12 czerwca, 00:03 (piątek) zgłosiłem reklamację (wada wykryta podczas używania, naprawa/wymiana + w polu Inne dodałem odstąpienie/zwrot).
W szczegółach zakupu, w sekcji Reklamacja widnieje:
"Odeślij towar niezwłocznie
Odeślij towar do 15 czerwca, 00:03 [(poniedziałek)]
Wydrukuj i nadaj przesyłkę zwrotną: [pusto]"
Pytania/uwagi:
1. Czy 3 doby (72 godziny) to czasem nie za krótki okres? Czy są chociaż uwzględniane ustawowe dni wolne? Wprawdzie paczkomaty działają zapewne na okrągło, ale pewnie nie każdy ma je w pobliżu - a dojazd w święta, czy nawet w weekend, komunikacją publiczną może być problematyczny (pomijając już dodatkowe koszty na bilety).
2. Jak powinna przebiegać ścieżka zwrotu - konkretnie chodzi o otrzymanie kodu/etykiety do darmowej przesyłki w ramach Smart, zakładając że termin 14 dni na zwrot już upłynął, z otwartą reklamacją jak u góry? Z racji wybrania reklamacji naprawa/wymiana instrukcja podana przez Chatbota Allina (cytat niżej) jest nieprzydatna - bo nie można otworzyć drugiej reklamacji do tego samego przedmiotu (inna rzecz, że instrukcja wydaje się być nieaktualna - np. po wybraniu Produkt nie ma opcji Zwrot (nawet jeśli chodzi tu o wybranie zakupionego produktu); typ reklamacji (z odstąpieniem, jeśli dobrze pamiętam) jest przy końcu ścieżki zgłaszania reklamacji.
Czy też wygenerowanie kodu/etykiety przesyłki do otwartej reklamacji leży po stronie sprzedawcy?
Z Chatbota Allina:
"Darmowy zwrot przez Allegro – instrukcja:
Wejdź w Moje Allegro → Zakupy → Kupione
Kliknij Zgłoś zwrot lub reklamację / Zgłoś problem [zakładam, że chodzi o "Zwróć zakup" lub "Zgłoś reklamację lub problem"]
Wybierz produkt i opcję Zwrot"