anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pakiet Powitalny – odmowa przez „powiązanie” z innym kontem. Czy ktoś miał podobną sytuację?

ZgXShop
#7 Wielbiciel

Cześć,

chciałabym zapytać, czy ktoś z nowych sprzedawców spotkał się z podobną sytuacją dotyczącą Programu Powitalnego.

Założyłam niedawno swoją pierwszą w życiu jednoosobową działalność gospodarczą oraz pierwsze Konto Firma na Allegro. Konto zostało pozytywnie zweryfikowane 12.08.2026 r.

Mimo to nie otrzymałam Pakietu Powitalnego. Allegro poinformowało mnie, że moje konto zostało powiązane z innym Kontem Firma i z tego powodu nie spełniam warunków programu.

Po kilku wiadomościach i reklamacji Allegro wskazało, że chodzi o konto Zigistore, należące do mojego partnera.

I tutaj zaczyna się problem.

Działalność mojego partnera oraz związane z nią konta Allegro są zawieszone od 01.10.2024 r.

My natomiast poznaliśmy się dopiero 04.09.2025 r., czyli prawie rok później.

Nie znałam go więc w okresie aktywnego prowadzenia przez niego tej działalności, nie uczestniczyłam w niej, nie byłam jej właścicielem ani współwłaścicielem, nie przejęłam jego firmy ani konta i moja obecna działalność nie jest jej kontynuacją.

Jest natomiast kilka rzeczy, które mogą powodować techniczne skojarzenie kont.

Partner ma doświadczenie ze sprzedażą na Allegro, dlatego po założeniu przeze mnie firmy pomagał mi w obsłudze konta i rozwiązywaniu problemów. Korzystaliśmy z tych samych urządzeń/Internetu, zdarzało mu się logować na moje konto za moją zgodą, a jego numer telefonu został podany, żeby mógł pomagać mi również w kontaktach dotyczących Allegro.

Dodatkowo jego adres jest wskazany jako adres do zwrotów, ponieważ ze względów logistycznych może tam odbierać przesyłki kurierskie, również gabarytowe.

Jednocześnie adres mojej działalności oraz adres firmy na Allegro są zupełnie inne – jest to mój dom rodzinny.

Wszystkie te okoliczności szczegółowo wyjaśniłam Allegro. Nie zaprzeczam, że system może technicznie skojarzyć oba konta.

Problem polega na tym, że Regulamin Programu Powitalnego mówi o „formalno-prawnym lub innym faktycznym związku” z innym Kontem Firma.

Allegro w odpowiedzi na reklamację napisało, że moje konto zostało powiązane z Zigistore „na podstawie wielu danych”, ale ze względów bezpieczeństwa nie może ujawnić, jakie są to dane.

Nie potrafię więc ustalić, czy Allegro uważa, że pomiędzy naszymi działalnościami istnieje jakiś związek formalno-prawny, czy za „inny faktyczny związek” uznano po prostu wspólne urządzenia, numer telefonu, pomoc partnera i adres do zwrotów.

Złożyłam kolejne odwołanie i poprosiłam Allegro właśnie o wyjaśnienie tej kwestii. Zaproponowałam również przedstawienie dokumentów i podpisanych oświadczeń potwierdzających całą chronologię.

Nie próbuję obchodzić zasad Programu Powitalnego. Chciałabym jedynie, żeby moja sytuacja została oceniona indywidualnie, ponieważ rzeczywiście jest to moja pierwsza firma i moje pierwsze Konto Firma na Allegro.

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?

Szczególnie interesuje mnie, czy komuś udało się wyjaśnić takie powiązanie po przedstawieniu dokumentów i czy Allegro ostatecznie przyznało Pakiet Powitalny.

Będę wdzięczna za doświadczenia osób, które faktycznie przechodziły podobną procedurę. @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Client:74250890
#13 Ambasador

A partner korzystał z pakietu powitalnego na tamtym koncie? 

oznacz moderatorów

ZgXShop
#7 Wielbiciel

korzystał ale jakie to ma znaczenie? nie jesteśmy małrzeństwem ani nie łączą nas żadne stosunki prawne, w świetle prawa jest tylko osobą którą znam 

oznacz moderatorów