anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wygenerowanie nowego kodu zwrotu orlen paczkomat

Captain-Nemo1
#7 Wielbiciel

Dzień dobry,

Dokonałem zamówienie z dostawą w ramach usługi smart orlen paczkomat. Następnie skorzystałem z opcji zwrotu, ale kod orlen stracił wążność. W takiej sytuacji w przypadku paczkomatu inpost możliwe jest wygenerowanie kodu. Z kolei przy orlen takiej opcji nie widzę... W jaki sposób wygenerować ponownie kod zwrotu?

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Captain-Nemo1 Podaj mi proszę numer tego zamówienia, które chcesz zwrócić. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

pecela
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Captain-Nemo1

Musisz wybrać albo Automat Orlen  albo Paczkomat. To są dwa różne urządzenia.

Paczkomat jest zawsze Inpostu, jest to nazwa własna, a nie określenie potoczne.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Captain-Nemo1 stracił ważność czyli nie nadałeś zwrotu do 14 dni jakie daje ustawa konsumencka ?

Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić towar przedsiębiorcy lub
przekazać go osobie upoważnionej przez przedsiębiorcę do odbioru niezwłocznie,
jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że
przedsiębiorca zaproponował, że sam odbierze towar. Do zachowania terminu
wystarczy odesłanie towaru przed jego upływem

Captain-Nemo1
#7 Wielbiciel

Dokładnie, nie dochowałem instrukcyjnego terminu zwrotu, ale odstąpienie zostało złożone skutecznie w terminie. Sam brak odesłania nie ma sankcji  Uprzedzając insynuacje niezwiązane z tematem - jest to jednolita linia doktryny i porzecznictwa. Na swoją obronę powiem, że nie odesłałem w terminie, ponieważ łudziłem się, że zamówiony towar, dokładnie kluczyk do pojazdu będzie pasował, po wielu weryfikacjach u różnych specjalistów okazało się, że nie będzie, a zupełnie co innego wynikało z opisu towaru. Numer zamówienia to: c2948ec0-0b24-11f1-bba0-ef6f4d49bf68.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Captain-Nemo1 tak odstąpienie jest skuteczne ale darmowy zwrot wygasł, wiec pozostanie Ci odesłać na swój koszt a sprzedawca ma prawo naliczyć koszty wypożyczenia towaru gdyż nie zwróciłeś w ustawowym czasie jego własności 😞

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@Captain-Nemo1 Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej niż piszesz. Jeśli nie odesłałeś produktu w terminie, sprzedający może nie zwrócić Ci pieniędzy. 

Zachęcam Cię do zapoznania się ze stroną UOKiK: 

"Konsument jest zobowiązany odesłać towar niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy."

Podstawa prawna: art. 32 ustawy o prawach konsumenta

W tej sytuacji złóż do sprzedającego reklamację. Czas na odesłanie produktu w ramach odstąpienia minął. 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

Captain-Nemo1
#7 Wielbiciel

Szanowni Pastwo, bardzo dziękuję za chęci, ale ja nie pytałem o wykładnię przepisów, bo tę znam. I strona UOKiK to nie jest źródło prawa, ani jego interpretacji... Polecam literaturę źródłową, tj. komentarze do ustawy oraz analizę orzecznictwa, bo zahaczacie o porady prawne... nie do końca prawidłowo interpretując przepisy. Prosiłem o informację, jak wygenerować nowy kod zwrotu w sytuacji utraty ważności dotychczasowego lub po odstąpieniu od umowy zawartej na odległość wygenerować kod z powodu odstąpienia od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej - kwestię czysto techniczną, a nie prawną. Odpowiedzi nie otrzymałem... Na prawdę nikt nie zna odpowiedzi na pytanie?

oznacz moderatorów