Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zakupiony produkt uległ awarii (jest na gwarancji letniej) - od rozpoczęcia dyskusji minęło ponad dwa tygodnie, oczywiście produkt niezwłoczne odesłałem a sprzedawca ponoć przekazał go do serwisu. Allegro pyta o status dyskusji - co oznaczyć? Sprawa jest nie zakończona ani nie mam żadnych nowych informacji na ten temat. Czy reklamacja została uznana, czy sprzęt zostanie naprawiony czy wymieniony.
@avia To jest automatyczne pytanie do Ciebie, jako osoby kupującej. Jest to standardowa procedura. Jeśli sprawa jest w toku, to nie zamykaj dyskusji.
przecież o tym mówią polskie przepisy
Tak prawo to z pewnością reguluje, nie jestem biegły w tych sprawach a tu sie robi skomplikowana sytuacja bo terminy sie wydłużają a sprzedawca milczy. Z jednej strony jako klient powinienem mieć odpowiedź z reklamacji w dwa tygodnie z drugiej ( i rozumiem sprzedawcę ) odesłał on towar do serwisu co wydłuża ścieżkę . Chciałem wysłać bezpośrednio do serwisu ale firma Sony odpowiedziała że reklamacja wyłącznie u sprzedawcy czego nie do końca rozumiem ale się dostosowałem.
musisz rozróżniać czas na uznanie reklamacji, od czasu jej wykonania/naprawy
to nie jest jedno i to samo
rozróżniam, dlatego nie piszę o zakończeniu reklamacji tylko o oczekiwaniu na odpowiedź o jej przebiegu. no nic poczekam jeszcze kilka dni - później gdy będą milczeć sprawdzę jak działa program ochrony....
Zasadnicze pytanie. Reklamowałeś z tytułu niezgodności z umową (rękojmią) czy z tytułu gwarancji producenta?
W przypadku pierwszej opcji, sprzedawca ma 14 dni na wydanie decyzji czy uznaje twoje roszczenia, a następnie w razie uznania reklamacji dokonać wymiany lub naprawy w rozsądnym czasie (to sprzedawca ma naprawić, a nie autoryzowany serwis, więc może się to wiązać z utratą gwarancji). Tu zasady określa ustawa.
Natomiast w przypadku gdy była to reklamacja z tytułu gwarancji, to sprzedawca jest tylko pośrednikiem, który składa reklamację w serwisie producenta w twoim imieniu. Wszelkie terminy reguluje karta gwarancyjna i to ona określa zasady.
Reklamacja z tytułu niezgodności z umową i reklamacja z tytułu gwarancji to dwa różne i niezależne od siebie świadczenia. Do tego udzielenia gwarancji jest dobrowolne.
reklamowałem działanie produktu z tytułu dwuletniej gwarancji producenta. Szkoda że serwis nie chciał przyjąć bezpośrednio , pewnie byłoby szybciej a tak to będę pewnie czekał i czekał....
To obowiązują cię terminy określone w karcie gwarancyjnej. Zgodnie z pkt 2 gwarancji Sony, firma dokona naprawy w ciągu 30 dni od dnia otrzymania zgłoszenia.
A jeżeli chodzi o serwis Sony, to trochę to dziwne, bo oni przyjmują bezpośrednio (tylko trzeba zrobić zgłoszenie przez support Sony i dostać nr RMA). Sony udziela gwarancji bezpośrednio użytkownikowi końcowemu i to on jest uprawniony do zgłoszenia reklamacji.
Tak mnie to też zdziwiło - na ich stronie podałem model i numer seryjny oraz miejsce i datę zakupu. Wyświetliło mi komunikat że : Produkt podlega reklamacji w miejscu zakupu, Prosimy o skontaktowanie się ze sprzedawcą, celem uzyskania pomocy. No to wróciłem do sprzedawcy , poczekamy zobaczymy
@pecela przecież sprzedawca nie ma obowiązku wydawania decyzji w ciągu 14dni
jest także aspekt milczący, jeżeli uznaje reklamację
ponadto masz rację
To obowiązują cię terminy określone w karcie gwarancyjnej. Zgodnie z pkt 2 gwarancji Sony, firma dokona naprawy w ciągu 30 dni od dnia otrzymania zgłoszenia.
Wczoraj sprzedawca poinformował że w ciągu tygodnia dokona zwrotu płatności czyli sprawa zostanie załatwiona.