anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysyłanie przesyłek

Sebax180
#1 Nowicjusz#

dzień dobry odpisuje dłuższego czasu jestem smart i ciągle dochodzi mi opłata za paczki dlaczego mam płacić jeśli ja wykupiłem pakiet który upoważnia do darmowych przesyłek nawet teraz gdy mam w koszyku 2 rzeczy po wyżej 200 zł każecie placic za przesyłki 

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

Client:35386082
#15 Entuzjasta#

Jesteś sprzedawcą czy kupujesz?
jeżeli jesteś sprzedawcą to musisz spełnić warunki, żeby być smart (mieć allegrowych przewoźników).
jeżeli jesteś kupującym to musisz kupować towary oznaczone smart, o określonej łącznej wartości koszyka.

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#21 Demiurg#

Dlatego, ze regulaminu nie czytałeś. Smarta musi udostępniać również sprzedawca. A sprzedawcy z niego rezygnują z takich powodów jak:

- przymus udostępniania wysyłek:

a) nie każdy jest w stanie nadawać paczki wszystkimi przymusowymi metodami, za dużo tego.

b) częste zaginięcia/opóźnienia/ uszkodzenia. Ogólna opinia jest taka iż smart udostępnia nie tylko najgorsze firmy przewozowe ale w dodatku traktują one paczki Allegrowe gorzej niż swoje normalne. W razie problemów Allegro zrzuca kłopoty na sprzedawcę, a firmy kurierskie zwyczajnie odrzucają reklamację. Ile razy sprzedawca może dostawać negatywy za to, ze kurier ona przez 3 dni nie podjechał po paczkę, a inną metodą nie może nadać...? Albo za to, że zwrot że statusem DOSTARCZONE jakoś do niego nie dotarł? Nie mówiąc o braku odpowiedniego opisu, gdzie przy dużej ilości zwrotów nie są w stanie dopasować paczki do klienta?

- wysokie dopłaty do paczek smart, które są opłacane przez sprzedawców

- nieuczciwe praktyki kupujących:

a) zakup produktu za 2zł i dobranie czegoś za 43, późniejszy zwrot droższego produktu. Te transakcje są na minusie i stały się normalna praktyką kupujących.

b) zakup kilku podobnych lub nawet takich samych przedmiotów u różnych sprzedających. Zatrzymanie najlepszego lub najszybciej dochodzącego i odesłanie reszty. Materiały pakowania, czas pracownika, czas księgowej nie jest za darmo.

c)mnóstwo zwrotów używanych/ zniszczonych. Klienci szantażują negatywami gdy nie dostaną za to pełnego zwrotu. A tu jeden negatyw małej firmie potrafi całkowicie zabić sprzedaż.

Nie bez powodu oferty bez smart są często tańsze. Mniejsze opłaty, mniej zniszczonych zwrotów i w ogóle bardziej przemyślane zakupy.

Smart nie powoduje tańszych zakupów, wprost przeciwnie, ceny przez niego rosną,  wszystko jest wliczane w cenę towaru... 

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
oznacz moderatorów