anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Proszę o pomoc pracowników Allegro lub bardziej doświadczonych użytkowników.

Client:115192282
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,Szukam porady, jak skutecznie dokonać zwrotu za pośrednictwem Allegro Protect w sytuacji, gdy sprzedawca całkowicie ignoruje polskie prawo. Krótko o sprawie (dot. pamięci RAM). Sklep odrzucił moją reklamację, twierdząc, że brakuje naklejki z numerem seryjnym producenta (mimo że numeru seryjnego nie było na fakturze, a naklejka znajdowała się wewnątrz laptopa, co potwierdzają zdjęcia w reklamacji. Nie zauważyłem jej braku, wysyłając pamięć RAM do sprzedawcy). Na ich prośbę wysłałem oryginalną naklejkę listem poleconym do Warszawy. Oficjalnie potwierdzili jej odbiór w magazynie. Pomimo wcześniejszego otrzymania modułu RAM i naklejki z numerem seryjnym, nadal piszą, że „oczekują na decyzję zewnętrznego dostawcy usług producenta” i starają się wszelkimi sposobami opóźnić rozstrzygnięcie sporu. Zdjęcia, potwierdzenia wysyłki i historia wiadomości są w pełni udokumentowane w wątku dyskusji. Jak najlepiej rozwiązać tę sytuację i zapobiec jej sprowadzeniu do ślepego zaułka? Ponieważ sprzedawca celowo próbuje opóźnić rozmowę. W razie potrzeby mogę udostępnić pełną historię i zrzuty ekranu przedstawicielowi w prywatnej wiadomości.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:115192282 czy sprzedający wydał decyzję reklamacyjną? Reklamacje składałeś u sprzedawcy, może on oczywiście zwrócić się do producenta czy serwisu w sprawie weryfikacji zgłoszonej wady, natomiast w dalszym ciągu to on odpowiada za wydanie decyzji i musi ją wydać w ciągu 14 dni od momentu zgłoszenia. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Rzecz w tym, że spór trwa już od miesiąca. Sprzedawca napisał wiele, ale niczego jeszcze nie potwierdził. Wykorzystał fakt, że kość RAM przyszła bez naklejki, o czym milczał przez 10 dni, i próbował unieważnić spór. Potem zamilkł, mówiąc, że jej potrzebuje. Ciągle zwleka.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:115192282 przyjrzałam się Twojej reklamacji i widzę, że sprzedający wydał decyzję (negatywną), natomiast zrobił to po terminie 14 dni. Kwestią newralgiczną pozostaje to, że sprzedający w pewnym momencie zgłosił iż otrzymał na reklamację nie swój towar. 
W tej sytuacji są dwie opcję: 
- wzywasz nas do pomocy w czacie reklamacyjnym, zaznaczając, że sprawa dalej nie została rozwiązana mimo dopełnienia z Twojej strony wszystkich formalności i przekroczenia czasu na wydanie decyzji przez sprzedającego i że nie chcesz już dłużej czekać, bo sprawa ciągnie się od miesiąca. Doradca wypowie się w czacie i poinformuje o dalszych krokach
- czekasz na rozwiązanie sprawy przez sprzedawcę - informację od serwisu w którym weryfikowana jest wada. Alternatywnie możesz poinformować sprzedawcę w czacie do kiedy oczekujesz informacji i rozwiązania sprawy, i w przypadku braku rozwiązania w tym terminie działasz jak powyżej. 

Alicja
oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Dziękuję za jasną odpowiedź i wskazówki. Skoro sprzedawca przekroczył 14-dniowy termin i celowo przeciąga sprawę, skorzystam z pierwszej opcji — zwrócę się bezpośrednio do doradcy w czacie dyskusji, aby oficjalnie zamknąć sprawę i odzyskać środki w ramach Allegro Protect.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:115192282 w razie potrzeby dawaj znać 🙂 

Alicja
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Od kiedy numer seryjny musi znajdować się na fakturze?

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Sprzedawca zaczął twierdzić, że numer seryjny nie zgadza się z tym na fakturach. Twierdził również, że nie potrafi go zidentyfikować i że przedmiot może nie być tym, który sprzedał, próbując przeciągać proces reklamacyjny wszelkimi możliwymi sposobami. Zauważyłem również, że na fakturze w ogóle nie było numeru seryjnego. To był mój pierwszy raz z taką sytuacją, więc poprosiłem o pomoc.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:115192282 Najpewniej chodziło o numery seryjne w jego dokumentacji zakupowej - nie tej wystawionej Tobie.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Więc jaki jest problem z podaniem numeru, który podał? Nigdy niczego nie podał, tylko słowa bez potwierdzenia. Przez miesiąc tylko słowa, bez potwierdzenia. Jeśli do czegoś nawiązuje, to można to potwierdzić.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:115192282 tylko widzisz jest mały problem - wg kodeksu cywilnego składając reklamację musisz udowodnić, że dotyczy ona towaru, który kupiłeś od sprzedawcy.

Jest duża grupa osób, która zamawia ten sam towar od wielu sprzedawców i zostawia sobie np; ten co przyjdzie pierwszy a resztę zwraca - my tez jako sprzedawca kilkukrotnie otrzymaliśmy nie nasz towar

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
Brak reakcji na wiadomość
Opóźniony zwrot pieniędzy
Otrzymany produkt nie był nowy
Dostarczono produkt inny niż w zamówieniu

"Nie polecam, sprzedają towar który po zwróceniu twierdzą że nie jest ich i nie chcą zwrócić pieniędzy. Z daleka od nich bo strata pieniędzy i czasu."

i pocieszę Cie - zgadnij kto otrzymał komentarz jak powyżej? i to dzisiaj?

Ciekawe co moderatorzy wypisywali w dyskusji - ten problem dotyczy też oficjalnego sklepu serwisu

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel

Ale sprzedawca przyjął przedmiot i przez dziesięć dni milczał o brakującej naklejce. Nie powiedział mi, że jej brakuje. Dopiero dziesięć dni później, kiedy mi o tym powiedział, znalazłem ją w laptopie. I nie odesłał mi przedmiotu, żebym mógł nakleić na niego naklejkę i odesłać go do niego. Po prostu wymawiał się kolejnymi wymówkami o serwisie itd. I nawet nie poprosił o przesłanie mu naklejki.

oznacz moderatorów