anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[14.06] Pytasz i wiesz - katalog produktów Allegro

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

W tym wątku po webinarze z serii Pytasz i wiesz możesz zadać pytanie dotyczące katalogu produktów Allegro, ekspertce  - Katarzynie Owczarek.

la_nika_0-1655215093926.png

@k_owczarek1 w Allegro pracuje od 5 lat, z czego 3 lata wspierała sprzedawców w tematach związanych z wystawianiem ofert, logistyką, jakością sprzedaży, obsługą zamówień i narzędzi dostępnych w serwisie. Obecnie zajmuje się obszarami związanymi z Katalogiem produktów Allegro (produktyzacją) oraz parametryzacją.

W wątku znajdziesz też zapis pytań i odpowiedzi z webinaru, aby zawsze były pod ręką 🙂

Z powodu bardzo dużej ilości pytań z czatu, przedłużamy czas dostępności Ekspertki na forum. Nie martwcie się odpowiedzi na zadane przez Was pytania pojawią się w wątku, jednak poprosimy Was o cierpliwość. Będziemy je stopniowo udostępniać. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
217 ODPOWIEDZI 217

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

Tak. W tym przypadku reszta zgadza się.

oznacz moderatorów

k_owczarek1
Ekspert Allegro.pl

Dzięki za potwierdzenie. W drodze wyjątku, 'po starej znajomości' zmieniliśmy markę w tym produkcie 😉Zrzut ekranu 2022-10-27 o 11.19.06.pngZasadniczo, pobieżnie takie zgłoszenie powinno pójść przez formularz Zgłoś błąd w produkcie. Czy próbowałeś to już zgłaszać?

Pytanie dodatkowe, czy wystawiasz swoje oferty przez formularz czy przez API? Ciekawi mnie ten komunikat o duplikacie.

oznacz moderatorów

Twinkly-Smart
#2 Obserwator#

a kiedy zablokujecie możliwość edytowania prawidłowo dodanych produktów? ścieranie się z poprawkami błędnie dodanych produktów do katalogu a później tłumaczenie się klientom robi się nie do zniesienia. 

oznacz moderatorów

k_owczarek1
Ekspert Allegro.pl

Kiedy? Tego na dziś nie wiem.

Ciśniemy jednak temat związany z katalogami producenckimi i oddaniem większej kontroli tym, którzy nam te katalogi założyli. Efektem ma być ograniczenie możliwości wprowadzania zmian w 'sprawdzonych' produktach przez osoby postronne.

Na ten moment pod adresem brand-data@allegro.pl zbieramy zgłoszenia producentów. Ci, którzy przejdą tę ścieżkę będą na początku listy, żeby skorzystać z takiej opcji, gdyż uda nam się ich już zweryfikować. Generalnie, co do kryteriów/ warunków programu wkrótce powinniśmy mieć dla Was jakiś artykuł w tym temacie.

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

oo dzięki 🙂 wystawiam przez API, jednak podejrzewam, że komunikaty są zwracane od Was. Jeśli potrzebujesz mogę podesłać Ci cały komunikat.

A czy produkt nie musi być wystawiony aby zgłosić błąd?

oznacz moderatorów

k_owczarek1
Ekspert Allegro.pl

Polecam się 😉 

Jak możesz to poproszę screena z komunikatu, bo teoretycznie jest jak piszesz, że na API i formularzu mamy te same komunikaty, jednak nie kojarzę żadnego z info o duplikatach. 

Nie, jeśli znajdziesz produkt w Katalogu to możesz odpalić formularz Zgłoś błąd i zasugerować zmianę. Nie ma potrzeby, aby był wystawiony w jakiejkolwiek ofercie.

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

ProductDuplicate.png

Proszę. Tak jest przypadku lampy przedniej nr producenta 1216688, producent HELLA. Nie wybiorę nic z katalogu, ponieważ jest 4 katalogi: na pierścionki, łożysko i kontroler.

oznacz moderatorów

eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

No ale zaraz ? Co tu się dzieje ? To inni muszą sie użerać nadal z tą  waszą produkturyzacją i inni nie  mają takiej możliwości ? A inni maja to załatwione  ?   O  czym oficjalnie tu pisze pani K_Owczarek ? Że innym sprzedajacym załatwia sprawy "po starej znajomości"  ? No Super..

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

Hej Kasiu! problem powrócił, nie wiem czy ma to związek ze zmianą GPSR 13 grudnia ale w tym czasie zaczęło się to dziać. Znowu nie mogę dodać nowego producenta. Jest tylko możliwość wyboru tego co jest w katalogu i musiałbym wystawić produkt niezgodny z prawdą. Numer producenta BS1E51680 - próbowałem wystawić przez API oraz przez allegro i mam dwa wybory 1. połącz z katalogiem lub 2. zgłoś błąd w produkcie. Nie mogę dodać nowego producenta. Nie będę zgłaszał błędu, ponieważ musiałbym komuś zmienić katalog, a zapewne ma tę lampę w innej opcji. Dodam, że miałem tę lampę już wystawioną z moim producentem już wcześniej na aukcji nr 16869596917.

Dla przypomnienia, w motoryzacji jeden ten sam produkt, o tym samym numerze producenta (katalogowym), może być w opcji 2-3-4 i więcej nazwy producenta.16869596917.jpg

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

@k_owczarek1 proszę o odp.

oznacz moderatorów

k_owczarek1
Ekspert Allegro.pl

Hej, mam pytanie - czy ten produkt, który chcesz dodać też jest zamiennikiem?

Jeśli tak to wypełnij proszę ten parametr i spróbuj raz jeszcze dodać produkt.

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

@k_owczarek1  tak dotyczy to zamienników, gdzie możesz mieć kilku producentów ale jeden kod produktu (nr katalogowy części). W wielu przypadkach nie da się wystawić oferty z nowym (moim) producentem np. PET76A16016AE - obecnie mogę wybrać tylko Inny (Taiwan) oraz Inny (INNE AUTO ŁOBODA). W przypadku drugiego jest to nazwa firmy sprzedającej ten produkt na allegro. Dodatkowo coraz więcej produktów (obecnie u mnie około 800) nie da się wznowić z powodu np. parametr `Producent części` o wartości `Various Mfr(127415_1815301)` nie pasuje do parametru produktu `Rezaw-Plast(127415_282733)`nr mojej aukcji 17092881189,  Przesłany parametr `Producent części` o wartości `Various Mfr(127415_1815301)` nie pasuje do parametru produktu `Polcar(127411_223413) nr mojej aukcji 16127025651 - ja te produkty miałem już wcześniej wystawione na aukcjach, a w nich miałem stworzonego producenta Various MFR w katalogu allegro. Co ja mam z tym teraz zrobić i jak mam to wystawić? nie będę kłamał i dawał nazwę firmy jakiegoś sprzedawcy.

Po kontakcie z obsługą allegro, otrzymałem informację, że mam z każdym takim produktem pisać do obsługi allegro i zgłaszać problem. Kilka nawet zgłosiłem to otrzymałem informację, że mam podać EAN (nie jest wymagany w kategorii motoryzacja) oraz zdjęcia etykiet lub potwierdzenie od producenta. To jest niewykonalne przy ilości w setkach tysięcy pozycji. 

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

@k_owczarek1 a to tak wystawiło się ale niestety po tym jak zgłosiłem zmiany w katalogu czyli niechcący komuś zmieniłem jego katalog.

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

@k_owczarek1 Kasiu?

oznacz moderatorów

k_owczarek1
Ekspert Allegro.pl

Hej @autocentro_pl wybacz, że tak długo zeszło, ale ferie i inne podobne obowiązki 😉 

Porozmawiałam z ludźmi od identyfikacji i sytuacja powinna wrócić do normy, czyli dodasz produkt z tym samym numerem katalogowym części, ale z innym producentem.

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

@k_owczarek1 Kasiu, niestety ale nic się w tej kwestii nie zmieniło. Nadal nie mogę wystawić produktów o tym samym kodzie, ponieważ system allegro każe mi wybrać jedynie z dostępnych w katalogu pozycji. Sądzę, że przez tą zmianę/ ograniczenie dodawania nowych producentów produktu o tym samym kodzie producenta, ludzie zaczęli zgłaszać zmiany w istniejącym katalogu, przez co zrobiło się jeszcze większe zamieszanie. Nie dość, że jest problem z wystawieniem nowego producenta, to jeszcze stare aukcje dawno poprawnie połączone z katalogiem nie można obecnie wystawić, bo ktoś zmienił producenta np. na nazwę swojej firmy. Kilka przykładowych błędów:
1. Produkt już istnieje w Katalogu. Próbowaliśmy połączyć go z Twoją ofertą, ale wartość parametru 127415 (Producent cz__ci) - Various Mfr_127415_1815301_ - nie zgadza się z wartością produktu z Katalogu, czyli Tong Yang_127

2. Produkt już istnieje w Katalogu. Próbowaliśmy połączyć go z Twoją ofertą, ale wartość parametru 127415 (Producent części) - Various Mfr_127415_1815301_ - nie zgadza się z wartością produktu z Katalogu, czyli Audi OE_12741

3. Wskazany produkt istnieje. Przesłany parametr `Producent części` o wartości `Various Mfr(127415_1815301)` nie pasuje do parametru produktu `bez marki(127415_1880898)`.

4. Wskazany produkt istnieje. Przesłany parametr `Producent części` o wartości `Various Mfr(127415_1815301)` nie pasuje do parametru produktu `PC(127415_841278)`.

Dodam, że w niektórych produktach jest tak, że dzisiaj allegro blokuje wystawienie, a jutro można ten sam produkt wystawić bez problemu. Proszę o informację kiedy to zmienicie i będzie można spokojnie założyć katalog z producentem oraz wystawić aukcję??

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#

Hej k_owczarek1, niestety ta sytuacja nadal nie jest rozwiązana lub znowu wróciła do stanu poprzedniego. Przykład. Wystawiam zderzak o numerze oem 86540D7130, producent VARIOUS MFR ale system informuje, że jest już produkt o tym numerze, a producent to "INNY" sugerując zmianę. Ale to nie jest zgodne z prawdą.

oznacz moderatorów

autocentro_pl
#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów