anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Działalność nierejestrowana a sprzedaż NOWYCH przedmiotów – błędne koło. Jakie konto założyć?

Client:92308791
#1 Nowicjusz

Cześć wszystkim! Potrzebuję porady doświadczonych sprzedawców, a najlepiej moderatorów Allegro.

Chcę rozpocząć sprzedaż zestawów autokosmetyków w pełni legalnie, w ramach działalności nierejestrowanej. Będą to produkty NOWE i powtarzalne. Zauważyłam jednak pewien paradoks i nie wiem, jak to ugryźć w praktyce:

1. Asystent AI oraz artykuły pomocy Allegro mówią wprost: „nie masz wpisu w CEIDG – załóż Konto Osobiste”.

2. Z drugiej strony, powszechnie wiadomo, że regularne wystawianie NOWYCH i powtarzalnych produktów na Koncie Osobistym jest szybko wychwytywane przez algorytmy i kończy się blokadą konta za „prowadzenie sprzedaży o charakterze komercyjnym”.

3. Próba założenia Konta Firmowego z wykorzystaniem mojego NIP-u (bez wpisu w CEIDG) kończy się niepowodzeniem na etapie weryfikacji bazy przedsiębiorców.

Moje pytania do społeczności:

• Jak Wy w praktyce radzicie sobie ze sprzedażą nowych towarów na działalności nierejestrowanej?

• Czy da się w ogóle bezpiecznie prowadzić taką sprzedaż na Koncie Osobistym bez ryzyka szybkiego bana od algorytmu?

• Czy istnieje jakaś „ukryta” ścieżka weryfikacji Konta Firmowego dla osób na działalności nierejestrowanej, które mają NIP, ale nie mają CEIDG?

Będę bardzo wdzięczna za każdą wskazówkę, jak ruszyć z miejsca i nie złapać blokady już na samym starcie!

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

firmakrzak
#12 Orędownik

2. nie pomyliło Ci się z innym serwisem? Tu nie ma żadnych blokad z powodu "sprzedaży komercyjnej", nawet kont prywatnych. Często nawet oszuści z kont prywatnych sprzedają podróby i nie ma problemu.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Generalnie tu nie ma blokad za sprzedaż komercyjną. Jednak nie wystawiałabym przedmiotów z marek chronionych. Jest zakaz i to wystawiane nawet na lokalnym sadząc po postach dość często kończy się problemami. 

Ogólnie blokadę może dostać każde konto nawet firmowe. Wielu tu sprzedawało bez żadnych problemów i nagle blokada bezpieczeństwa i najdziwniejsze wymagania. Jak masz dostać to dostaniesz tak czy siak. 

Na pewno bez działalności konta firmowego nie założysz, tego się nie przeskoczy. 

Uważaj jak zacznie iść, nie inwestuj za wiele w zapasy produktów, bo teraz idzie. Allegro to wieksza loteria od totka. Raz idzie raz nie. Jeden dostanie blokadę i w miarę szybko zdejmą. Drugi błaga miesiącami i nic. Rozwijaj kanały alternatywne.