Wystawiłam propozycję ceny w licytacji na obraz, lecz po dokładnym obejrzeniu zobaczyłam, że obraz ma uszkodzenia, które nie zostały opisane. Czy moja oferta mogłaby zostać odwołana?
Na Lokalnie nie ma możliwości zakończenia licytacji z odwołaniem ofert. Jeżeli Sprzedawca zakończy licytację przed czasem, to automatycznie wygrywa najwyższa oferta.
Jedyne rozwiązanie, które widzę w tej sytuacji, to:
Sprzedawca kończy licytację i kontaktuje się z Klientem, żeby wytłumaczyć mu sytuację . Jeżeli Klient nie zapłaci za przedmiot, to opłata nie zostanie naliczona
@Anetalis13 Napisz do sprzedawcy że nie kupisz mimo licytacji i to wszystko. Odwołać się tego nie da, ale jeśli nawet wygrasz licytację i nie zapłacisz to też nie będzie żadnych problemów.
@br. Czy napewno nie bedzie zadnych problemow na allegrolokalne?
@D1M5ON Nie będzie. Jeszcze nie tak dawno w regulaminie Lokalne był zapis że umowa jest zawarta dopiero w momencie zapłaty za towar. Teraz sprawdzałem i cichaczem to zostało zmienione, ale żeby wyegzekwować zakup i zapłatę musiałby sprzedający skierować sprawę na drogę postępowania sądowego. Małe prawdopodobieństwo skierowania sprawy do sądu i małe prawdopodobieństwo wygrania przez sprzedającego, zwłaszcza że prawie każdą transakcję w internecie można obecnie odwołać w ciągu 14 dni.
Sprzedający może umieścić Cię najwyżej na czarnej liście i więcej u niego nie kupisz na Allegro. Bo na Lokalne czarna lista też nie działa.
Nie zostało zmienione.
5.2. Transakcje dokonane w ramach Ogłoszenia z opcją „Kup Teraz” są zawarte z momentem:
a) w przypadku zapłaty ceny za pośrednictwem metod płatności określonych w art. 5.7. zdanie drugie Regulaminu: uiszczenia ceny zakupu przez Kupującego; w przypadku niedokonania płatności przez 5 dni do dnia transakcji – z jakiejkolwiek przyczyny – Transakcja nie dochodzi do skutku.
5.3. Transakcje dokonane w ramach Ogłoszenia z licytacją są zawarte z momentem:
a) w przypadku zapłaty ceny za pośrednictwem metod określonych w art. 5.7. zdanie drugie Regulaminu: uiszczenia ceny zakupu przez Kupującego; w przypadku niedokonania płatności przez 5 dni od dnia transakcji – z jakiejkolwiek przyczyny – Transakcja nie dochodzi do skutku.
5.4. Niedokonanie płatności w określonych wyżej terminach przez Kupującego skutkuje rozwiązaniem umowy sprzedaży, która do upływu terminów wskazanych w art. 5.2. i 5.3. powyżej zostaje zawarta pod warunkiem.
Tak tylko małe "ale" i chyba właśnie to "ale" zapamiętałem
b) w przypadku zapłaty za pobraniem lub przy odbiorze: z momentem wypełnienia i zatwierdzenia formularza dostawy.