anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

22 lipca wprowadzimy zmiany w Twoich niestandardowych cennikach dostawy

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_   możecie jaśniej bo przeczytałem dwa razy oraz pomoc i dalej ni kumam 😉

Jeśli samodzielnie nie podejmiesz decyzji – 22 lipca automatycznie przekonwertujemy cenniki zgodnie z naszymi rekomendacjami.

Czy to znaczy że coś dodacie na siłę, czy tylko się zmieni wygląd cennika a zostaną te same metody dostawy co mam ?

matt_rose
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @kostas11, w zależności od udostępnianych przez Ciebie metod i zasad ich działania przypiszemy je do gotowych cenników albo utworzymy nowe cenniki niestandardoweW zakładce Ustawienia dostawy sprawdzisz, ile czasu pozostało do automatycznej konwersji. Znajdziesz tam również link do listy cenników do konwersji. Na tej stronie pokażemy nasze propozycje zmian oraz wskażemy cenniki, którym warto przyjrzeć się bliżej.

Możesz:

• przejrzeć nasze propozycje, dostosować cenniki do swoich potrzeb i samodzielnie je przekonwertować,
  • poczekać do 22 lipca, wtedy automatycznie przekonwertujemy Twoje cenniki i zastosujemy proponowane ustawienia.

Za każdym razem, gdy wejdziesz na stronę z listą cenników do konwersji, zobaczysz aktualne propozycje zmian. Na bieżąco dostosowujemy je do ustawień zapisanych w Twoich cennikach.

Mateusz
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Czyli jak rozumiem wciśniecie swoich kurierów w miejsce tych "niestandardowych"?

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@matt_rose  @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Pomijając fakt że trudno mi to tak szybko zrozumieć ale co w przypadku gdy wasze cenniki przesyłek niestandardowych będą wyższe niż te które sam zrobię? Jak np. niektóre wybrane przez siebie formy dostawy zaznaczę jako darmowe to też będziecie narzucać swój koszt dostawy? Sprzedający powinien mieć wolny wybór co do dostawców jak i cenników dostawy a klient i tak sam decyduje od kogo mu się opłaca kupić najlepiej.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kolekcjoner608 W artykule, który podesłał Mateusz wszystko jest wyjaśnione. Zachęcam Cię do szczegółowego zapoznania się z nim. 

Doprecyzuj, co dokładnie jest niejasne? 

Nicol
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@N_Nitka28 Czytałem ale jasności tam zbyt nie widzę ,może ze względu na wiek wzrok i nie tylko mam słabszy . Mam obecnie cenniki i chciałbym w tylko wiedzieć co będzie jak ich nie zmienię ? Czy pozostaną takie same ,czy dorzucicie mi innych dostawców bez mojej zgody . Co do kosztów dostawy jaki miałby być przez Was zaproponowany do zmian to też nie widzę jakie były by to kwoty ?

oznacz moderatorów

AGLOPRIMA2
#15 Entuzjasta

@kolekcjoner608 

jak się cieszę, że napisałeś: 

@kolekcjoner608  napisał(a):

Czytałem ale jasności tam zbyt nie widzę ,może ze względu na wiek wzrok i nie tylko mam słabszy . ?

Miałam już obiekcje, czy z moją głowa jest wszystko ok, bo wielu rzeczy, które Allegro "wyjaśnia" nie rozumiem

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AGLOPRIMA2 No to i ja jeszcze nie pędzę do lekarza ,ale trudno te "udoskonalenia" ogarnąć i pojąć nie mogę za co wszystkim sprzedawca robią ciągle pod górkę. Z wiekiem takie ciągłe zmiany staja się drogą przez mękę i prowadzą do chęci zwinięcia interesu z tego portalu.

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć @kolekcjoner608 w zakładce Ustawienia dostawy znajdziesz link do listy cenników do konwersji. Na tej stronie pokażemy nasze propozycje zmian oraz wskażemy cenniki, którym warto przyjrzeć się bliżej. Jeżeli chodzi o koszty dostawy, będą to zawsze maksymalne ceny dla danej dostawy. 

Alicja
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Syrena_zT To co jest na wskazanej stronie czytałem (bez zrozumienia) i to o co pytam tam nie widzę. Co to znaczy maksymalne ceny do danej dostawy np. Poczta Polska paczka ,list polecony  ,kurier np. GLS .Co znaczy warto się przyjrzeć ? Będzie jakiś wymóg czy można pozostać przy tym co się ma obecnie?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kolekcjoner608 maksymalne ceny przesyłek dotyczą przesyłek Smart! Już teraz mają zastosowanie (kwoty są wymienione np tutaj), po prostu obecnie możesz samodzielnie ustawić maksymalną lub niższą cenę przesyłki, po przejściu na standaryzowane cenniki ta cena automatycznie będzie ustawiona na maksymalną. 
W zakładce którą wskazaliśmy powinieneś znaleźć informację, które z Twoich cenników zostaną przekonwertowane na gotowe cenniki, a które na niestandardowe oraz liste sugestii zmian, które możesz wprowadzić już teraz. Jeżeli nie wprowadzisz ich samodzielnie, zostaną one wprowadzone automatycznie przy konwersji. 

Alicja
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Syrena_zT Czyli jak nie posiadam Smarta to nic mi nie zmienicie i sam też nic nie muszę zmieniać? Smarta nie mam i na obecnych warunkach nie jestem w stanie się do niego dostosować aby nie pogorszyć swojej jakości sprzedaży. 

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kolekcjoner608 niestety nie mam podglądu w nasze sugestie, które Ci wyświetlamy. Jaką masz tam informację? Jeżeli Twoich cenników nie można przypisać do gotowych cenników, powinny zostać utworzone nowe niestandardowe. 

Alicja
oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Syrena_zT Czyli jeśli moich cenników nie można przypisać (z wyjątkiem InPostu) gdzie korzystam z waszego cennika to muszę tworzyć nowe niestandardowe z takimi kwotami jakie mam obecnie czy sami ustalicie mi cenniki np. PP ?

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@Syrena_zT  pytanie dot. ustawienia liczby przedmiotów w przesyłce
chodzi o przesyłki pocztą polską - list polecony, mini przesyłka - podajecie takie info 

"przesyłki pocztowe 
Określ maksymalną liczbę sztuk w paczce, jeśli zamówienie będzie realizowane z dostawą do skrzynki pocztowej. Pamiętaj, że podajesz jedną wartość dla wszystkich włączonych w cenniku metod z dostawą do skrzynki na listy."

Czyli nie będzie można ustawić innej liczby przedmiotów dla listu poleconego, a innej dla mini przesyłki? Dlaczego?

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ja_Nitka skonsultuję to i wrócę do Ciebie z odpowiedzią. 

Alicja
oznacz moderatorów

wojtekmarchewka
#13 Ambasador

@Syrena_zT ja mam pytanie o kraj wysyłki

Zrzut ekranu 2026-06-26 203147.jpg

W tej chwili, mam ustawiony na "inny" zgodnie z moją deklaracją, wysyłka jest z Chin, Niemiec, Hiszpani, Anglii, wszystkie wysyłki mam z darmową dostawą.

Po sugerowanej Waszej zmianie kraj wysyłki ma być "Polska". Czy i jak mogę to edytować, aby klienta nie wprowadzało w błąd?

oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

wiadomo coś w sprawie ustawienia liczby przedmiotów w przesyłce?

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ja_Nitka uprościliśmy w nowych cennikach sposób definiowania liczby sztuk w paczce. Teraz podczas tworzenia cennika, określasz jedną wartość dla wszystkich metod, które reprezentują określony sposób dostawy, czyli:

pod drzwi – standard
pod drzwi – duże
pod drzwi – gabaryty
do automatu
do punktu odbioru
przesyłki pocztowe

Dlatego należy podać taką wartość, przy której będzie możliwość spakowania zamówienia z większą liczbą sztuk - do określonej liczby paczek, niezależnie od wybranej metody dostawy. A jeżeli nie jest to możliwe, to najlepiej będzie stworzyć oddzielne cenniki. Więcej informacji o nowych cennikach niestandardowych, przeczytasz w tym artykule

Sandra
oznacz moderatorów

ja_Nitka
#13 Ambasador

@Sa_nova  chodzi o cennik w którym jest Allegro Przesyłka polecona i Allegro MiniPrzesyłka

Wasz nowy wymóg ustawienia takiej samej liczny przedmiotów dla tych dwóch przesyłek jest bez sensu! Przy tych przesyłkach jest gigantyczna różnica jeśli chodzi o kwotę ubezpieczenia, Polecony jest ubezpieczony do 1000 zł a MiniPrzesyłka do 50 zł!

Wysyłam małe przedmioty, które mieszczą się do obydwu przesyłek, ale dla poleconego mam teraz ustawione 20-30 szt a dla MiniPrzesyłki 3 szt - jak mam to ustawić w nowym cenniku?

Ten nowy wymóg praktycznie wyklucza MiniPrzesyłkę z użycia -- zmieńcie to! Skoro MiniPrzesyłka jest teraz wyjątkiem jeśli chodzi o kwotę ubezpieczenia to zróbcie też wyjątek jeśli chodzi o liczbę sztuk dla tej przesyłki.

oznacz moderatorów