Dokonałem zgłoszenia zwrotu zakupionego towaru ( odstąpienie od umowy, otrzymałem kod zwrotu ). Chcę zamienić zgłoszenie zwrotu na reklamację. Jaka procedurę zastosować ?
@ryskobi W szczegółach zamówienia znajdziesz przycisk Zgłoś reklamację lub problem z zakupem. Tam poinformuj sprzedawcę, że chciałbyś zgłosić reklamację.
@Health___Beauty Bywa też, że sprzedawca zgadza się wycofać zwrot i rozpoczyna procedurę reklamacyjną. Dlatego warto zgłosić sprawę w sposób jaki napisałam i sprawdzić co powie sprzedawca.
@San_set to powinnaś napisać jak sytuacja wygląda od strony prawnej, a potem zaproponować kontakt ze sprzedawca, który może ale nie musi zgodzić się na taki fikołek.
Z całym szacunkiem, ale wprowadza Pani w błąd. Po zgłoszeniu zwrotu towar przestaje być własnością kupującego i jest on zobowiązany do jego odesłania. Nie można zatem reklamować czegoś, czego nie jest się posiadaczem.
Niestety, przez takie mocno niekompetentne porady, nabywcy są wprowadzani w błąd co do swoich praw i obowiązków co generuje niepotrzebne tarcia na linii sprzedajacy-kupujacy
@Health___Beauty @KRZAGA_Outlet Wybaczcie, jeśli moja odpowiedź była nieprecyzyjna.
@ryskobi Rzeczywiście, sprzedawca nie musi się godzić na złożenie reklamacji, jeśli już zgłosiłeś odstąpienie od zakupu. Możesz natomiast spróbować dogadać się ze sprzedawcą i dopytać, czy godzi się on na wycofanie odstąpienia i w zamian złożenie reklamacji.