Produkt w ofercie nr 18038597095 jest unikatowy i nie ma odpowiednika w Katalogu Allegro (jesteśmy jego producentem), ale mimo to oferta jest podpięta pod podobny produkt (także nasz), gdyż bez tego nie mogłabym wystawić oferty. Nie mam możliwości odpięcia tej oferty i stworzenia "nowego" produktu w Katalogu Allegro, a przy wystawianiu tej oferty musiałam podpiąć pod istniejący produkt w katalogu. Taką sytuację mam z wieloma produktami/ofertami - przy wystawianiu ofert jestem zmuszona podpiąć się pod "coś", bez tego oferta nie będzie wystawiona.
Jakie mam obecnie możliwości aby odpiąć np. tą ofertę od produktu z Katalogu Allegro i aby w Katalogu Allegro "stworzył się" nowy produkt?
Jak "wymusić" na Katalogu Allegro aby podczas wystawiania oferty z nowym produktem (którego nie ma w Katalogu Allegro), tworzył się nowy produkt w Katalogu?
@slubox_pl spróbuj proszę:
1. Przejść do zakładki Mój asortyment, a następnie odszukaj ofertę nr 18038597095 i kliknij [Edytuj].
2. Następnie w sekcji "Produkt w ofercie" kliknij w [Zmień produkt] (lub [Wybierz produkt], jeśli oferta została już rozłączona).
Przerabialiśmy już ten sposób, aby odłączać produkty z Katalogu i kontynuować bez produktu. Zostało to wykonane teraz ponownie i dla wspomnianej oferty (18038597095) póki co zadziałało - mam nadzieję, że oferta nie zostanie wstrzymana z uwagi na brak połączenia z produktem z Katalogu Allegro, bo zdarzało się to już w przeszłości.
Tą samą procedurę przeprowadziliśmy dla oferty nr: 17652541821 i w tym przypadku już na końcu, przy akceptacji edycji wyskoczyła informacja, że podobny produkt już istnieje. Więc albo trzeba było połączyć lub wrócić do edycji. Oczywiście tą chwilę zostało połączone aby oferta była widoczna, jednak to jest problem. Choćby z uwagi na to, że to są dwie różne oferty - podobne, ale różne kolorystycznie. Dodatkowo to połączenie wprowadza w błąd kupującego przy wybieraniu miniatur w wariantach (Kolor/Wzór). Miniatura wskazuje kolor granatowy ze złotymi napisami, a po przejściu mamy zaproszenie granatowe z tekstem w kolorze srebrnymi. Nie wiem także jak takie złe połączenie ma wpływ na wyświetlanie przy wyszukiwaniu lub w Allegro Ads - podejrzewam, że algorytmy mogą tu trochę blokować z uwagi na nie do końca dobre dopasowanie opisu, zdjęć, itd.
@slubox_pl przepraszam, ale chyba nie do końca rozumiem. Jeśli wykonałaś kroki, które opisałam powyżej dodałaś do katalogu nowy produkt, więc poprzez edycję możesz go połączyć z poprawną ofertą. Sprawdziłam to teraz i oferta 18038597095 jest połączona z produktem o kodzie EAN 5906321349918 - tak ma być?
Tak, procedura zadziałała dla oferty od której zaczęłam ten wątek, czyli dla oferty: 18038597095.
W związku z tym, że takich błędnych połączeń ofert do produktów z Katalogu Allegro mam kilkanaście, chciałam tą samą procedurę przeprowadzić dla innych ofert. Na przykład dla oferty nr: 17652541821. W tym przypadku ta procedura już nie zadziałała - na końcu edycji oferty było "wymuszenie" połączenia do istniejącego produktu lub powrót do edycji, a produkt w tej ofercie (17652541821) jest także unikalny i nie powinien być łączony z żadnym produktem z Katalogu Allegro.
@_HolaOla_ Czy otrzymam jakieś wskazówki jak rozłączyć błędnie połączone oferty? Jak wspomniałam, przedstawiona procedura zadziałała dla jednej oferty, a dla innej już nie (np. 17652541821). Nie mogę przejść dalej bez wybierania produktu.