@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Proszę o informację, jakie stawki VAT uzupełnicie sprzedającym wystawiającym faktury VAT-marża?
Faktury wystawiane są w kwotach brutto.
@ART_FOTO Czy mógłbyś doprecyzować? Pomocny byłby zrzut ekranu lub link do informacji, o której piszesz.
@w_kiwi W komunikacie jest mowa o automatycznym uzupełnianiu stawki VAT 23%. Jak Allegro zamierza rozwiązać to w ofertach z fakturą VAT marża? W tym przypadku VAT jest naliczany wyłącznie od marży sprzedawcy, której Allegro nie zna, więc nie można automatycznie przypisać stawki 23% do całej sprzedaży. Czy ten przypadek został uwzględniony?
@w_kiwi @drekenzes Pytanie również brzmi, czy przypisanie stawek VAT nie spowoduje tego, że kupujący będzie widział informację, że do zakupu otrzyma fakturę VAT na podstawie której ten VAT będzie mógł odliczyć.Na podstawie faktury VAT-marża, tego zrobić nie może.
@ART_FOTO daj źródło tej informacji ?
@kostas11 Info przyszło na maila:
Można nie zgodzić się na automatyczne dodanie tych stawek ale mnie ciekawi, co się stanie jeżeli tego nie zrobię do 20 sierpnia.
@ART_FOTO info mówi jasno że w niektórych ofertach z fakturą VAT a nie z fakturą VAT-marża 🙂 Sprawdź może masz jakieś oferty faktura VAT ? ja nie dostałem tego komunikatu bo mam uzupełnione stawki w Faktura VAT a tam gdzie mam Marża jest jak niżej 🙂
@kostas11 U mnie wygląda to tak.We wszystkich ofertach mam zaznaczone Faktura VAT-marża.Pole "Podstawa wyłączenia z VAT" jest wygaszone.
@ART_FOTO @drekenzes wprowadzana zmiana nie będzie dotyczyła VAT marża 🙂
@Syrena_zT Wracając do tematu, skoro mam zaznaczone w ofertach faktura VAT-marża, a wprowadzenie stawek VAT ma tej formy nie dotyczyć, to dlaczego przy wystawianiu oferty nie mam możliwości zaznaczenia "tylko klienci biznesowi", oraz informację na poniższym zrzucie.
Ja Ci powiem, że to jest już od dawna. Kłóciłam sie o już z pół roku temu jak nie dawniej. Bo jak mi to przysłali to akurat byłam chora i przegapiłam to wyłączenie. Prosiłam o wyłączenie tego poprzez to forum ale ODMÓWILI.
Z tego co zauważyłam to chodzi o to, że jak przy wystawianiu oferty tego nie zauważysz i przegapisz to zostaje faktura vat. Normalnie w takim wypadku klient, któremu zależy widziałby, że coś jest nie tak i dopytał. Allegro postanowiło wprowadzać stawkę vat za Ciebie. U nas to pewnie sporadyczny przypadek, u chińczyków pewnie większy. Potem się dziwić, że ludzie krzyczą iż kupili, bo mieli w ofercie vat 23%, a Pan chińczyk na to, że wystawia tylko bez vatu...
@ART_FOTO weź profilaktycznie zmień sobie hurtowo stawkę na prawidłową, bo prawdopodobnie gdzieś tego nie ustawiłeś i dlatego Ci to przyszło tak jak przedtem mi.
Ogólnie jest to moim zdaniem paskudna zagrywka. Zapomnisz ustawić zwroty, czy wpiszesz nieprawidłowy EAN itp itd to oferty nie wystawisz póki nie poprawisz. Zapomnisz wpisać stawkę vat to Allegro radośnie zrobi to za Ciebie narażając Cię na ciężkie problemy... Jakby nie mogli zablokować wystawienia oferty do momentu uzupełnienia tego...
@AnnaG-Antyki Problem w tym, że we wszystkich ofertach mam zaznaczoną fakturę VAT-marża, a wyświetla sìę to co wyświetla.W czerwcu nie było problemu z zaznaczeniem opcji "tylko klienci biznesowi", a teraz jest jak jest.Dlatego zastanawiam się, czy za chwilę moje oferty będą widoxzne dla klientów biznesowych.Pomijam fakt, że widok ofert raz jest taki, a raz owaki.
@ART_FOTO Konsultuję tę kwestię. Wrócę tutaj z odpowiedzią.
@ART_FOTO @drekenzes konsultuję już wasze pytania. Wrócę do Was z informacją, jak tylko będę miała dalsze wieści.