Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
dzień dobry odpisuje dłuższego czasu jestem smart i ciągle dochodzi mi opłata za paczki dlaczego mam płacić jeśli ja wykupiłem pakiet który upoważnia do darmowych przesyłek nawet teraz gdy mam w koszyku 2 rzeczy po wyżej 200 zł każecie placic za przesyłki
Jesteś sprzedawcą czy kupujesz?
jeżeli jesteś sprzedawcą to musisz spełnić warunki, żeby być smart (mieć allegrowych przewoźników).
jeżeli jesteś kupującym to musisz kupować towary oznaczone smart, o określonej łącznej wartości koszyka.
Dlatego, ze regulaminu nie czytałeś. Smarta musi udostępniać również sprzedawca. A sprzedawcy z niego rezygnują z takich powodów jak:
- przymus udostępniania wysyłek:
a) nie każdy jest w stanie nadawać paczki wszystkimi przymusowymi metodami, za dużo tego.
b) częste zaginięcia/opóźnienia/ uszkodzenia. Ogólna opinia jest taka iż smart udostępnia nie tylko najgorsze firmy przewozowe ale w dodatku traktują one paczki Allegrowe gorzej niż swoje normalne. W razie problemów Allegro zrzuca kłopoty na sprzedawcę, a firmy kurierskie zwyczajnie odrzucają reklamację. Ile razy sprzedawca może dostawać negatywy za to, ze kurier ona przez 3 dni nie podjechał po paczkę, a inną metodą nie może nadać...? Albo za to, że zwrot że statusem DOSTARCZONE jakoś do niego nie dotarł? Nie mówiąc o braku odpowiedniego opisu, gdzie przy dużej ilości zwrotów nie są w stanie dopasować paczki do klienta?
- wysokie dopłaty do paczek smart, które są opłacane przez sprzedawców
- nieuczciwe praktyki kupujących:
a) zakup produktu za 2zł i dobranie czegoś za 43, późniejszy zwrot droższego produktu. Te transakcje są na minusie i stały się normalna praktyką kupujących.
b) zakup kilku podobnych lub nawet takich samych przedmiotów u różnych sprzedających. Zatrzymanie najlepszego lub najszybciej dochodzącego i odesłanie reszty. Materiały pakowania, czas pracownika, czas księgowej nie jest za darmo.
c)mnóstwo zwrotów używanych/ zniszczonych. Klienci szantażują negatywami gdy nie dostaną za to pełnego zwrotu. A tu jeden negatyw małej firmie potrafi całkowicie zabić sprzedaż.
Nie bez powodu oferty bez smart są często tańsze. Mniejsze opłaty, mniej zniszczonych zwrotów i w ogóle bardziej przemyślane zakupy.
Smart nie powoduje tańszych zakupów, wprost przeciwnie, ceny przez niego rosną, wszystko jest wliczane w cenę towaru...