anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zlitujcie się. Zróbcie wreszcie porządek z tym co nieudolnie udaje wyszukiwarkę.

cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Szukam wkładek urologicznych dla mężczyzn, wchodzę więc w zakładkę zdrowie, wpisuję w pole wyszukiwania: ABENA Mann, klik i mam!

Wkładki..jpg

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @cztery_bez_atu! Nie udało mi się odtworzyć sytuacji, którą opisujesz. Po wpisaniu frazy "ABENA Mann" i zaznaczeniu kategorii zdrowie - nie wyświetliła mi się wskazana oferta (sprawdziłam też kategorię wskazanej oferty i jest ona przypisana do Elektroniki, filtrów). 

Prześlij proszę zrzut całego ekranu z listy wyszukiwania z widoczną wskazaną ofertą, wpisaną frazą w wyszukiwarkę, wybraną kategorią, paskiem adresowym strony, datą oraz godziną. Będę mogła wtedy zweryfikować sprawę z zespołem technicznym. 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

@Sa_nova  Na litość Boską. To było 2 godziny temu. Uważa Pani że napisałam poprzednią informację z nudów? Spróbowałam zrobić to obecnie i uzyskałam poprawny wynik i prawdopodobnie kupię to co potrzebowałam znaleźć , ale dwie godziny temu było tak jak opisałam.  Czasem kiedy muszę cokolwiek wyszukać to nawet przekopiowując dokładnie tytuł aukcji zamiast kilku ( kilkunastu) wyników system zwraca kilkanaście ale stron wyników w tym 95% w ogóle nie związanych z wpisaną frazą a nawet z całkowicie innych kategorii, najczęściej z motoryzacji. Nawet szukając w swoich aukcjach działanie jest takie samo.  Zróbcie ankietę na temat co sądzą użytkownicy o obecnej wyszukiwarce. Piętnastolatek zrobił by to lepiej. Chyba że tak właśnie z różnych przyczyn ma to działać. Niżej publikuję zadanie 

2026 -09-01-12-39 szukajka.jpg

Wynik prezentuję niżej, i tak 65 stron. Widzi tam Pani rezystor 1 Ohm? Mnie udało się je zlokalizować od strony 46. 

2026 -09-01-12-44 szukajka.jpg

Niepisaną zasadą jest aby wyszukiwarka ignorowała wprowadzane spacje ( jaka mądra jestem ), więc proszę spróbować  wpisać np. Rezystor SMD 0805 1 Ohm ( 14 stron wyników ) i to samo bez spacji  1Ohm. Brak wyników. To w przypadku wyszukiwania w moich ofertach. W przypadku wyszukiwania w całym Allegro wyników wyszukiwania ze spacją jest aktualnie 857 z czego około 40% w ogóle nie zawiera tej frazy, a bez spacji 802 z czego większość dotyczy wzmacniaczy akustycznych samochodowych. I to ma być poprawne działanie wyszukiwarki? Nie napiszę co o tym myślę 

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

A u mnie działa (choć sprawdzałem głównie przy domyślnym sortowaniu po trafności). Rezystor SMD 0805 1 Ohm to dwie strony wyników (ze spacją i bez).

Z ciekawości, to jaka to przeglądarka (z wersją) i system? Bo zdjęcia sugerują że używasz co najmniej niewspieranego już systemu (a co za tym idzie, to przeglądarka pewnie też nie jest z tych nowszych). No chyba że w użyciu jest jakaś systemowa skórka retro.

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

A, wyszukiwałem przez główną wyszukiwarkę, a nie przez "Mój asortyment", z oczywistych względów. Może tamta wyszukiwarka faktycznie szwankuje.

oznacz moderatorów

cztery_bez_atu
#15 Entuzjasta

A ile w tych wynikach było prawidłowych zawierających wyszukiwaną frazę? To raz, a dwa czemu na innych stronach działa prawidłowo a tylko na Allegrowych nie działa? Używam 3 różnych przeglądarek zależnie gdzie akurat jestem i wyniki są bardzo podobne, najczęściej nie zawierają w ogóle szukanej frazy.

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#11 Animator

Tak na oko, sądząc po tytułach, to liczba trafień była niewielka (poniżej 50%), więcej było nietrafionych wartości (1k, 1m, 100k, ułamkowe 1.x i inne podobne) - w sumie 126 pozycji.

Po zredukowaniu frazy do minimum (0805 1 Ohm) znalazło już tylko 37 pozycji - za to wszystkie dopasowane.

Także korzystając z wyszukiwarki Allegro najlepiej używać tylko niezbędnego minimum, jak widać.

Wyszukiwarka na stronie "Mój asortyment" może nie być oparta na tych samych zasadach, co główna (albo to tylko kwestia innych opcji).

oznacz moderatorów