Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witajcie! Jak prawidłowo powinno się tworzyć produkty/oferty ? Jeśli mam kilka kolorów produktu z różnymi kodami EAN, czy to znaczy, że powinnam stworzyć osobne produkty dla każdego koloru ? Czy osobne oferty dla każdego koloru, ale podpięte do pierwszego koloru produktu?
Tak, każdy wariant danego artykułu powinien mieć oddzielny kod. Dzięki temu łatwiej rozróżnić artykuły znajdujące się w ofercie. Kluczowe parametry to m.in. kolor, gramatura, kształt, rozmiar, smak, zapach, fason, ilość czy sposób pakowania.
Dziękuję ! Widzę, że nie zadałam dobrze pytania. Kody EAN mam przydzielone do każdego wariantu. Jedynie mam problem z allegro. Czy powinnam utworzyć produkty w allegro dla każdego mojego wariantu rozmiar/kolor ? Czy raczej utworzyć oferty dla każdego wariantu jednego ogólnego produktu, jakim jest krzesło. Ale wtedy każdy kolor/rozmiar ma ten sam kod EAN w allegro. Bo chyba nie mogę utworzyć wielu ofert z innym kodem EAN dla różnych kolorów/rozmiarów tego samego modelu krzesła, prawda ?
@DragonflyChair myślę, że ten artykuł będzie dla Ciebie pomocny.
Czy możesz napisać czy oferta o której piszesz jest już wystawiona i połączona z katalogiem (oraz podać jej numer)? Czy możesz podać EAN produktu (przykładowy, bo rozumiem, że jest ich kilka). Gdy połączysz ofertę z produktem, to automatycznie utworzymy warianty produktowe.
EAN 5904183107042
A czym właściwie różni się produkt od oferty ?
Umiem połączyć oferty, tylko nie jestem pewna jak wstawić produkty/oferty, żeby wszystko miało sens
@DragonflyChair jeśli w katalogu nie ma produktu to utwórz go z ogóną nazwą np ,, krzesło La NInka ,, , ale oferty wystawiaj indywidualnie z indywidualnym kolorem w tytule i oczywiście różnymi fotkami . W parametrach jakie będziesz tworzyć w katalogu w grupie ,, kolor dominujący dla bezpieczeństwa wpisz ,, różnokolorowy ,,
@DragonflyChair, oferta to pojęcie znacznie szersze - może być kilkoro sprzedających z kilkoma ofertami, a każda z nich dotyczy jednego produktu. 🙂 Zachęcam Cię do rzucenia okiem tutaj.
Czy mogę utworzyć kilka ofert różniących się tylko kolorem dla tego samego produktu z tym samym kodem EAN dla każdego koloru ? Normalnie w sklepie Sellingo mam przypisany kod EAN do każdego wariantu, więc mogłabym wpisać inny kod EAN dla każdego koloru, ale tworząc nowy zestaw parametrów z nowym kolorem, odrzuca mi całą ofertę:
Czyli nie rozumiem po co jest ta funkcja do ustawienia nowego zestawu parametrów, skoro EAN będzie zawsze ten sam.
I właściwie z tego wynika, że powinnam wstawiać nowe kolory z tym samym kodem EAN. Prawda ?
@DragonflyChair w tym przypadku (skoro masz EAN do osobnych kolorów) sugeruję stworzenie nowych produktów, dla każdego osobny EAN.
Jedyne co mnie niepokoi to, że na karcie produktu z EANem 5904183107363, EAN nie jest parametrem identyfikującym i to może powodować pojawianie się tego komunikatu.
Napisz proszę kiedy pojawia się ten komunikat przy edytowaniu danych o produkcie? Czy próbie utworzenia nowego produkty czyli podczas wystawiania oferty?
Pojawia się podczas wystawiania oferty. A co to znaczy, że EAN nie jest parametrem identyfikującym ?
@DragonflyChair parametry identyfikujące wybierane są w zależności od specyfiki asortymentu wystawianego w danej kategorii. Na ich podstawie możemy porównać przedmioty dostępne w poszczególnych ofertach. Jeśli mają takie same wartości łączymy je do jednego produktu w Katalogu. Wystarczy, że w formularzu wystawiania/ edycji oferty uzupełnisz tzw. parametry podstawowe.
W przypadku karty produktu o EANie 5904183107363 parametry identyfikujące to: marka, szerokość, wysokość, głębokość i kod producenta.
Moim zdaniem tutaj problem rozwiąże jeśli parametrem idnetyfikującym będzie kod EAN, skoro jest osobny dla każdego koloru to będziesz mogła (jeśli EAN będzie parametrem identyfikującym) stworzyć osobne produkty, a teraz te dane są takie same przy tym nowym produkcie, a EAN się nie zgadza i dlatego pojawia się ten komunikat.
Mogę poprosić o dodanie EAN jako parametru identyfikującego, daj tylko znać czy dla Ciebie to również najlepsze rozwiązanie i czy mam działać?
Dzień dobry, tak myślę, że to będzie najlepsze wyjście. Poproszę o dodanie kodu EAN do parametrów identyfikujących. Jak długo to zajmie ?
Hej 🙂 proszę daj znać czy Ty zgłosisz prośbę o dodanie EAN jako parametru identyfikującego, czy ja powinnam? Jeśli ja, to proszę podpowiedz jak mogę to zrobić. Pozdrawiam!
@DragonflyChair przepraszam, że czekałaś na odpowiedź! Czy mogę poprosić Cię jeszcze o podanie kodów EAN pozostałych wariantów kolorystycznych?
Mam na razie dwa: 5904183107042 oraz 5904183107363 i dla nich już są utworzone osobne karty produktu w katalogu.
@la_nika Narazie wystawione oferty mam jak poniżej, a ogólnie to mamy w sumie 19 kolorów, po 2 rozmiary, 4 modele. Czy mam Tobie podać wszystkie kody EAN? Myślałam, że po poprostu dodasz parametr EAN jako parametr identyfikujący, a ja już sobie wszystko poukładam.
@DragonflyChair ok, to poczekaj proszę chwilę. Podam te numery, które mam tutaj i dopytam czy to wystarczy, powinno być okej 🙂 Dam znać, gdy otrzymam odpowiedź od zespołu zajmującego się katalogiem produktów.
@DragonflyChair wracam z potwierdzeniem - reguła została dodana i teraz wpisując inny EAN nie powinnaś mieć problemów, aby stworzyć nowy produkt 🙂
Super, dziękuję Ci serdecznie 🙂
@DragonflyChair tak , do każdej oferty z indywidualnym EAN produkt w katalogu , gorzej jak już istnieje z innymi parametrami ....wtedy kicha .
Dziękuję Wam, będę się jutro uczyć 🙂