Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Przed produktyzacją Allegro prosiło o usunięcie znaków wodnych ze zdjęć z obietnicą, że sami będą chronić nasze zdjęcia i opisy, aby nie podebrała ich konkurencja. Chyba coś przegapiłem, bo właśnie dostaję powiadomienia z zachętą do nieautoryzowanego użycia zdjęć i opisów konkurentów bez ich zgody w ramach produktyzacji i jeszcze obietnicę, że na ofertach frajerów płacących za wyróżnienia ogłoszą niższe ceny produktu u konkurencji z linkiem! Czy ci co się napracowali, wydali pieniądze, pracują na jakość, nie czują się lekko wy...
Co sądzicie o tym, że właściciel lokalu użytkowego, który wynajmujecie na swój sklep, wywiesza Wam banner, że za rogiem mają taniej i jeszcze tym za rogiem pozwala kopiować 1:1 wystrój Waszej witryny i pomysły marketingowe? Ja jestem delikatnie wstrząśnięty i zmieszany.
Czyli tworząc nowy produkt trzeba koniecznie zrobić tandetne zdjęcia i opisy, bo to robimy dla naszych szanownych konkurentów. Jak teraz zrobić, żeby te dobre zdjęcia za które płacimy i poświęcamy im wiele tygodni pracy, jednak były chronione i pozostały naszą własnością, tylko do naszych ofert? Czy Allegro będzie jakoś płacić za nasza pracę, którą rozdaje innym gratis? Ba, nie jakimś przypadkowym innym, tylko największym konkurentom!
I jeszcze takie pytanie czy można poprosić o zaprzestanie wykorzystywania i rozdawania naszych treści autorskich, podmiotom bezpośrednio konkurującym?
czy taki zapis w regulaminie wystarczy (!) aby Allegro mogło nieodpłatnie i bez ograniczeń korzystać z treści chronionych prawami autorskimi, skoro nieodpłatne przekazanie tych praw wymaga umowy w formie pisemnej, a nie jednostronnego oświadczenia?
@elemino ale Ty nie przekazujesz praw autorskich a jedynie udzielasz zgody (licencji) na "nieograniczone czasowo i terytorialnie korzystanie z tych Treści w następującym zakresie (bla bla bla)".
W mojej prywatnej opinii w typowej sytuacji w której osoba która udostępniła zdjęcia do katalogu jest ich autorem (i ma pełne prawa do zdjęć) nie ma się tutaj do czego "przyczepić".
Zakładając nawet jakąś sytuację gdy ktoś na siłę spróbowałby kopać się z koniem (ale to musiałby być sprzedawca z poza allegro - od którego ktoś perfidnie pożyczył zdjęć) to prawdopodobnie pierwszą linią obrony będzie próba podważenia, że konkretna fotografia jest dziełem.
@sl-aw-ek
ale czy Allegro może wykorzystywać sobie zdjęcia z każdej wystawionej oferty, pobrać je sobie z oferty w dowolnym momencie i dodać do katalogu, i przekazywać je do wykorzystania innym, nawet wtedy, gdy wystawiając ofertę nie tworzę nowego produktu w katalogu a jedynie łącze ofertę z produktem, który był już wcześniej utworzony??
To jest dobre pytanie. Czy Moderator Allegro może się wypowiedzieć? Bo co innego jest stworzenie produktu z tandetnymi treściami dla naszych konkurentów (tak to trzeba teraz robić), a co innego nasza oferta chroniona prawem autorskim, gdzie chcemy mieć dobrej jakości materiały wyłącznie do własnego użytku. Jeśli wszystko może być teraz ukradzione i użyte przeciw nam, to dalsze korzystanie z Allegro nie ma najmniejszego sensu, tak jak piłowanie gałęzi na której siedzimy.
problemem jest to, że allegro nie precyzuje w jaki sposób i jak długo będzie wykorzystywać materiały na licencji. Mało tego, wykorzystuje te materiały szkodząc podmiotowi, który udzielił jej praw licencyjnych. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, i w normalnym świecie, w momencie kiedy podmiot korzystający z licencji wykorzystywały ją w taki sposób, automatycznie traciłby prawa do niej.
@elemino oni nie tylko zdjęcia ale również opisy kopiują od sprzedawców do swojego sklepu i zarazem katalogu Allegro. Katalog miał pomóc przede wszystkim Allegro w wystawianiu ofert w OSA. Natomiast obecne dobre serce i udostępnienie tego narzędzia wszystkim sprzedawcom, to zapewne pokłosie sprawy w UOKiK o nierówne traktowanie zwykłych sprzedawców wobec własnego sklepu. 🙂
Tu masz przykład jakie to są szkodniki i nieudaczniki, kopiując czyjąś ofertę do własnego sklepu potrafią zepsuć sprawę po całości.
https://allegro.pl/oferta/philips-etui-do-golarki-qp2530-20-13379023744
Do pewnej moderatorki powątpiewającej w autentyczność screenów, z efektów roboty nieudaczników obsługujących OSA - screeny z 14.03 godz. 22:00:
Golarka zmieniła się w OSA w etui do golarki. Tak jak wcześniej antena naziemna w satelitarną.
W polu "Opis" OSA natomiast dokumentuje, od kogo ten opis skopiowało. Niepełnosprytni pracownicy Allegro kopiują wszystko jak leci. Edycja? A na co to komu, regulamin pozwala to kopiujemy jak jest, nawet jesli są tam dane firmy.
Swoją droga tu macie wytłumaczenie prawdziwego powodu, czemu Allegro zakazuje umieszczania w opisie danych kontaktowych, specjalnych warunków zwrotu czy rękojmi. Bo trafi to do ich sklepu, wiedzą doskonale, że zatrudnieni tam ludzie ledwo co potrafią kombinacje ctrl+c i ctrl+v obsłużyć. 😎😎😎
Do niedawna myślałem, że forum AG najbardziej potrafi na Allegro poprawić humor. Błąd! W kategoriach kabaretowych OSA z ich komentarzami i odpowiedziami na nie i nieudolnie skopiowanymi ofertami, jest nie do pobicia! 😄😄😃
W czymś muszą być najlepsi ,szkoda że nie w jakości obsługi i szanowaniu klienta.
Niestety tutaj trzeba przyznać jasno, że allegro tym co teraz zrobiło czyli zabieranie zdjęć i opisów innym chce ewidentnie skłócić sprzedawców. Zobaczycie co teraz będzie się działo jakie niezdrowe zagrania się zaczną i wojny między sprzedającymi. To jest chore co wyprawia allegro. Musimy płacić ogromną kasę za prowizję, allegro bezczelnie oddaje kasę kupującym z Allegro Protect którzy nawet na to nie zasługują i kto za to płaci ... no my sprzedawcy oczywiście !!!
Mają nas za debili którzy i tak będą sprzedawać i płacić na tym portalu a oni nas w tym uświadamiają !!!
Szkoda że **piiip** się zamknęło bo tan powoli się sprzedaż rozkręcała za duuużooo mniejsze opłaty
miało być ale allegro to blokuje 😂
piii piii piii to wiadomo o co chodzi.
@DrewnianyBazarek napisał(a):
Musimy płacić ogromną kasę za prowizję, allegro bezczelnie oddaje kasę kupującym z Allegro Protect którzy nawet na to nie zasługują i kto za to płaci ... no my sprzedawcy oczywiście !!!
Sprzedający płacą? Raczej Kupujący, całość prowizji u nas jest składnikiem narzutu do ceny, dopłaty do Smarta również. Klientów cieszących się ze zwrotu z AP uświadamiam zawsze, że dostał zwrot miedzy innymi ze swoich pieniędzy, tego co płaci w marży towaru. 🙂
@k_owczarek1 już dzwoni do OSA z pretensjami o ośmieszenie jej i całego projektu
Musisz zmienić serwis. Allegro zachęca teraz aby pobierać sobie treści od innych. To taka Nowość i niespodzianka dla tych którzy się napracowali. Jeszcze u Ciebie wyświetlą zachętę, że tamten ma taniej.
Czy Moderacja może nie łączyć tego wątku z innym, aby go ukryć, a zamiast tego może odpowiedzieć na zadane w wątku pytania!
@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Czy Allegro może wykorzystywać sobie zdjęcia z każdej wystawionej oferty, pobrać je sobie z oferty w dowolnym momencie i dodać do katalogu, i przekazywać je do wykorzystania innym, nawet wtedy, gdy wystawiając ofertę nie tworzę nowego produktu w katalogu a jedynie łącze ofertę z produktem, który był już wcześniej utworzony??
To jest dobre pytanie. Czy Moderator Allegro może się wypowiedzieć? Bo co innego jest stworzenie produktu z tandetnymi treściami dla naszych konkurentów (tak to trzeba teraz robić), a co innego nasza oferta chroniona prawem autorskim, gdzie chcemy mieć dobrej jakości materiały wyłącznie do własnego użytku. Jeśli wszystko może być teraz ukradzione i użyte przeciw nam, to dalsze korzystanie z Allegro nie ma najmniejszego sensu, tak jak piłowanie gałęzi na której siedzimy.
problemem jest to, że allegro nie precyzuje w jaki sposób i jak długo będzie wykorzystywać materiały na licencji. Mało tego, wykorzystuje te materiały szkodząc podmiotowi, który udzielił jej praw licencyjnych. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, i w normalnym świecie, w momencie kiedy podmiot korzystający z licencji wykorzystywały ją w taki sposób, automatycznie traciłby prawa do niej.
Może ktoś z Allegro raczy odpowiedzieć na pytanie:
Czy Allegro może wykorzystywać sobie zdjęcia z każdej wystawionej oferty, pobrać je sobie z oferty w dowolnym momencie i dodać do katalogu, i przekazywać je do wykorzystania innym, nawet wtedy, gdy wystawiając ofertę nie tworzę nowego produktu w katalogu a jedynie łącze ofertę z produktem, który był już wcześniej utworzony??
@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Może Pani Ekspert się wypowie @k_owczarek1
Oczywiście, że zgadzasz się na to wszystko. Przeczytaj Regulamin 5.5
"Użytkownik z chwilą wprowadzenia do Oferty treści stanowiących przedmiot ochrony prawa autorskiego, w szczególności znaków, logotypów, wizerunku, opisu oraz zdjęć („Treść”), zezwala Spółce na nieodpłatne, niewyłączne, nieograniczone czasowo i terytorialnie korzystanie z tych Treści
Zgoda Użytkownika obejmuje także tworzenie opracowań Treści przez Spółkę i korzystanie z tych opracowań w zakresie, w którym Spółka jest uprawniona do korzystania z Treści oraz na udzielanie dalszych zgód w zakresie odpowiadającym udzielonej Spółce zgodzie.
Użytkownik wyraża zgodę na wykonywanie autorskich praw osobistych do Treści przez Spółkę oraz oświadcza, że nie będzie wykonywał tych praw w stosunku do Spółki oraz podmiotów, którym Spółka udzieli dalszych zgód na korzystanie z Treści."
Czyli Spółka może sobie opracować Twoją Ofertę, umieścić ją w katalogu, a katalog udostępnić Twoim leniwym konkurentom. Oni zaś Twoją ciężką pracę uznają za totalne frajerstwo i niestety będą mieli rację. Co więcej - Spółka umieści na Twojej Ofercie reklamę, że tamci mają taniej.
Ja właśnie sukcesywnie zmieniam tu wszystkie zdjęcia i opisy na tandetne, likwiduję wyróżnienia i reklamy i pomału przenoszę wartościowe treści na uczciwe platformy, których celem nie jest niszczenie mojej firmy. Nie ma innego wyjścia.
@nikl "Ja właśnie sukcesywnie zmieniam tu wszystkie zdjęcia i opisy na tandetne, likwiduję wyróżnienia i reklamy i pomału przenoszę wartościowe treści na uczciwe platformy, których celem nie jest niszczenie mojej firmy."
Oni nadal mają twoje dane, do których licencję im udzieliłeś. Według regulaminu nawet nie ma jak tej licencji wycofać. Po prostu, udzielasz zgodę a potem to nie wiem, licencja na wieki? Na dodatek jak dobrze z forum pamiętam, nawet gdy oni zmienią lub usuną produkt to nadal mają licencję na wrzucone zdjęcia, których w teorii nie ma i są niedostępne. A gdzie je trzymają i co z nimi robią... no zapytaj moderatora, na pewno ci tego nie powie. 😉
Bedę musiał zgłosić że ukradłem te zdjęcia mojej żonie, a ona nie zgadza się na dalszą publikację. No trudno, złamałem regulamin. Niech mi zamkną konto, ale zdjęcia muszą usunąć, jeśli są bezprawnie wstawione. Nie będę dawał amunicji komuś kto do mnie naparza. A z czasem produkty po prostu zestarzeją się i pozmieniają. Życie takich zdjęć trwa kilka lat. Żadnych nowych porządnych treści nigdy już nie umieszczę na Allegro.
Udzieloną licencję można wypowiedzieć
Znam pokrętne zapisy Regulaminu, oczekuję jednak od Allegro prostej odpowiedzi na proste pytanie.
Czyżby zadane pytanie było dla Allegro zbyt skomplikowane, czy może odpowiedź trochę niewygodna, tak porostu napisać że na Allegro nie istnieje coś takiego jak ochrona wartości intelektualnej, bo Allegro może sobie wszystko przywłaszczyć (ups. miało być wykorzystać zgodnie z Regulaminem, w którym może sobie wszystko napisać, bo kto im zabroni) i przekazać do wykorzystania konkurencji...