anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Przedsiębiorca na prawach konsumenta, brak odpowiedzi na reklamację i stanowisko Allegro – proszę o

mrslopy
#7 Wielbiciel

Proszę o opinię osób, które miały podobne doświadczenia lub znają praktykę Allegro w zakresie reklamacji i Allegro Protect.

W kwietniu 2025 r. kupiłem na Allegro telefon Apple iPhone 16 Pro od przedsiębiorcy.
Zakup został udokumentowany fakturą wystawioną na moją jednoosobową działalność gospodarczą.

Prowadzę działalność informatyczną:

• PKD 62.01.Z – działalność związana z oprogramowaniem,

• PKD 62.02.Z – działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki.

W czerwcu 2026 r., przed upływem 2 lat od zakupu, złożyłem reklamację ustawową z tytułu niezgodności towaru z umową. Telefon ma wadę wyświetlacza.

W reklamacji zażądałem naprawy lub wymiany urządzenia.

Sprzedawca:

• nie odpowiedział na reklamację,

• nie zażądał przesłania telefonu,

• nie podjął żadnych działań w terminie 14 dni.

System Allegro wysłał nawet do sprzedawcy komunikat, że jeśli nie podejmie decyzji w terminie, zgodnie z prawem przyjmuje się, że uznaje reklamację za zasadną.

Po upływie terminu zwróciłem się o pomoc do Allegro. Otrzymałem odpowiedź, że:

• zakup został dokonany na fakturę,

• sprzedawca wyłączył rękojmię dla przedsiębiorców,

• Allegro nie może wymusić rozpatrzenia reklamacji,

• powinienem skontaktować się z producentem.

Od tego momentu, mimo kilkukrotnych wiadomości, Allegro odpowiada praktycznie tym samym szablonem i nie odnosi się do moich konkretnych pytań.

Moje główne wątpliwości są następujące:

1. Czy w opisanej sytuacji mogę być traktowany jako przedsiębiorca na prawach konsumenta, skoro prowadzę działalność programistyczną, a przedmiotem zakupu był telefon komórkowy?

2. Czy samo wystawienie faktury na JDG automatycznie pozbawia mnie ochrony przewidzianej dla przedsiębiorcy na prawach konsumenta?

3. Jak należy interpretować brak odpowiedzi sprzedawcy na reklamację w terminie 14 dni?

4. Czy Allegro powinno odnieść się do mojego argumentu dotyczącego statusu przedsiębiorcy na prawach konsumenta zamiast ograniczać się wyłącznie do stwierdzenia, że zakup był na fakturę?

5. Czy w takiej sytuacji możliwe jest skorzystanie z Allegro Protect?

Mam też pewien problem natury praktycznej.

Nie oczekuję, że Allegro będzie rozstrzygało spór za sąd. Jednak w sytuacji, gdy sprzedawca całkowicie ignoruje reklamację, a Allegro konsekwentnie odsyła mnie wyłącznie do producenta, odnoszę wrażenie, że moja pozycja wobec sprzedawcy zostaje osłabiona.

Sprzedawca widzi bowiem, że:

• nie odpowiedział na reklamację,

• nie podjął żadnych działań,

• a mimo to platforma nie oczekuje od niego wyjaśnień ani realizacji obowiązków związanych z reklamacją.

Zastanawiam się więc, czy takie podejście jest prawidłowe, szczególnie gdy istnieje spór co do tego, czy kupujący jest zwykłym przedsiębiorcą B2B, czy przedsiębiorcą korzystającym z ochrony konsumenckiej.

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Jak zakończyła się sprawa i jakie stanowisko ostatecznie zajęło Allegro?

oznacz moderatorów
0 ODPOWIEDZI 0