzami. Daj sobie spokój człowieku. ja wiem, że chcesz sobie podwyższyć rangę nabijaniem postów ale mnie nie chodzi o dobre słowo tylko o to aby moderatorzy wysłali maila do zamawiającego z zapytanie po co zapłacił i wysłał niechciana paczkę osobie, które jej nie zamawiała.Co w tym trudnego do zrozumienia?
@chustecki na ten moment prosimy Cię o cierpliwość. Skontaktowaliśmy się już z osobą, która złożyła zamówienie i wyjaśniamy sprawę.
@Syrena_zT czy coś się ruszyło w mojej sprawie? czy osoba, która złożyła zamówienie wyjaśniła temat?