anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Bezpodstawne upomnienie od Allegro, utrata Smart, usunięcie 23 ofert, trolowanie, ignorowanie

incognito284
#9 Pomysłodawca

Bezpodstawne upomnienie od Allegro, utrata Smart, usunięcie 23 ofert, trollowanie, ignorowanie

Czy ktoś mógłby w końcu zakończyć te obrzydlistwo ze strony Allegro:
- 1) kilka miesięcy temu wystawiłem na Allegrolokalnie kilkadziesiąt ofert w dziale "Uroda > Perfumy i wody > Pozostałe"
- 2) jako używane, "czyli w stanie "Ze śladami używania" wybranym legalnie w formularzu wystawiania
- 3) przez kilka miesięcy wszystko było ok, część się sprzedała, część nadal sobie wisiała
- 4) nagle, 21 lip 2026, 12:50 (11 dni temu) dostałem od Allegro mejla o tytule "Usunięcie ofert sprzedaży - upomnienie od Allegro":

Spoiler

dostaliśmy zgłoszenie, że Twoja oferta może naruszać regulamin Allegro i/lub przepisy prawa. Zweryfikowaliśmy ją i usunęliśmy ze wszystkich rynków, na których była dostępna. Jeśli w Twojej ofercie były opcje promowania, zakończyliśmy je. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje.

Wybrana wartość parametru "Stan" w Twojej ofercie nie jest dozwolona w danej kategorii.

Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 1, część I, punkt 37) na Allegro zabronione jest wystawianie towarów, których rzeczywisty stan nie odpowiada wartościom dostępnym w parametrze "Stan" dla wybranej kategorii. Niedozwolone jest między innymi:
- oferowanie towaru o stanie rzeczywistym (np. "używany"), dla którego w wybranej kategorii nie przewidziano takiego parametru,
- wybieranie wartości parametru "Stan" w sposób niezgodny z rzeczywistym stanem oferowanego przedmiotu.

Upewnij się, że Twoje przyszłe oferty posiadają parametry dokładnie odzwierciedlające stan rzeczywisty oferowanego produktu. Jeżeli kategoria nie dopuszcza rzeczywistego stanu Twojego przedmiotu, sprzedaż takiego towaru w tej kategorii jest zabroniona.

- 5) skontaktowałem się z Allegro poprzez formularz kontaktu (zgłoszenie numer "62836679" ref:!00D240aE05.!500Ti0p5OSe:ref) i wszystko wyjaśniłem:

Spoiler

Temat: Odwołanie od upomnienia (usunięte 23 oferty perfum na Allegrolokalnie)

Koń by się uśmiał - protestuję przeciwko upomnieniu (mejlowym z dnia 21 lip 2026, 12:50 temat: Usunięcie ofert sprzedaży - upomnienie od Allegro), wasz poziom logiki zasługuje na naganę, fakty o tym procesie:

- 1. Kilka miesięcy temu wystawiłem oferty w całkowicie legalnej i istniejącej wtedy kategorii „Uroda > Perfumy i wody > Pozostałe” z dozwolonym stanem jako „Używany - ze śladami użytkowania”.

- 2. Niedawno Allegrolokalnie po cichu zablokowało tę kategorię dla sprzedawców, a następnie automatycznie samowolnie i po cichu przeniosło moje używane perfumy do innej niewiadomej kategorii, gdzie jedyny możliwy stan to „Nowy” (w formularzu) ale jednocześnie zachowując stan "bez żadnego wyboru", tworząc techniczną absurdalną anomalię, gdzie pomimo konieczności wybrania stanu w formularzu, oferty zachowały się bez stanu. Następnie ktoś życzliwy zgłosił tę anomalię techniczną spowodowaną przez Allegro.

- 3. Na koniec Wasz serwis bezpodstawnie uznał że osobą winną temu jest sprzedawca, i wbił mi upomnienie za to, że stan moich przedmiotów nie pasuje do kategorii, którą SAMI dla nich wybraliście, po cichu bez mojej wiedzy, zgody i uprzedzenia Przykładowy link do zakończonej oferty: https://allegrolokalnie.pl/oferta/woda-perfumowana-damska-avon-rare-gold-50-ml-unikat-okazja-vintage

W związku z tym, zarzucanie użytkownikowi w tej sytuacji łamania regulaminu to bezczelne pomówienie. Mają Państwo obowiązek informować o zmianach w drzewie kategorii, dając czas na edycję ofert, lub przenieść oferty do kategorii gdzie stan "używany" jest dopuszczalny, lub po prostu zakończyć oferty bez rzucania bezpodstawnymi upomnieniami, tylko po prostu poinformować o likwidacji kategorii. Karanie / upominanie użytkownika za automatyczne działania Państwa platformy to absurd. Dlatego to Wy przestrzegajcie własnych zasad. Wielokrotne naruszanie zasad przez Wasz serwis wobec użytkowników może doprowadzić do skierowania oficjalnej skargi przeciwko Allegro. Należy anulować to upomnienie i wyczyścić kartoteki mojego konta. Oczekuję, że sprawą zajmie się myślący człowiek, a nie kolejny bot z zestawem gotowych regułek.

- 6) dostałem odpowiedź od pracowniczki (wt., 21 lip, 16:06 (11 dni temu)) wyglądającą na trolling, podtrzymującą stanowisko Allegro, bez jakiegokolwiek odniesienia się do moich dowodów i zastrzeżeń:

Spoiler

Oferty zostały zakończone przez serwis.

Wybrana wartość parametru "Stan" w ofertach nie jest dozwolona w danej kategorii.

Zgodnie z regulaminem (załącznik nr 1, część I, punkt 37) na Allegro zabronione jest wystawianie towarów, których rzeczywisty stan nie odpowiada wartościom dostępnym w parametrze "Stan" dla wybranej kategorii.

W kategorii "Perfumy" można wystawiać jedynie nowe towary.

W parametrze "stan" jest możliwa tylko do wyboru opcja "nowy". Pan w swoich ofertach pole "stan" zostawił bez żadnego wyboru. Powinien Pan w swoich ofertach wskazać "stan" oferowanych produktów, a tego Pan nie wykonał.

Kupujący musi posiadać dokładne informacje o produkcie, który chce potencjalnie zakupić. Opis oferty ma być spójny z parametrami. To jest obowiązek sprzedającego.

Działanie ze strony serwisu jest zasadne i nie zostanie anulowane.

- 7) odpisałem, jednocześnie prosząc o przeniesienie sprawy do osób kompetentnych / technicznych:

Spoiler

Proszę pani, pani się chyba nie zna pod kątem technicznym na wystawianiu ofert na Allegrolokalnie, więc proponuje przekazać zgłoszenie do technika / informatyka który jest w tym obeznany od strony technicznej. Albo pani świadomie troluje i wprowadza w błąd, ale nawet gdyby pani się nie znała technicznie, to w sumie nie jest to przeszkodzą w zbadaniu problemu, ponieważ wystarczyłoby gdyby pani zwyczajnie spróbowała w celach testowych coś wystawić żeby się przekonać, więc to chyba trolowanie z waszej strony albo brak wyobraźni.

Nie da się wystawić oferty bez wybrania parametru "stan" ani parametru "kategoria" w formularzu wystawiania, niech sobie pani spróbuje wystawić ofertę bez któregoś z tych parametrów...to pani się przekona. ani również nie da się wybrać stanu oraz kategorii, które nie istnieją w formularzu ! Skoro przedmioty wystawiłem i wisiały przez kilka miesięcy, to dowód na to że, zarówna sama kategoria " „Uroda > Perfumy i wody > Pozostałe" oraz stan "Ze śladami użytkowania" istniały i były dostępne na Allegrolokalnie kilka miesięcy temu w tej kategorii, gdy wystawiałem przedmioty.

Kolejnym dowodem na to że oferty zostały przeze mnie wystawione zgodnie z regulaminem i formularzem, jest fakt, że gdy wejdę w dowolną z zakończonych wczoraj przez Allegro moich ofert i wcisnę przycisk "Wystaw podobne" to formularz jest automatycznie wypełniany takimi samymi danymi jak w starej ofercie czyli jest wybrana kategoria „Uroda > Perfumy i wody > Pozostałe" i stan "Ze śladami użytkowania". Dodatkowo pod kategorią pojawia się informacja że "Wybrana kategoria nie jest obecnie dostępna. Wybierz inną i spróbuj ponownie." Stan: Ze śladami użytkowania"

Załączam zrzut ekranu na dowód, więc przestańcie w końcu BEZCZELNIE zaprzeczać faktom i manipulacjom po swojej stronie i zwalać winę na użytkownika.Wnoszę o skasowanie upomnienia na moim koncie i o upomnienie pracowników Allegro za bezczelne manipulacje i zwalanie winy, oraz naganne traktowanie użytkownika. To absurd.

- 😎 dostałem odpowiedź od innej pracowniczki (wt., 21 lip, 16:06 (11 dni temu)) , znowu wyglądającą na trolling, podtrzymującą stanowisko Allegro, bez jakiegokolwiek odniesienia się do moich dowodów i zastrzeżeń:

Spoiler

W kategorii Uroda oraz Perfumy dozwolone jest oferowanie jedynie nowych produktów.

Zachęcam do zapoznaniem się z naszym artykułem: czym jest parametr Stan: https://help.allegro.com/pl/sell/a/czym-jest-parametr-stan-3AdEKV2kaIP

Parametr Stan: Nowy – ta wartość określa produkt całkowicie nowy, czyli nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i nieuszkodzony. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu i mieć nieuszkodzone oznaczenia producenta – na przykład metki przy ubraniach. Produkt ten nie może mieć śladów użytkowania.

Prosimy o zadbanie o spójne i kompleksowe informacje dotyczące stanu oferowanego przedmiotu. Dzięki temu kupujący będą mieli pewność, jaki dokładnie produkt otrzymają po zakupie, co może mieć wpływ na zmniejszenie liczby problemów transakcyjnych.

- 9) odpisałem 22 lip 2026, 09:50 (10 dni temu):

Spoiler

To jest bezczelność albo nieprofesjonalizm ze strony Allegro, która przekracza wszelkie granice, po prostu czysty absurd.

Pani w ogóle nie odniosła się do kwestii i dowodów poruszonych w mojej wiadomości tylko bezmyślnie albo wręcz celowo przekleiła formułkę z artykułu pomocy, całkowicie ignorując fakt, że w swojej wiadomości udowodniłem, że to Allegro po cichu i bez mojej wiedzy zmieniło kategorię i stan w moich ofertach, a potem bezczelnie upomniało mnie za swoje manipulacje, jakbym to ja to zrobił, czyli zrzuciło winę na użytkownika (mnie).

To tak jakbym postawił samochód na waszym parkingu, na legalnym miejscu parkingowym, a wy byście przeprowadzali remont parkingu pod moją nieobecność, bez mojej wiedzy przetoczyli samochód na inne miejsce parkingowe przeznaczone tylko dla niepełnosprawnych, a potem mnie bezpodstawnie pomawiali i upominali że postawiłem samochód w niedozwolonym miejscu (w miejscu dla niepełnosprawnych). To czysty absurd.

Nawet po tym jak napisałem do was już 2 wiadomości w których wyjaśniłem, że to wy zmieniliście kategorię i stan w moich ofertach, i że upomnienie mi się nie należało, a co najwyżej wam się należy, to na każdą wiadomość odpisujecie ogólnikami, jakbyście albo nie wiedzieli o co chodzi (brak rozeznania technicznego) albo celowo uprawiali trolling / zbywanie. Nawet pomimo, że prosiłem o przekazanie sprawy do działu technicznego.

Jako użytkownik waszej platformy UPOMINAM was, i żądam ponownie przekazania sprawy do działu technicznego i osób kompetentnych, i odniesienia się merytorycznie do treści moich zażaleń. Dalsze zbywanie mnie ogólnikowymi formułkami spowoduje nagłośnienie sprawy i wejście na drogę oficjalniejszą / publiczną.

- 10) od tego momentu cisza jak makiem zasiał oraz ignorowanie, nie mają argumentu żeby zaprzeczyć faktom, a jednocześnie nie chcą się przyznać do winy, cofnąć upomnienia, przywrócić Smarta, przeprosić itp. więc zwyczajnie ignorują.

- 11) skandaliczne zachowanie Allegro zmusiło mnie do jego upublicznienia tu na forum, żeby każdy widział i żeby był kolejny dowód na to jak wielkie platformy plują swoim użytkownikom w twarz. Wiem że istnieje już wiele podobnych wątków gdzie użytkownicy skarżą się na podobne praktyki np.: LINK 1 oraz LINK 2 

- 12) nie wiem czy po takim upublicznieniu ktoś się w końcu tym zajmie czy nie, być może, (widziałem że w niektórych sprawach to pomagało) a jeśli nie, to będę zmuszony złożyć oficjalną skargę do odpowiednich organów

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

incognito284
#9 Pomysłodawca

Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać...nie chcę snuć teorii spiskowych, ale to po prostu wygląda jak jakaś bezczelna zmowa milczenia. W tickecie brak odpowiedzi od 2 tygodni. W wątku od 4 dni. Moderacja omija wątek z godną podziwu konsekwencją, jednocześnie szybko odpisując na setki wątków założonych przed moim, a nawet na te po moim. Czy to dlatego że skończyły się wam gotowe formułki. Czas przestać udawać, że ten najwyraźniej trudny i niewygodny dla was temat nie istnieje, i odpisać w końcu coś merytorycznego, zamiast zamiatać sprawę pod dywan.

oznacz moderatorów