To jest nasz produkt, do którego podłączają się chińscy sprzedawcy, którzy oferują inny produkt. Co najlepsze jest on wysyłany z Waszego magazynu Allegro z naklejką kodu EAN który my wykupiliśmy do naszego produktu. Zgłaszałem to 3 razy do WOP. 7 razy do zgłoszenia błędnego powiązania. Zamówiłem produkt konkurencji żeby udowodnić że to nie to samo, w dyskusji też mnie zbyli.
https://allegro.pl/oferta/przekaznik-samochodowy-12v-30a-z-bezpiecznikiem-gniazdo-5pin-40-cm-jd1914-...
Nr oferty: 15162596250
Oryginalne zdjęcia produktu w załączniku photo 1-3 oraz załącznik z GS1 z konkretnym produktem.
Zdjęcia konkurnecja 1-2. Przedmiot konkurencji który musieliśmy zamówić żeby udowodnić różnicę, ponieważ zgłaszaliśmy problem wielokrotnie przez Allegro ale bez skutecznie. Prosiłbym bym tutaj o wyjaśnienie dlaczego w ogóle znajduje się tam kod kreskowy należący do Naszego produktu i kto go tam umieścił bo paczka wychodzi z magazynu Allegro.
Link do oferty która nielegalnie jest podpięta oraz nielegalnie używa z Naszego kodu kreskowego:
https://allegro.pl/oferta/2x-przekaznik-samochodowy-12v-30a-z-bezpiecznikiem-gniazdo-5pin-jd1914-174...
Dlaczego to jest ważne ?
Ponieważ osoby które podpinają się pod Nasze produkty wysyłają podobny produkt, ale zupełnie inny przeważnie gorszej jakości i działają na szkodę marki i firmy.
Oceny - Karta katalogowa zawiera oceny które nie są powiązane z docelowym produktem -produktem marki, przeważnie są to negatywy które obniżają widoczność dobrego markowego produktu. Dbając o portofilo marki, zależy Nam na jakości.
Adsy i promowanie - promujesz swój produkt, ale wystarczy że ktoś obniży cenę i to jego oferta jest promowana i widoczna za Nasze pieniądze.
@gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Czy doczekam się w końcu ze strony Allegro jakiejś reakcji ?
@efinchpl zgłosiłam ofertę do weryfikacji. Wrócę do Ciebie z informacją w tej sprawie. Natomiast widzę, że na zdjęciach w naszym katalogu nie ma na oznaczenia "Sparky" na czarnym elemencie. Zachęcam Cię do zgłoszenia sugestii zmiany w katalogu i dodania zdjęcia z widocznym oznaczeniem na produkcie.
https://allegro.pl/oferta/panel-gniazdo-zapalniczki-woltomierz-ladowarka-2x-usb-4-2a-wlacznik-4w1-17...
Nr oferty: 17805943360
Jest to oferta która korzysta z naszej nazwy marki Sparky ( prawo ochronne w załączniku), zdjęcie pokazujące nazwę producenta części marka Sparky.
Nasza oryginalna aukcja :
https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-gniazda-zapalniczki-panel-4-ladowarka-woltomierz-12v-24-kable-...
Nie jesteśmy powiązani z tym sprzedającym ani z tym produktem. Z racji na niską jakość sprzedającego, oraz nie wiadome źródło pochodzenia sprzętu brak CE oraz ROHS, proszę o interwencję w tej sprawie, rzutuje ona negatywnie na naszą markę Sparky.
Jeden produkt się udało odłączyć, potem jest kolejny. Znowu wpadam w błędne koło, zgłaszanie nic nie daje, konultant oddelegowuje a WOP
"
dziękujemy za wiadomość.
Z uwagi na fakt, iż przydzielamy do konta rodzaje naruszeń, bazując na jakości i rodzajach wysłanych zgłoszeń na chwilę obecną prosimy o kontynuowanie zgłoszeń dotychczasową drogą kontaktu.
Niemniej w przypadku zgłoszonej oferty:
https://allegro.pl/oferta/panel-gniazdo-zapalniczki-woltomierz-ladowarka-2x-usb-4-2a-wlacznik-4w1-17...
serwis wstrzymał się z podjęciem działań z tytułu naruszenia praw do znaku towarowego, gdyż wskazany słowno-graficzny znak towarowy zdaje się nie występować w jej treści z zachowaniem swojej formy graficznej, podlegającej ochronie w ramach rejestracji wskazanej w UPRP.
W zaistniałej sytuacji kwestie nieprawidłowych opisów ofert (parametrów, kodów EAN itp.) należy zgłaszać bezpośrednio z poziomu oferty za pośrednictwem przycisku "zgłoś naruszenie zasad" znajdującego się u dołu strony, natomiast oferty nieprawidłowo powiązane produktowo należy zgłaszać za pomocą przycisku "Zgłoś ofertę błędnie powiązaną z produktem" lub za pośrednictwem poniższego formularza kontaktowego, dedykowanego Produktyzacji:
https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=a0f7ce34-c6f6-43e6-af7d-ad39bacce619"
Mam legalne GS1, Zastrzeżoną markę w UP.... naprawdę nie wiem co jeszcze trzeba spełniać żebym mógł legalnie bronić swoje produkty. Inwestuje w Adsy, wyróżnienia.... po to żeby inni mogli podpiąć się z podobnym produktem, słabą obsługą i korzystać z moich zainwestowanych pieniędzy w reklamę ? Poźniej klient jeszcze wystawi negatywa że nie otrzymał produktu zgodnego z opisem bo opis jest Nasz i zawsze robimy coś ponad normalne produkty z Chin.
@efinchpl Rozumiem, że sytuacja jest frustrująca i sprawa trwa za długo. Poczekaj proszę na weryfikację ze strony doradcy w zgłoszeniu 59492369.
Ale to jest już drugi produkt po prostu. Zwracam uwagę że co 2 tygodnie średnio muszę poświęcać swój czas żeby ktoś się odpiął.
Nie otrzymałem odpowiedzi. Przypominam się. Proszę o załtawienie sprawy i przeczytanie że jest to już drugi produkt.
@efinchpl Widzę, że Twoje zgłoszenie jest wciąż wyjaśniane. Jeśli masz dodatkowe pytania, proszę, zadawaj je w korespondencji mailowej. Nie ma potrzeby kierowania zgłoszeń na różnych kanałach kontaktu.
Jeżeli problem dalej istnieje i jest on cykliczny od 2 lat to jest sens nagłaśniania, ponieważ tylko dzięki temu ktoś w końcu robi porządek. Państwa odpowiedzi są robotycze i ogólne nie załatwiające sprawy, ani nie stawiające jasno sprawy. Tym bardziej że i Wasz regulamin mówi jasno że ktoś go łamie i oczywiście depcze prawo UP oraz GS1. Nie było by problemu jakby Allegro nie wprowadzało katalogu którego sami nie potrafi ogarnąć. Wcześniej była samowolka, jednak dlaczego konkurencja ma lecieć na moich kosztach związanych z marketingiem GS1 i innymi kosztami.
Prosiłem kilkukrotnie wsparcie z WOPa i nic.
produkt dalej widnieje pod Naszą zastrzeżoną marką:
| Producent części | |
| Waga produktu z opakowaniem jednostkowym |
0.15 kg
|
| Numer katalogowy części |
GMP4PK
|
| Wersja |
Europejska
|
Jedyną odpowiedź jaką dostaję to że "
Otrzymałam informację, że nie mamy podstaw do podjęcia działań wobec oferty 17805943350 zgodnie z Pana roszczeniami, gdyż wskazany słowno-graficzny znak towarowy (logotyp) o numerze rejestracji R.381800 nie występuje w jej treści."
No i właśnie o to chodzi. Nie występuje !!!!! tzn że to nie ten produkt, jest źle połączony. jakby występował to produkt pochodził by od Nas i mógłby sobie spokojnie być na karcie produktowej, ale nie jest. Nie ma pudełka, loga, kodu EAN, nie mam pojęcia w ogóle jak to wygląda. To Pani zdaniem jest normalne ?
Kupi Pani sobie Adidasy... tak samo wyglądające ale bez loga.... no i może pianka w butach będzie twarda a wkładki będą papierowe.... ale przecież według Waszych ekspertów to to samo.
Dzień dobry,
@efinchpl mam identyczne problemy. Bardzo podobne sprawy wielokrotnie zgłaszałem do Allegro, zarówno przez WOP, jak i przez zgłoszenia błędnych powiązań w katalogu. Niestety – bezskutecznie.
Co więcej, z ostatnich odpowiedzi Allegro jasno wynika, że łączenie produktów odbywa się automatycznie po stronie systemu Allegro, „ze względu na podobieństwo produktów”. Zostało to wprost potwierdzone przez pracowników Allegro w moich reklamacjach.
Zachęcam do zapoznania się z moim wątkiem: "Automatyczne połączenie produktów - ze względu na duże podobieństwo"
https://spolecznosc.allegro.pl/t5/katalog-produkt%C3%B3w/automatyczne-po%C5%82%C4%85czenie-produkt%C...
oraz z innymi moimi tematami dotyczącymi łączenia ofert różnych marek i EAN-ów w jeden produkt katalogowy.
W moim przypadku również doszło do:
1) sprzedaży cudzych produktów pod moją zarejestrowaną marką,
2) wyświetlania ocen przypisanych do innych produktów,
3) realnych strat finansowych i wizerunkowych.
Obecnie zbieram dokumentację i dowody przeciwko serwisowi Allegro w celu zgłoszenia sprawy do prokuratury, UOKIK, UKE oraz Urzędu Patentowego. Skala strat po mojej stronie to już kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Moim zdaniem takie przypadki należy zgłaszać masowo do odpowiednich organów, ponieważ nie mówimy tu o pojedynczych „błędach”, lecz o systemowym, powtarzalnym działaniu, które:
1) narusza prawa producentów,
2) wprowadza konsumentów w błąd co do pochodzenia produktu,
3) fałszuje oceny i reputację marek,
4) narusza zbiorowe interesy konsumentów.
Im więcej takich spraw trafi poza Allegro, tym trudniej będzie ten problem dalej ignorować.
Allegro chyba w końcu zwróciło uwagę na problem.
Będą warsztaty i widzę że jest nowa możliwość zgłaszania błędów w katalogu.
Nie jednak żartowałem. To jest dalej ten sam cyrk, tylko inaczej zgłoszenie się nazywa. Każdy deleguje do kogoś innego.
Masz zastrzeżony znak słowni-graficzny, czyli potocznie logo. Nie masz natomiast zastrzeżonej marki Sparky. Zastrzeżenie loga i zastrzeżenie marki, to nie samo. Dopóki chińczyk nie będzie umieszczał twojego logo na swoich produktach (nazwę może), to nie narusza twoich praw.
Ważne. Jak uważasz że ktoś narusza twoje prawo własności, to organem właściwym jest prokuratura. UOKiK zajmuje są masowymi naruszeniami (twoja jest innywidualna), a Allegro nie jest organem ścigania (ma obowiązek reagować na zgłoszenia jak sprawa nie budzi wątpliwości lub na podstawie decyzji organu państwowego).
A kodu EAN nie ma możliwości zastrzeżec. Jest on ci udzielany przez ten organizację krajową GS1 na czas członkowstwa i opłacania składek. Kwestia użycie twoich kodów GTIN, to sprawa cywilna, a nie karna.
Ale kwestia niepoprawnego podpięcia produktu pod kartę katalogową jest kwestią Allegro.
Błędy można zgłaszać, jeśli jest taka możliwość.
W katalogu produktów są natomiast przedmioty, ze skradzionymi numerami EAN, które pewne firmy przyporządkowują sobie - nie można ich poprawić - pracownicy Allegro poblokowali te artykuły i możliwość wprowadzania zmian w nich.
Kolejna rzecz - teraz każdy kto może, wykupuje za grosze kody EAN - jest np, w Polsce 1 producent zamienników części AGD - a w katalogu tworzą się "dziesiątki" wpisów z jednakowym produktem - każdy chce wypromować własną "fikcyjną" markę.
poważniej się zrobi jeżeli uznamy takie działanie za sprzedaż podróbek
@efinchpl zgłosił właśnie, że taki proceder ma miejsce na allegro
I bardzo dobrze.