Chciałbym podzielić się swoją sytuacją jako przykładem dla innych kupujących.
Zakupiłem mikrofon Maono PD200X jako nowy. Otrzymany pierwszy egzemplarz nosił jednak wyraźne ślady użytkowania:
zużyty zaczep,
ślady używania na gwincie statywowym,
wcześniej rozpakowany kabel.
Dodatkowo urządzenie nie działało poprawnie – nie łączyło się z żadnym z czterech komputerów, a jedynie się uruchamiało (świeciły się diody LED), co uniemożliwiało jego normalne użytkowanie.
Sprzedający tłumaczył, że opakowanie zostało otwarte jedynie w celu wykonania zdjęć, a następnie zasugerował, że to ja mogłem wcześniej używać sprzętu. W trakcie kontaktu sugerował również, że problem może wynikać z mojej niewłaściwej konfiguracji, mimo że urządzenie było testowane na czterech różnych komputerach i w żadnym przypadku nie działało poprawnie.
Chciałem zwrócić sprzęt i odzyskać pieniądze, jednak sprzedający nie wyraził na to zgody.
Sprawa została rozpatrzona przez Allegro na korzyść sprzedającego, natomiast zwrot środków otrzymałem w ramach programu Allegro Protect.
Dla porównania zamówiłem drugi egzemplarz tego samego modelu z innego źródła.
Drugi mikrofon:
był fabrycznie zapakowany,
wszystkie elementy były nienaruszone,
brak jakichkolwiek śladów użytkowania,
działał od razu po podłączeniu bez żadnych problemów.
Różnica między tymi egzemplarzami jest jednoznaczna.
Dodatkowo posiadam nagranie z rozpakowania oraz pierwszego uruchomienia drugiego egzemplarza, które potwierdza jego fabryczny stan oraz prawidłowe działanie od momentu podłączenia.
Każdy może sam ocenić tę sytuację na podstawie powyższego porównania. Zalecam dokładne sprawdzanie sprzętu po zakupie oraz nagrywanie procesu rozpakowania i pierwszego uruchomienia.