Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Allegro skasowało mi aukcje i dało upomnienie, za wystawienie aukcji z pliku, które automatycznie pobrały zdjęcia i opisy z katalogu produktów.
Uzasadnili to prawami autorskimi.
@irek1410 widzę, że otrzymałeś już odpowiedź od nas w sprawie o nr 29816826.
Dostałem.
Rozumiem, że zdjęcia i opisy w katalogu produktów nie są dostępne, do używania przez użytkowników Allegro w celu wystawiania aukcji?
A to co piszecie o korzyściach z katalogu dla sprzedających, to nie do końca prawda?
"Łatwiej wystawisz ofertę – jeśli podasz kod EAN, Markę czy Model, pobierzesz z Katalogu komplet danych o produkcie. Nie musisz samodzielnie robić profesjonalnych zdjęć ani tworzyć opisów. Wystarczy, że określisz swoje warunki sprzedaży oraz opcje dostawy."
Bo ja zrobiłem tak jak zaproponowaliście.
@irek1410 wyjaśniliśmy to w sprawie nr 29816826:
"Zdjęcia w katalogu produktów zostały udostępnione, aby ułatwić Sprzedającym wystawianie ofert w serwisie. To Sprzedający decyduje jednak o tym, czy z takich materiałów skorzysta w swojej ofercie. Należy w każdym przypadku upewnić się, że jest się w posiadaniu praw do korzystania z tych materiałów i sprzedawania produktu o danej marce. Prawa do materiałów posiadają bezpośrednio właściciele marki oraz ich przedstawiciele".
To proszę poprawić informacje na stronie:
Katalog produktów Allegro - Dla sprzedających - Allegro.pl
W sekcji "szybsze" wystawianie, bo wprowadzają w błąd, sugerując, że
"Nie musisz samodzielnie robić profesjonalnych zdjęć ani tworzyć opisów. Wystarczy, że określisz swoje warunki sprzedaży oraz opcje dostawy."
Powinniście jasno napisać, że nie można korzystać, ze zdjęć i opisów z katalogu.
I napisać również, kto ma prawa autorskie.
Bo jak inaczej je zdobyć.
Tak nawiasem mówiąc, kiedyś rzuciły mi się w oczy w aukcji innego użytkownika, pozycje katalogu, które skopiowaliście z mojej aukcji.
Muszę zrobić przegląd takich aukcji i zacznę zgłaszanie.
@irek1410 dziękuję za Twoją wiadomość! Przekażę sugestię zmiany artykułu do odpowiednich osób. Oczywiście, jeśli uważasz, że zostały naruszone Twoje prawa, zgłoś to do nas za pomocą tego formularza.