anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy allegro lepiej wie co ja chce sprzedać??????

_Likos_
#21 Demiurg#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  Probuje połączyć produkt z katalogiem (Oferta17094983531) . Ręcznie odnalazłem prawidłowy produkt w katalogu :

Ogórek ŚREMSKI nasiona 100 g

EAN (GTIN):5905653602098

Otrzymuje komunikat: 
Znaleziono produkt, który lepiej pasuje do tej oferty: Ogórek średniowczesna, grubobrodawkowa, białokolcowa nasiona 100 g, id: 996a1acb-5a65-4545-87bf-06cebfe5e7de, EAN: 5901363431256.

Oczwiście jest to zupełnie inna odmiana ( inna nazwa , inny EAN) 

Wiec dlaczego allegro wie lepiej co ja chce sprzedać????? Oraz dlaczego to sprzedawca odpowiada za prawidłowe połączeni z katalogiem jeśli system allegro nie chce tego zrobić tylko wręcz wymusza błedne połączenie??????
oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

mdrogeria
#21 Demiurg#

@_Likos_ zrobili sobie ,, katalog 🙄,,   .. teraz nie wiedzą jak z twarzą z tego wyjść😁 , ciekawi mnie co na to ,, grzejstołek ,, który to wymyślił ...czy premia , którą dostał nie pali go w kieszeni .

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@mdrogeria  ehh był bałagan a jest... coraz gorzej:(

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Z twarzą to było grzecznie przeprosić i przywrócić ustawienia sprzed katalogu xD. Ale co tam tu winni przepraszać jedynie sprzedawcy... Póki starcza na wypłaty prezesa i rady to nikt się do tego nie zniży.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ system podpowiada Ci ten przedmiot, ponieważ 3 z 4 parametrów tego produktu są dokładnie takie same. Inny jest jedynie kod EAN, więc w tej sytuacji zmień proszę produkt na prawidłowy. Jeśli nie masz takiej możliwości, wówczas poproszę o zrzut. Będę to wyjaśniać. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@_HolaOla_  jakie parametry????? ( które parametry chodzi)?

I w którym miesjcu mam podać nieprawdziwe informacje aby połączyć sie  produktem który faktycznie sprzedaje????

Znalazlłem prawidłowy produkt ( podałem go na górze) lecz akurat z tym nie wiadomo cczemu system nie chce mi połączyć oferty.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@_Likos_  boty nie znają się na ogórkach, one szukają cech wspólnych, ale ja i tak jestem lepszy, bo znalazłem 4😉

alll.png

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T  dlatego wole dopytać @_HolaOla_  w którym miejscu mam napisać nieprawdziwe ( lubi powielające sie ) informacje aby sie połączyć z prawidłową odmianą

Cechy typu: Plantico, ogórd wiejski , 0,1kg,  i ogórek

będą sie powielały we wszystich 100gramowych opakowaniach ogórków firmy Plantico. I teraz co wszystkie odmiany do jednego worka??? A potem - "za prawidłowe połącznie odpowiada sprzedawca" ????

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@_Likos_  nie wiem, czy Ola będzie wiedziała, ale spróbuj wpisać wszystkie parametry dokładnie tak jak w produkcie pod który chcesz się podpiąć, wówczas boty znajdą 100% podobieństw 😉

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T  cóż zobaczymy. Problem w tym że parametry w produkcie nie muszą być prawidłowe ( prawdopodobnie nie są skoro nie chce połaczyc)

Jednym z parametrów prawdopodobnie jest zdjęcie. Ale wszystkie opakowania nasion w dużym gramażu są pakowane w identyczne torebki. Jełsi dam zdjęcie małego opakowania ( tak jak to jest w ofercie pod którą chc sie podpiąć) wówczas klient może zgłaszać niezgodnośc z opisem ponieważ otrzyma towar w innym opakowaniu.

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ chodzi o parametry Twojej oferty i produktu, @KOGIEL_T przedstawił je na swoich zrzutach (Marka, Rodzaj rośliny, Styl i Waga produktu z opakowaniem jednostkowym). 
Czy gdy klikniesz "zmień produkt", możesz wybrać ten prawidłowy?
Jeśli nie, poproszę o zrzut ekranu, na którym widoczne będzie porównanie parametrów Twojej oferty oraz proponowanego produktu, abym mogła to wyjaśnić. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@la_nika  Juz to pisałem ale napisze jeszcze raz:

Plantico, ogórd wiejski , 0,1kg,  i ogórek

będą sie powielały we wszystich 100gramowych opakowaniach ogórków firmy Plantico. I teraz co wszystkie odmiany do jednego worka??? A potem - "za prawidłowe połącznie odpowiada sprzedawca" ????

Oczywiscie moge zrobić tak jak napisał @KOGIEL_T  tzn podać parametry z produktu pod który chce sie podłaczyć ( niezależnie od tego czy są zgodne z prawdą) tylko czy o to chodzi?????

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#18 Luminarz#

@_Likos_  jeśli uważasz, że tamte parametry są nieprawdziwe , to zgłoś błąd w produkcie 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@KOGIEL_T  tak ja to wszystko wiem. Tylko że już chyba mam dosyć prostowania cudzych błedów.

Zgłosić, odczekac kilka  dni na weryfikacje a potem jeszcze udowadniać że ma sie racje linkując np do katalogu plantico albo robiąc zdjecia. Tylko po to aby połaczyc PRAWIDŁOWO  jedną oferte. Wiesz co chyba podziekuje......

Prosciej bedzie zobaczyć jakich głupot nawypisywana w prawidłowym prodokucie w katalogu i..... wypisać te same głupoty.

Jełsi bym rano tak zrobił to nie miałbym pół dnia dochodzenia czemu allegro nie che połączyć z prawidłowym produktem. Jełsi nie da sie wyprostować brnijmy w ten bałagan dalej.....

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@la_nika  aha i jeszcze ciekawostka

Ktoś użył kodu EAN ogórka śremski 100g, pisząc w nazwie produktu OÓREK ŚREMSKI 100G natomiast zdjęcia i aukcja do tyczą odmiany ŚREMSKI NOWY i to jest akurat zupełnie inna odmiana niż ogórek śremski.

Cóż ja chyba nie mam na to juz ani czasu , ani sił ani specjalnej ochoty 😞

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ nigdzie nie napisałam, że masz podawać nieprawdziwe informacje, aby połączyć ofertę z produktem. Już się tłumaczę, nie odświeżyłam strony, więc moja wiadomość była napisana zaraz po zrzutach od KOGIEL_T.
Sprawdziłam dokładnie Twoją ofertę, została odłączona od produktu, dlatego, że w tytule jest napisane: Ogórek gruntowy konserwowy Śremski 100g, a w produkcie Ogórek ŚREMSKI nasiona 100 g. Więc system wyłapał, że to różne ogórki i odłączył ofertę, co spowodowało jej zakończenie.
Zmień proszę nazwę, zachowaj parametry, jakie były i powinno już być ok. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@la_nika  ehh juz połaczyłem z innym produktem. Także niby Sremski 100g.

Bo tych 100 gramowyś śremskich jest w katalogu kilka. Do tego dla systemu to czy to jest śremski czy śremski nowy - to jest to samo . Tytuł w katalogu " ogórek śremski" produkty w aukcjach  zdjecia " śremski nowy" 

Do tego producent w ciągu ostatnich lat zmieniał szate graficzną a na domiar złego cześć sprzedawców wystawia zdjęcia małego opakowania zamiast zdjęcia rzeczywistego . i mamy taki bałagan że aż sie tam nie chce zaglądać.

Na szczescie na ten sezon zostały mi dwa opakowania wiec moze to jakośc zmęcze a jak będzie wiosną wprzyszłym roku ? cóż zobaczymy.......

Ale dziekuje za podpowiedz. Nie pomyslałem że tytuł naszej oferty może mieć znaczenie dla łaczenia z produktem. Z pewnoscią przyda sie taka infromacja na przyszłość

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ tak, system sprawdza też tytuł oferty. 
Takie błędy jak niewłaściwe zdjęcie, czy inny rodzaj ogórka najlepiej zgłaszać przez formularz zgłaszania błędu w produkcie. Ja bym nie wiedziała, że ogórek śremski to inny ogórek niż śremski nowy, więc zgłoszenia od Was naprawdę dużo znaczą i tutaj od razu przekażę też informację, która może się przydać w przyszłości. 
Jeśli zaznaczysz, że chcesz otrzymać powiadomienie o decyzji w sprawie zgłoszenia błędu w produkcie albo po sprawdzasz to w zakładce Zgłoszenia zmian, może się zdarzyć, że sugestia będzie oznaczona jako odrzucona, wejdź wtedy proszę w szczegóły produktu. Doradca, który rozpatruje zgłoszenie może tylko w pełni przyjąć proponowaną nazwę lub odrzucić. Nieraz zdarzyło mi się, że propozycja była odrzucona (taka decyzja była widoczna w zgłoszeniach zmian), a tak naprawdę byłą zaakceptowana i wprowadzona tylko np. inaczej zapisana lub odmieniona. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@la_nika  "Ja bym nie wiedziała, że ogórek śremski to inny ogórek niż śremski nowy, " . Tak ja to rozumiem

Dlatego jeśłi produkty byłyby identyfikowane wyłacznie po EANach nadanych przez własciciela marki ( który wie że to jest zupełnie inny produt) . nie byłoby takich sytuacji

Naprawde sie dziwie że allegro nie pwrowadza takiej weryfikacji,  Zwłaszcza mając dostep do GS1 . Przecież to najprostsza i najbardziej skuteczne metoda

Aha a z ogórkiem "śremski " i "śremski nowy" jets tak samo jak z " allegro" i "alegro lokalnie " 🙂

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ i teraz to dla mnie jasne! Między Allegro a Allegro Lokalnie jest spora różnica 🙂 
Dziękuję za tę sugestię, przekażę ją dalej. Mamy taką ścieżkę dla producentów i dystrybutorów, mogą przekazać nam swoją bazę produktów i wtedy zmiany są zablokowane (tutaj więcej na ten temat). 
Najczęściej kod EAN jest jednym z parametrów identyfikujących, ale rzeczywiście niejedynym. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów