anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dlaczego przewidywana dostawa to aż tydzień ? To nie jest prawda

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Średni czas dostawy zamówienia do kupującego z ostatnich 20 zamówień u mnie to 2,6 dnia. Jednak od długiego czasu przy wszystkich ogłoszeniach przewidywany czas dostawy to tydzień. Kupujący rezygnują z zakupów  u mnie. Dlaczego tak to wygląda? We wszystkich ogłoszeniach mam wpisaną wysyłkę natychmiast.

oznacz moderatorów
28 ODPOWIEDZI 28

MiMary
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @SklepDlaMnie. Na przewidywany czas dostawy składa się czas wysyłki i czas przewozu. 
Widzę, że w ofertach deklarujesz wysyłkę natychmiast i w cennikach udostępniasz metodę dostawy ''Kurier'', którego średni czas przewozu wynosi 3 dni. 
Zamówienia z dzisiaj (np. e55427f0-484f-11f1-b3c5-252bc3786a5c) powinieneś wysłać do jutra, do końca dnia, a czas przewozu to 3 dni. W przykładowym zamówieniu przewidywany termin dostawy to poniedziałek, zatem wszystko się zgadza, ponieważ predykcja uwzględnia również weekendy. 

Marysia
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Ostatnie 20 zamówień zostało dostarczonych średnio w 2,6 dnia. Były w tym weekendy itp czyli powinien to być czwartek/piątek. Co mogę zrobić by było to bardziej realne? Nie chce by ludzie rezygnowali z zakupu ze wzgędu na błędną prognozę .Wiele paczek dochodzi w jeden dzień,nie w tydzień

oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Np zamówienie kupione w niedzielę wysłałem w poniedziałek i doszło w jeden dzień czyli dzisiaj z rana. Dzisiejsze zamówienia są już w drodze i dojdą jutro max w czwartek. To dlaczego prognozujecie że w poniedziałek?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SklepDlaMnie Jeśli obecnie nadajesz paczki szybciej niż dotychczas, przewidywany czas dostawy w Twoich ofertach będzie się zmieniał. Nie stanie się to jednak od razu. Przewidywany czas dostawy wyliczają nasze algorytmy na podstawie wielu danych, o których piszemy w tym artykule

Natalia
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Nigdy nie miałem aż tak spóźnionych przesyłek by algorytm wyliczał średnią jak obecnie. Dlaczego mam wierzyć że to się zmieni? Czy nie jest to celowa dyskryminacja umów kurierskich niezintegrowanych z Allegro?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SklepDlaMnie Nie. Jeśli poprawnie nadajesz przesyłki i w naszym systemie są one odnotowywane, przewidywanie czasu dostawy w Twoich ofertach działa zgodnie z założeniami.

Natalia
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Nie nie działa i wprowadza Pani w błąd. W Metody dostawy rozliczane na umowie własnej miałem zaznaczone przesyłka kurierska ( ogólnie ) .Teraz zmieniam na kurier DPD w tym samym miejscu i czas dostawy zmienia się z tygodnia do pojutrze... czyli tam algorytm nie działa i oszukujecie ludzi pisząc w ogłoszeniu Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego.  Wszystkie ogłoszenia zmieniły mi się na pojutrze

oznacz moderatorów

jbut_sklep
#9 Pomysłodawca

@SklepDlaMnie i żadnych przeprosin, że coś działa niepoprawnie albo rekompensat chociaż w formie punktów pozycjonujących lub wyróżnień ofert. Allegro Delivery próbuje przejąć rynek dostaw na Allegro, a oni często mają po swojej stronie dużo niedociągnięć. Nawet jak przesyłki idą to widać ile razy zawija ta sama paczka do sortowni czy ich magazynku i się nie z naszej winy robi z 2 dni tydzień 😉 powodzenia! 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@jbut_sklep Na tym etapie nie mamy podstaw, żeby stwierdzić, że algorytm działa niepoprawnie.

Natalia
oznacz moderatorów

jbut_sklep
#9 Pomysłodawca

no przecież wszystkich przewoźników wkładacie do jednego worka, Pocztę polską, Orlen, UPS, DHL, DPD. i nawet jak my jako sprzedawcy zażynamy się żeby wszystko w terminie nadać to i tak średnia wychodzi z całego "worka" przewoźników a nie tylko na postawie DPD jak tu kolega pisał 😉 nawet to że przesyłki bezwiednie gdzieś krążą po sortowniach mimo statusu "Dostarczona". 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SklepDlaMnie Obliczanie przewidywanego czasu dostawy działa zgodnie z naszymi założeniami. Ponownie zachęcam do zapoznania się z wszystkimi informacjami zawartymi w artykułach, które linkowałam w tym wątku.

W artykule o przewidywanym czasie dostawy znajduje się informacja, że bierzemy pod uwagę:

nat_not_1-1778053061712.png

Zmiana przewoźnika ma znaczenie, jeśli deklarowany przez niego czas przewozu i rzeczywiste dane o czasie przewozu, które udostępnia są krótsze lub dłuższe od czasów przewozu deklarowanych przez przewoźników, z których usług korzystałeś wcześniej. 

Natalia
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Wysyłam tylko z DPD. Przewoźnik się nie zmienił tylko zaznaczyłem co innego 🙂  Wcześniej miałem zaznaczone ogólnie przesyłka kurierska. Dlatego na 100 % jestem pewny że algorytm nie liczy tylko dodaje 1-3 dni robocze jak w innym poście napisała Pani koleżanka. Przez co przyznała że oszukujecie ludzi pisząc Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego, prawda?

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SklepDlaMnie Żeby móc zweryfikować deklarowany lub rzeczywisty czas przewozu, o którym pisałam wyżej, w systemie musi być podany przewoźnik. Jeśli wybierasz z metod w cenniku dostawy "przesyłka kurierska" (bez prezyzowania przewoźnika), widzisz informację o czasie przewozu 3 dni i ta informacja ma wpływ na algorytm:

nat_not_0-1778054363891.png

Natalia
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Dokładnie, czyli w takim wypadku Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego nie działa tylko są to 3 dni, prawda? Oszukaliście mnie oraz moich klientów. Co Pani proponuje? 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SklepDlaMnie Zgodnie z tym, co napisałam wyżej, wszystkie zasady dotyczące obliczania przewidywanego czasu dostawy mają i miały zastosowanie w Twoich ofertach. Ponownie zachęcam do zapoznania się z artykułami, które są wyżej podlinowane. 

Dodam, że za ustawienia cennika dostawy, który udostępniasz klientom, odpowiadasz Ty. Podobnie jak za deklarację wysyłki oraz poprawne nadawanie paczek. Zmiana ustawień lub działań w tym zakresie będzie miała wpływ na wyliczenia przewidywanego czasu dostawy.

Natalia
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Tak odpowiadam ja .Ale to nie ja piszę w ogłoszeniu Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego. Jakby nie było tej informacji to nie byłoby tej rozmowy. Piszecie nieprawdę i ja czy moi klienci zostaliśmy wprowadzeni w błąd.

oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Proszę od odpowiedź. Jeśli sprzedający zaznaczy Metody dostawy rozliczane na umowie własnej, przesyłka kurierska ( ogólnie ) to algorytm liczy Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego? Skoro jest taka informacja przy ogłoszeniu? Czy tylko dodaje 3 dni i nie liczy? 

oznacz moderatorów

nat_not
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@SklepDlaMnie Algorytm bierze pod uwagę wszystkie wymienione tu czynniki:

nat_not_0-1778059283245.png

Natalia
oznacz moderatorów

SklepDlaMnie
#9 Pomysłodawca

Zmienił się tylko jeden czynnik. Zaznaczyłem co innego, firma DPD ta sama. Jak to Pani wytłumaczy?Czy umie to Pani wyjaśnić bo na razie żadnej odpowiedzi nie dostałem. Czytać umiem. Jak to możliwe że do dzisiaj algortym liczył wysyłkę na 6 dni? Czy zdanie  które pojajecie Przewidywany przez Allegro czas dostawy na podstawie wcześniejszych dostaw sprzedającego jest prawdziwe?

oznacz moderatorów