Dzień dobry,
Dokonałem zamówienie z dostawą w ramach usługi smart orlen paczkomat. Następnie skorzystałem z opcji zwrotu, ale kod orlen stracił wążność. W takiej sytuacji w przypadku paczkomatu inpost możliwe jest wygenerowanie kodu. Z kolei przy orlen takiej opcji nie widzę... W jaki sposób wygenerować ponownie kod zwrotu?
@Captain-Nemo1 Podaj mi proszę numer tego zamówienia, które chcesz zwrócić.
Musisz wybrać albo Automat Orlen albo Paczkomat. To są dwa różne urządzenia.
Paczkomat jest zawsze Inpostu, jest to nazwa własna, a nie określenie potoczne.
@Captain-Nemo1 stracił ważność czyli nie nadałeś zwrotu do 14 dni jakie daje ustawa konsumencka ?
Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub
przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie,
jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że
przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu
wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem
Dokładnie, nie dochowałem instrukcyjnego terminu zwrotu, ale odstąpienie zostało złożone skutecznie w terminie. Sam brak odesłania nie ma sankcji Uprzedzając insynuacje niezwiązane z tematem - jest to jednolita linia doktryny i porzecznictwa. Na swoją obronę powiem, że nie odesłałem w terminie, ponieważ łudziłem się, że zamówiony towar, dokładnie kluczyk do pojazdu będzie pasował, po wielu weryfikacjach u różnych specjalistów okazało się, że nie będzie, a zupełnie co innego wynikało z opisu towaru. Numer zamówienia to: c2948ec0-0b24-11f1-bba0-ef6f4d49bf68.
@Captain-Nemo1 tak odstąpienie jest skuteczne ale darmowy zwrot wygasł, wiec pozostanie Ci odesłać na swój koszt a sprzedawca ma prawo naliczyć koszty wypożyczenia towaru gdyż nie zwróciłeś w ustawowym czasie jego własności 😞
@Captain-Nemo1 Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej niż piszesz. Jeśli nie odesłałeś produktu w terminie, sprzedający może nie zwrócić Ci pieniędzy.
Zachęcam Cię do zapoznania się ze stroną UOKiK:
"Konsument jest zobowiązany odesłać towar niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy."
Podstawa prawna: art. 32 ustawy o prawach konsumenta
W tej sytuacji złóż do sprzedającego reklamację. Czas na odesłanie produktu w ramach odstąpienia minął.
Szanowni Pastwo, bardzo dziękuję za chęci, ale ja nie pytałem o wykładnię przepisów, bo tę znam. I strona UOKiK to nie jest źródło prawa, ani jego interpretacji... Polecam literaturę źródłową, tj. komentarze do ustawy oraz analizę orzecznictwa, bo zahaczacie o porady prawne... nie do końca prawidłowo interpretując przepisy. Prosiłem o informację, jak wygenerować nowy kod zwrotu w sytuacji utraty ważności dotychczasowego lub po odstąpieniu od umowy zawartej na odległość wygenerować kod z powodu odstąpienia od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej - kwestię czysto techniczną, a nie prawną. Odpowiedzi nie otrzymałem... Na prawdę nikt nie zna odpowiedzi na pytanie?