Mam takiego klienta który kupił z jakiś tydzień temu na licytacji po okazyjnej cenie 2 produkty z 2 aukcji i najpierw próbował wybrać sposób zapłaty za jeden przedmiot przelewem lecz napisał że jest problem z płatnością, nie tylko u mnie lecz i u innych sprzedawców. Chciał mój numer konta do przelewu bo twierdził że nie może zapłacić jakoś. Wysłałem mu informację że może zapłacić zwykłym przelewem poprzez PayU i odradziłem płacenie za 2 paczki osobno (zapłaciłby 30 za przesyłki i 17 za towar w sumie). Powiedział żeby się wstrzymać do dzisiaj by poczekać co odpisze allegro (właśnie mi upływa termin wysyłki i spadnie mi terminowość na jednej z przesyłek). Minął jeden dzień i w końcu wybrał - 2 osobne pobrania. Jeżeli nie odbierze to będę w plecy nieźle. Zerknąłem na status jego tymczasowego konta i widnieje na nim informacja "zawieszone". Co robić z takim klientem? Czy jego "zawieszenie" to może być coś poważnego? W sumie mógłby sobie chyba nowe tymczasowe konto zrobić by to obejść więc nie wiem czy się o to czepiać. Teoretycznie może być to niedoświadczony kupujący ale kto wie. Client:45114250
@HodofcaKota Cześć. Zweryfikuję Twoją sprawę i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@HodofcaKota Wracam z odpowiedzią.
Sprawa wygląda tak, że nie będziemy wymagać realizacji tego zamówienia. Kupujący jednak zawarł transakcję z Tobą, więc teoretycznie może domagać się wydania towaru za pobraniem.
Jeśli chodzi o jakość sprzedaży, w przypadku transakcji jako serwis możemy zastosować odpowiednie wykluczenia.
W tym przypadku decyzja należy do Ciebie, co zrobić.
Ok, a gdybym tak wysłał 2 produkty w jednej paczce i po prostu zignorował drugie zamówienie? Podobno jest możliwość ręcznego wbicia tego samego numeru przesyłki do 2 zamówień. Czy to prawda? Dzięki temu trochę ograniczę potencjalne straty i koszty przesyłki co będzie też pewnie na rękę kupującemu. Już machnę ręką na zapłatę za drugi produkt. Może chociaż będzie jakiś pozytyw jeżeli wszystko będzie ok 🙂
@HodofcaKota Jeśli chcesz wysłać 2 zamówienia w jednej przesyłce, możesz potem napisać przez formularz o wykluczenie z jakości sprzedaży tego zamówienia, do którego nie wysłałeś osobnej paczki. 🙂