anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż innego produktu pod moim kodem EAN

insekt2
#9 Pomysłodawca#

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

Witam, jak to jest z tymi EANami. Kupiłem sobie trochę EANów, aby móc sprzedawać produkty u Was. Mam swój produkt, ze swoim EANem, dlaczego są mi przypinane aukcje innych sprzedawców i są to zupełnie inne produkty? To jest moja aukcja - https://allegro.pl/oferta/karmnik-deratyzacyjny-na-myszy-szczury-tunel-34cm-9245966172 - pomijam fakt, że to mój EAN i mój produkt. Dlaczego Państwo nie są w stanie tego uporządkować jakkolwiek? Dopięte są produkty zupełnie nie pasujące wyglądem ja to https://allegro.pl/oferta/stacja-karmnik-deratyzacyjny-tunel-na-szczury-i-myszy-adapter-do-sciany-16... . Proszę o odłączenie nie moich aukcji od tego produktu STACJA Karmnik deratyzacyjny TUNEL na szczury i myszy + ADAPTER DO ŚCIANY . W dodatku, w nazwie produktu jest "+ adapter do ściany" - ja sprzedaję bez adapterów i tak chcę dalej sprzedawać. Po to kupowałem EAN żeby mieć swój produkt, a nie dostosowywać się teraz do jakiegoś innego sprzedawcy, który sprzedaje bubel, w dodatku z akcesoriami których nie dodaję, w dodatku produkt jest prawie 10 cm krótszy co też ma znaczenie. Wprowadza to klientów w błąd. Proszę o wyjaśnienie, skąd taki mechanizm, dlaczego jeszcze kilka dni temu sprzedawałem spokojnie swój produkt, miałem dobrą sprzedaż, aktualnie sprzedaż spadła dziś do zera. Ten produkt to taka trochę dźwignia dla nas, więc jednym słowem dramat. Mój EAN to 5906617309039. Skoro macie dostęp do bazy GS1, proszę sprawdzić kto jest właścicielem EAN, i przede wszystkim co zawiera produkt - nie ma tam adaptera a na koniec proszę porównać zdjęcia. Sprawę zgłosiłem przez formularz, na razie bez odpowiedzi, w zeszłym tygodniu rozmawiałem też telefonicznie z Państwa pracownikiem, mieliście się tym zająć, temat dalej nierozwiązany. Proszę o odpowiedź i skuteczne działanie. Pozdrawiam, MA

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

Sorialle
#9 Pomysłodawca#

Pogódź się z tym, że zawsze ktoś Ci się będzie przypinał do katalogu. Jak firma produkująca swoje wyroby mamy to samo. Ktoś przypnie się i sobie oferta wisi, chociaż jest zgłaszana. Za niby nielegalne zdjęcie już kolejnego dnia allegro je zdjeło, a przypięcia ma gdzieś.

Kolejna kwestia to kradzież grafik, ale to już inna historia. 🙂

EDIT: Z tego co widzę oferta nie jest odpinana najprawdopodobniej w powodu bardzo zbliżonego wyglądu produktu i parametrów. 

oznacz moderatorów

insekt2
#9 Pomysłodawca#

Tak, ale jest to zupełnie inny produkt - inna jest jego długość, ilość zamków i ogólna cena rynkowa. 

Nie mogę się pogodzić. Wiem, że allegro często miesza, ale ten katalog to jest już przegięcie. Jak zwykle miały być wszelkie narzędzia do weryfikacji tych kodów, wszystko miało pójść sprawnie, a w zeszłym tygodniu, podczas rozmowy z ich pracownikiem otrzymałem informację, że owszem, coś tam wdrażają co ma usprawnić i uspokoić działanie katalogu ale ma to wejść... w trzecim kwartale przyszłego roku. Pusty śmiech mnie ogarnął.

Odnośnie zdjęć i grafik - już to przerabiałem, poddałem się, już nawet nie zgłaszam bo to bez sensu. Pamiętam, jak kilka lat temu zrobili rewolucje ze zdjęciami. Miały być narzędzia, które miały weryfikować czyje jest konkretne zdjęcie. No i może były, ale była to czysta fikcja. Teraz będzie podobnie. Całą pracę przerzucili na nas. Najpewniej, wychodzą z założenia, że to ja powinienem teraz dzwonić do drugiego sprzedawcy, prosić go aby łaskawie odpiął produkt. Nie będę, tym razem nie będę.

Liczę, że jakieś działanie zostanie podjęte i zrealizowana obietnica podczas wypełniania formularza o zgłoszeniu oferty, że jeśli oferta konkurencji jest źle podpięta, zakończą sprzedaż tej konkurencyjnej aukcji, dadzą ostrzeżenie lub zablokują konto.

oznacz moderatorów

jadwro
#2 Obserwator#

Mam ten sam problem. Wszystkie nasze produkty mają nasz kod EAN. Wydaliśmy tysiące złotych i spędziliśmy dziesiątki godzin na robieniu własnych zdjęć oraz opisów produktów. Jeden z użytkowników ukradł wszystkie nasze zdjęcia i podpiął się pod nasze produkty w dokładnie 102 ofertach. Poszły trzy zgłoszenia do Allegro i nic - nadal tamto konto zarabia na naszej pracy. Już pomijam kwestię podpięcia się pod nasze produkty i okłamywanie użytkowników że się je sprzedaje (bo te produkty sprzedajemy tylko my). Ale to jest ewidentne przyzwolenie na kradzież i łamanie praw autorskich przez Allegro.

oznacz moderatorów

insekt2
#9 Pomysłodawca#

Odnośnie zdjęć i opisów - nie wiem jak to jest uregulowane, ale podejrzewam, że tworząc produkt oddajesz prawa do opisu i zdjęć allegro, ale może mnie ktoś poprawi. Ja dwa lata robiłem wszystkie zdjęcia, karmiłem bazę allegro moimi zdjęciami i wiem że to była tylko strata czasu, bo teraz moje zdjęcia ma tysiące innych użytkowników i straciłem nad tym kontrolę.

U mnie sytuacja z katalogiem jest trochę inna, ponieważ drugi sprzedawca sprzedaje zupełnie inny produkt, wizualnie podobny ale jednak zupełnie inny, przede wszystkim krótszy i tańszy, i wpina się w mój produkt ze swoją super ceną. Nawet zdjęcia są inne, można to gołym okiem zobaczyć i nie trzeba być tu specjalistą w mojej branży żeby takie różnice wyłapać. TO SĄ DWA RÓŻNE PRODUKTY. Do allegro - baza GS1 stoi otworem, proszę to zweryfikować. Czekam na pomoc. Pozdrawiam, MA

oznacz moderatorów

Sorialle
#9 Pomysłodawca#

Zobacz proszę: 

Nasz produkt - 11484753590

Podpinka - 16875923467

Inny rozmiar, kolor itp. i tak sobie wisi. 🙂

oznacz moderatorów

insekt2
#9 Pomysłodawca#

No rzeczywiście - zgłaszaj, to są inne produkty, nawet dla mnie jako laika. Ale paradoksalnie, oznaczenie super ceny ma droższa oferta za 30 zł (vs. 17 zł). Kolejny "żart" 😄

oznacz moderatorów

Sorialle
#9 Pomysłodawca#

Te wartości są jakoś zmienne i różnie aktualizowane. W inne oferty produktu chińczyk jest na topie.

oznacz moderatorów

insekt2
#9 Pomysłodawca#

Drodzy moderatorzy, czy mogę prosić o pomoc? Wysłałem formularz, wg. informacji przy wypełnianiu formularza, w tej sytuacji nie będą mnie Państwo informować o rozwiązaniu sprawy. Nic się nie zmieniło, Państwo nie odpisują. Mogę prosić o wsparcie?

oznacz moderatorów

insekt2
#9 Pomysłodawca#

Ktoś, coś? Rozumiem, że są sprawy którymi nie chcecie i nie będziecie się zajmować, bo jest tego od cholery i ciut ciut, ale proszę o pomoc. 

Czuję się bezradny bo dajecie narzędzia które działają źle, przymuszacie w pewnym sensie, a jak są kłopoty, to pomóc nie ma komu. Sprawa załatwiana przez formularz, dalej nie załatwiona, tutaj temat odpuszczony.

oznacz moderatorów

insekt2
#9 Pomysłodawca#

Podbijam jeszcze raz. Proszę zobaczyć na jaką pomoc mogę tu liczyć. Trzeci raz oznaczam, pewnie trzeci raz będę olany, ale niech to będzie widoczne.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@insekt2 Proszę, wskaż numery ofert, które Twoim zdaniem mają zostać odpięte. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

insekt2
#9 Pomysłodawca#

To jest główny produkt

https://allegro.pl/oferta/karmnik-deratyzacyjny-na-myszy-szczury-tunel-34cm-9245966172

o EANie 5906617309039. Mój produkt, widnieje w bazie EAN, są tam też zdjęcia produktu.

Jeszcze raz pisze o co chodzi, bo od jakiegoś czasu mam wrażenie że piszę z botami.

Konkurencja sprzedaje podobne karmniki, które podpięli pod moje karmniki. Karmniki różnią się:

a) długością (10 cm różnicy - to dużo)

b) ilością zamków

c) ceną ze względu na dwa powyższe

d) mój karmnik nie ma adaptera, który pojawia się teraz w nazwie produktu w katalogu.

Sprawę zgłaszam w różnych miejscach na allegro od prawie trzech tygodni. Do wczoraj nic. Musiałem z konta kolegi zaznaczyć tutaj "w punkt" żeby ktoś się w końcu odezwał. Oczywiście, nie tylko tutaj, ale można odnieść wrażenie że BOK to teraz boty i jedyni żywi ludzie z allegro są tutaj.

Teraz już właściwie po ptakach, ponieważ przez brak Państwa reakcji, konkurencja nastukała sobie sprzedaż, a mnie wywaliło gdzieś na koniec allegro, sprzedaż z tysięcy sztuk, zeszła mi do kilku sztuk. Już nie mówię, o tym, że żeby cokolwiek sprzedawać, musiałem sprzedawać to na blackfriday poniżej kosztów, żeby w ogóle nie "wypaść z gry". Bo jak tu się mierzyć z kimś, kto kupuje taniej o kilka złotych, ponieważ sprzedaje zupełnie co innego, mniejszego i krótszego?

EDIT:

Dziękuję, nie wiem czy to to zasługa @w_kiwi czy BOK, ale dosłownie kilka minut temu, sprawa magicznie została rozwiązana.

Dziękuję za reakcję, mimo tego że spóźniona, to zawsze jest, co pozwala wierzyć, że może nie będzie tak źle.

Ciężko będzie mi odzyskać tę sprzedaż, liczę, że sprawa katalogu zostanie w miarę szybko ogarnięta i takie sytuacje nie będą się pojawiać w przyszłości.

SPRAWA NA TEN MOMENT ZAMKNIĘTA. DZIĘKUJĘ,

Pozdrawiam

MA

oznacz moderatorów