Cześć wszystkim! Potrzebuję porady doświadczonych sprzedawców, a najlepiej moderatorów Allegro.
Chcę rozpocząć sprzedaż zestawów autokosmetyków w pełni legalnie, w ramach działalności nierejestrowanej. Będą to produkty NOWE i powtarzalne. Zauważyłam jednak pewien paradoks i nie wiem, jak to ugryźć w praktyce:
Asystent AI oraz artykuły pomocy Allegro mówią wprost: „nie masz wpisu w CEIDG – załóż Konto Osobiste”.
Z drugiej strony, powszechnie wiadomo, że regularne wystawianie NOWYCH i powtarzalnych produktów na Koncie Osobistym jest szybko wychwytywane przez algorytmy i kończy się blokadą konta za „prowadzenie sprzedaży o charakterze komercyjnym”.
Próba założenia Konta Firmowego z wykorzystaniem mojego NIP-u (bez wpisu w CEIDG) kończy się niepowodzeniem na etapie weryfikacji bazy przedsiębiorców.
Moje pytania do społeczności:
Jak Wy w praktyce radzicie sobie ze sprzedażą nowych towarów na działalności nierejestrowanej?
Czy da się w ogóle bezpiecznie prowadzić taką sprzedaż na Koncie Osobistym bez ryzyka szybkiego bana od algorytmu?
Czy istnieje jakaś „ukryta” ścieżka weryfikacji Konta Firmowego dla osób na działalności nierejestrowanej, które mają NIP, ale nie mają CEIDG?
Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę, jak ruszyć z miejsca i nie złapać blokady już na samym starcie!
2. nie pomyliło Ci się z innym serwisem? Tu nie ma żadnych blokad z powodu "sprzedaży komercyjnej", nawet kont prywatnych. Często nawet oszuści z kont prywatnych sprzedają podróby i nie ma problemu.
Generalnie tu nie ma blokad za sprzedaż komercyjną. Jednak nie wystawiałabym przedmiotów z marek chronionych. Jest zakaz i to wystawiane nawet na lokalnym sadząc po postach dość często kończy się problemami.
Ogólnie blokadę może dostać każde konto nawet firmowe. Wielu tu sprzedawało bez żadnych problemów i nagle blokada bezpieczeństwa i najdziwniejsze wymagania. Jak masz dostać to dostaniesz tak czy siak.
Na pewno bez działalności konta firmowego nie założysz, tego się nie przeskoczy.
Uważaj jak zacznie iść, nie inwestuj za wiele w zapasy produktów, bo teraz idzie. Allegro to wieksza loteria od totka. Raz idzie raz nie. Jeden dostanie blokadę i w miarę szybko zdejmą. Drugi błaga miesiącami i nic. Rozwijaj kanały alternatywne.