anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

W jaki sposób weryfikujecie sprzedających i jak to możliwe że jednak zdarzają się notoryczni oszuści

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:100888821
#7 Wielbiciel

Jparts sprzedaje uszkodzone rzeczy, po odesłaniu do niego zrzuca winę na kupującego i odsyła zawrotne 1 zł. Komentarze na allegro i komentarze na Google jasno pokazują, że jest to jego sposób działania od dłuższego czasu. Jako długoletni kupujący czuję się w tym momencie zagrożony. 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:100888821 Zgłosiłeś reklamację czy zrobiłeś zwrot (odstąpienie od umowy)?
Jeśli to drugie to sprzedający miał prawo tak postąpić. 

Jeśli towar jest wadliwy to składa się reklamację. 
Zwrot (odstąpienie od umowy) dotyczy towaru pełnowartościowego.

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Prawo Polskie jest ponad prawem Allegro/serwisów sprzedażowych. 

Mam prawo do odstąpienia od umowy zwłaszcza wtedy, kiedy istnieją wady produktu. 

Tutaj cytat:

Zgodnie z prawem konsumenckim, ponosisz odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy wynikające z korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania. Jeśli jednak towar dotarł do Ciebie już uszkodzony (np. w transporcie) lub wada wyszła na jaw przy zwykłym rozpakowaniu, masz pełne prawo do odstąpienia od umowy w terminie 14 dni. Sprzedawca nie może Ci odmówić przyjęcia takiego zwrotu tylko dlatego, że produkt ma wadę.

Natomiast inna sprawą jest to, że oszust zaniża zwrot do 1 zł, a allegro to klapie 😛 Nie jestem w stanie zmniejszyć wartości urządzenia, które nie działa od początku. 

oznacz moderatorów
pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:100888821 

Owszem masz prawo do odstąpienia od umowy, ale od 1 stycznia 2023 nie ma już zwrotu bo produkt był uszkodzny. Musisz wybrać czy robisz zwrot i wtedy musisz odesłać produkt w stanie niepogorszonym (w stosunku do tego z oferty, bo skoro nie zgłaszałeś wad, to znaczy, że nich nie było w chwili odbioru), czy składasz reklamację, że produkt jest niezgodny z umową.

Co ważne. Obecnie jak robisz zwrot, to oświadczasz, że produkt w chwili otrzymania, był w pełni zgodny z ofertą, a wszelkie uszkodzenia powstały już po odebraniu. Jest to ostateczne i nieodwoływanie, nie ma możliwości zgłoszenia wady, po zgłoszeniu odstąpienia od umowy.

Obecnie możesz zgłosić reklamację i potem odstąpienie od umowy, ale nie możesz odstąpić od umowy i potem zgłosić reklamacji.

A co to tego tekstu co wstawiłeś. Owszem sprzedawca nie może odmówić przyjęca zwrotu, ale nie ma obowiązku zwracać całej kwoty. Zauważ, że tam nie ma nic odnoście zwrotu pieniędzy.

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Zwrot z tytułu rękojmi a nie reklamacji. Towar niezgodny z opisem. Ja nie reklamuje towaru ja go zwracam, bo nie spełnia podstawowych funkcji jakie powinien.  

Tutaj nadal wygląda jakby allegro chciało tworzyć swoje własne definicje prawa. Odstąpić od umowy mam prawo w ciągu 14 dni nie podając przyczyny. Natomiast z tytułu uszkodzenia fabrycznego/przed zakupem mam 2 lata. 

Zwrot =/= produkt funkcjonujący. 

Natomiast moje pytanie odnosi się przeze wszystkim, do tego w jaki sposób sprzedawcy są weryfikowani. Z opinii tutaj oraz na Google widzę z Jparts zrobił sobie jak najbardziej biznes na sprzedawaniu złomu i oddawaniu 1 zł zamiast odpowiedniej kwoty. Naprawdę allegro zgadza się na takie zagrywki nieuczciwych sprzedawców? 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:100888821 @Rękojmia przy zakupie konsumenckim już nie funkcjonuje - po zmianach przepisów z początkiem 2023r. jest to niezgodność towaru z umową - tak jak napisał @pecela 

Jeśli nie zgłosiłeś reklamacji tylko odstąpiłeś od umowy to popełniłeś najbardziej podstawowy błąd i niestety sam sobie zaszkodziłeś. 

oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Kiedyś rękojmia, obecnie niezgodność towaru z umową. Sens ten sam dopóki nie jesteśmy w sądzie. 

IMG_20260902_222406.jpg

 informowalem sprzedawcę.  

Natomiast tak jak już wspominałem. Nie chodzi tutaj o te pieniądze, a o to, że ta firma znalazła lukę w jakiś sposób "kosić hajs na frajerach" wysyłając wadliwy towar. Proszę sobie przeczytać opinie na Google i allegro. Pytanie moje było jak allegro weryfikuje sprzedawców. 

oznacz moderatorów
Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Client:100888821 tak, zgodnie z prawem masz możliwość odstąpienia od zakupu. Jednak w takim przypadku, jeżeli w wyniku Twojego działania doszło do pomniejszenia wartości produktu, sprzedający może pomniejszyć kwotę zwrotu proporcjonalnie. Powinien to oczywiście uargumentować. Allegro nie ma jednak kompetencji sądu i w przypadkach gdzie sytuacja nie jest jednoznaczna nie mamy możliwości podjęcia działań. 

Alicja
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
#7 Wielbiciel

Dlaczego zatem allegro uznaje winę kupującego, a nie sprzedającego? Czy jak hipotetycznie odbiorę paczkę, w domu otworze pudełko i powiem że w środku nie było PlayStation 5, tylko cegła, to allegro zwróci mi pieniądze nie mogąc udowodnić, że mijam się z prawdą? Może przykład nazbyt przerysowany, natomiast jak najbardziej analogiczny. 

oznacz moderatorów