@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Szukam wkładek urologicznych dla mężczyzn, wchodzę więc w zakładkę zdrowie, wpisuję w pole wyszukiwania: ABENA Mann, klik i mam!
Cześć, @cztery_bez_atu! Nie udało mi się odtworzyć sytuacji, którą opisujesz. Po wpisaniu frazy "ABENA Mann" i zaznaczeniu kategorii zdrowie - nie wyświetliła mi się wskazana oferta (sprawdziłam też kategorię wskazanej oferty i jest ona przypisana do Elektroniki, filtrów).
Prześlij proszę zrzut całego ekranu z listy wyszukiwania z widoczną wskazaną ofertą, wpisaną frazą w wyszukiwarkę, wybraną kategorią, paskiem adresowym strony, datą oraz godziną. Będę mogła wtedy zweryfikować sprawę z zespołem technicznym.
@Sa_nova Na litość Boską. To było 2 godziny temu. Uważa Pani że napisałam poprzednią informację z nudów? Spróbowałam zrobić to obecnie i uzyskałam poprawny wynik i prawdopodobnie kupię to co potrzebowałam znaleźć , ale dwie godziny temu było tak jak opisałam. Czasem kiedy muszę cokolwiek wyszukać to nawet przekopiowując dokładnie tytuł aukcji zamiast kilku ( kilkunastu) wyników system zwraca kilkanaście ale stron wyników w tym 95% w ogóle nie związanych z wpisaną frazą a nawet z całkowicie innych kategorii, najczęściej z motoryzacji. Nawet szukając w swoich aukcjach działanie jest takie samo. Zróbcie ankietę na temat co sądzą użytkownicy o obecnej wyszukiwarce. Piętnastolatek zrobił by to lepiej. Chyba że tak właśnie z różnych przyczyn ma to działać. Niżej publikuję zadanie
Wynik prezentuję niżej, i tak 65 stron. Widzi tam Pani rezystor 1 Ohm? Mnie udało się je zlokalizować od strony 46.
Niepisaną zasadą jest aby wyszukiwarka ignorowała wprowadzane spacje ( jaka mądra jestem ), więc proszę spróbować wpisać np. Rezystor SMD 0805 1 Ohm ( 14 stron wyników ) i to samo bez spacji 1Ohm. Brak wyników. To w przypadku wyszukiwania w moich ofertach. W przypadku wyszukiwania w całym Allegro wyników wyszukiwania ze spacją jest aktualnie 857 z czego około 40% w ogóle nie zawiera tej frazy, a bez spacji 802 z czego większość dotyczy wzmacniaczy akustycznych samochodowych. I to ma być poprawne działanie wyszukiwarki? Nie napiszę co o tym myślę
A u mnie działa (choć sprawdzałem głównie przy domyślnym sortowaniu po trafności). Rezystor SMD 0805 1 Ohm to dwie strony wyników (ze spacją i bez).
Z ciekawości, to jaka to przeglądarka (z wersją) i system? Bo zdjęcia sugerują że używasz co najmniej niewspieranego już systemu (a co za tym idzie, to przeglądarka pewnie też nie jest z tych nowszych). No chyba że w użyciu jest jakaś systemowa skórka retro.
A, wyszukiwałem przez główną wyszukiwarkę, a nie przez "Mój asortyment", z oczywistych względów. Może tamta wyszukiwarka faktycznie szwankuje.
A ile w tych wynikach było prawidłowych zawierających wyszukiwaną frazę? To raz, a dwa czemu na innych stronach działa prawidłowo a tylko na Allegrowych nie działa? Używam 3 różnych przeglądarek zależnie gdzie akurat jestem i wyniki są bardzo podobne, najczęściej nie zawierają w ogóle szukanej frazy.
Tak na oko, sądząc po tytułach, to liczba trafień była niewielka (poniżej 50%), więcej było nietrafionych wartości (1k, 1m, 100k, ułamkowe 1.x i inne podobne) - w sumie 126 pozycji.
Po zredukowaniu frazy do minimum (0805 1 Ohm) znalazło już tylko 37 pozycji - za to wszystkie dopasowane.
Także korzystając z wyszukiwarki Allegro najlepiej używać tylko niezbędnego minimum, jak widać.
Wyszukiwarka na stronie "Mój asortyment" może nie być oparta na tych samych zasadach, co główna (albo to tylko kwestia innych opcji).