Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Kilkanaście kont z Chin wystawia na Allegro symbol rosyjskiego nacjonalizmu i agresji. Prośba uniemożliwić sprzedaż na polskim portalu symboli promujących rosyjski nacjonalizm, ludobójstwo i agresję na Ukrainę.
https://allegro.pl/oferta/2-szt-naszywka-ze-wstazka-sw-jerzego-z-rosyjska-15580993896
@motocar11 Mylisz pojęcia. To nie Chińczyk popełnia wykroczenie lecz Allegro bo Allegro umożliwia mu wystawienie takich przedmiotów. Chińczyk mieszka w Chinach i tam takie przedmioty są legalne więc Chińczyk jest czysty.
Tylko że szukałem na googlach komu takie wykroczenia zgłaszać i nie znalazłem. Może wcale nie są zakazane a to co słyszymy to tylko propaganda???
Nie mylę pojęć. Zgłaszam sprzedaż zabronionego symbolu rosyjskiego nacjonalizmu i agresji. Wystarczy czytać ze zrozumieniem.
Gwoli ścisłości jeżeli ktokolwiek sprzedaje na obcym rynku winien sprawdzić, czy towar jest dozwolony do obrotu tamże. Tyle przepisy obowiązującego prawa.
@motocar11 Właśnie usiłowałem znaleźć informację czy takie znaki są w Polsce zakazane. Owszem są zakazane ale tylko dotyczące nazizmu, faszyzmu, komunizmu, a to wszystko dotyczy raczej czasów dawno minionych.
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o zakazie znaków obecnej wojny, na przykład litery Z czy tego znaku w ofercie.
Mógłbyś pomóc i wskazać odpowiedni przepis?
A oferta jest dalej aktywna więc..... ???
Odnosząc się do ofert z motywem wstążki św. Jerzego- w Polsce symbol ten nie jest zakazany. Przyznaję, że budzi on duże kontrowersje i posłowie rozważali dwa projekty poprawek do Kodeksu wykroczeń administracyjnych, mających na celu zakazanie symboli reżimów autorytarnych. Zdania polityków jednak są podzielone i zmiany nie weszły w życie.
@br. @Agent555 Znakomity przykład jak znaczenie symboli zmienia się w czasie. Swastyka przez stulecia była symbolem religijnym w Azji, jak również przynoszącym szczęście. W Europie używana głównie w krajach regionu Morza Bałtyckiego, m.in. jako symbol lotnictwa odrodzonej Finlandii po 1918 roku, jak również na licznych odznakach pułkowych Polski, Finlandii, Łotwy i Estonii. Dziś uchodzi za symbol narodowego socjalizmu, więc bywa zasłaniania nawet na obiektach nie mających nic wspólnego z hitleryzmem.
Z kolei Orderem Św. Jerzego było odznaczonych wielu polskich generałów, którzy swoją karierę zaczynali armii carskiej, m.in. Władysław Anders, Józef Dowbór-Muśnicki czy Lucjan Żeligowski.
Tak czy inaczej, pomysł wystawiania takich jednoznacznych "pamiątek" na polskim portalu świadczy o kompletnej nieznajomości realiów.
@TomBanknoter Trudno wymagać od chińczyka żeby znał i rozumiał Polskie realia.
@br. Jeśli sprzedaje w Polsce, powinien się choć trochę przyłożyć. Ale może jestem staromodny
Tym bardziej, że często zmieniają się one po każdych wyborach...
Na licznych to przesada. Raptem na kołnierzu munduru artylerzystów 21 i 22 Dywizji Piechoty Górskiej oraz odznak pułkowych 1, 2, 3, 4, 5 i 6 Pułku Strzelców Podhalańskich i 4 Pułku Piechoty Legionów.
Granatowa swastyka w dwudziestoleciu międzywojennym była też tłem odznaki instruktorskiej Ligi Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej.
@motocar11 Federacja Polskich Związków Obrońców Ojczyzny
@Agent555 napisał(a):Odnosząc się do ofert z motywem wstążki św. Jerzego- w Polsce symbol ten nie jest zakazany. Przyznaję, że budzi on duże kontrowersje i posłowie rozważali dwa projekty poprawek do Kodeksu wykroczeń administracyjnych, mających na celu zakazanie symboli reżimów autorytarnych. Zdania polityków jednak są podzielone i zmiany nie weszły w życie.
@Agent555 wytłumacz nam co to jest "Kodeks wykroczeń administracyjnych"
@motocar11 Dzięki za zgłoszenie. Przekażę je do odpowiedniego zespołu.
symbol rosyjskiego nacjonalizmu i agresji? z jakiego powodu? bo ma flagę Rosji i jest wojna na Ukrainie?
należy zachować umiar i zdrowy rozsądek
przypominam wszystkim piszącym, że obecnie Polska ma normalne stosunki z Rosją,
nie jesteśmy z tym krajem w stanie wojny
Jak Niemiec przyjeżdża do Szczecina i mówi wnuczkowi po niemiecku "tu mieszkałem za Hitlera" to propaguje faszyzm?
Jak Ukrainiec rozmawia w Polsce po rosyjsku bo zna tylko ten język to propaguje ustrój totalitarny?
Piłeś nie pisz.
Na dzień dzisiejszy uregulowanie prawne w Polsce wygląda następująco:
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Do projektu rządowej ustawy o przeciwdziałaniu wspieraniu agresji na Ukrainę trafiła poprawka w sprawie zakazu używania symbolu "Z". Zmiany zaproponowane przez posłów Lewicy zostały przyjęte ponad podziałami. — Neoswastyka, jaką stał się symbol "Z", nie będzie mógł być bezkarnie wykorzystywany w prorosyjskiej propagandzie — komentuje dla Onetu poseł Lewicy Maciej Kopiec.
Kiedy można się spodziewać usunięcia litery "Z" z alfabetu?
@fox_paws Żeby było śmieszniej, to w ruskim alfabecie nie ma takiej litery 🐭