@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ możecie jaśniej bo przeczytałem dwa razy oraz pomoc i dalej ni kumam 😉
Jeśli samodzielnie nie podejmiesz decyzji – 22 lipca automatycznie przekonwertujemy cenniki zgodnie z naszymi rekomendacjami.
Czy to znaczy że coś dodacie na siłę, czy tylko się zmieni wygląd cennika a zostaną te same metody dostawy co mam ?
@AGLOPRIMA2 żadna strata 🙂 a tak serio nie dojdzie do tego, a allegro tymi ruchami pokazuje że wielu sprzedawców rezygnuje ze smarta i allegro delivery więc muszą im to na siłę wciskać, patentem 😄
Kochane Alledrog... znaczy Allegro znowu wprowadizło genialne roziwązanie. Nowe cenniki dostaw.
Nowe ustawienia dostawy są tak genialne, że np. nie da się ustawić osobnej licbzy sztuk dla miniKurier InPost, który ma limit 10KG, a osobnej dla kurier InPost który ma 30KG. Wczesniej dla produktu o wadze niecąłych 5kg miałem dla minikurier ustawione 2 sztuki na paczkę, a dla normalnego kurier 6szt. Działało dobrze. A teraz wpadły mi zamówienia, gdzie mam wysłać paczki 20-30KG minikurierem.... Nie da się tego inaczej ustawić - można tylko wyłaczyć miniKurier.
Ustawienie wysyłki do auatomatu - allegro One Box z niewidomych przycyzn ma limit 20KG (może allegro kupiło automaty z cieńszej blachy niż konkurencja?). W InPost jest 25KG, w DHL poza allegro też jest 25KG, ale w Allegro DHL już jest 20kg xD.
Oczywiście w nowych cennikach nie da się ustawić osobnej licbzy sztuk dla onebox, a osobnej dla Allegro. Sprzedaje produkty o wadze 10-11kg. W Paczkomat InPost bez problemu mieści się 2 sztuki, a na OneBoxa trzeba ograniczać do 1 sztuki. Tak teraz w nowych cennnikach albo ogarniczę również InPosta do 1 sztuki na paczkę przy cyzm starcę kientów bez Smart lub będę wysyąć 2 sztuki OneBoxem i płacić dodatkowe 20zł do packzi...
@beatamazur37 Allegro doskonale wiedziało o problemie przed wprowadzeniem nowych cenników i zastosowali standardowe rozwiązanie na miarę Allegro - czyli olali sprawę .... 😉
zobacz ten wątek
@beatamazur37 przepraszam, że musiałaś czekać na moją odpowiedź, ale w tej sytuacji możesz albo ustawić liczbę sztuk w paczce, która zagwarantuje, że niezależnie od wybranej metody zamówienie będzie mogło zostać spakowane do jednej paczki (czyli tak, jak wskazujesz w tym przykładzie dla miniKurier Inpost) albo utworzyć oddzielne cenniki dla metod obsługujących różne gabaryty.
Z Twojej wypowiedzi wynika, że sprzedajesz towar o różnych gabarytach (5kg/10-11kg), więc tutaj wariant z ustawieniem różnych cenników podpiętych do poszczególnych ofert jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o rozmiary boxów to rzeczywiście InPost obsługuje przesyłki do 25kg natomiast metody do innych automatów (w tym Allegro One Box) w ramach Allegro Delivery do 20kg. Tutaj jednak trzeba podkreślić, że w przypadku zamówień poza Smartem koszt dostawy ponosi kupujący, natomiast w Smart koszty są dzielone miedzy Tobą, a nami, bo jako Allegro współfinansujemy te przesyłki.
Pani Olu. Robicie z nas osoby niespełna rozumu. a z klientów tym bardziej.
Nie po to zrobiliście kiedyś metody dostawy typu InPost - miniKurier24 itp
aby teraz OGRANICZAĆ KLIENTÓW!!
Klient ma gdzieś że mam ten sam produkt w różnej ilości szt.
Sprzedaje Opakowania mam aukcje po 10, 25, 60, 100, 200, 300 szt
klient nie szuka, nie sprawdza. wchodzi w to co mu obecnie Allegro podłoży pod nos. z Oznaczeniem TOP OFERTA.
dla przykładu moja aukcja na 60szt Opakowań
Jest Klient A chciał Kupić 60szt mógł zapłacić mniej dzięki InPost - miniKurier24
bo potrzebował tylko jeden taki zestaw
A Klient B który chciał kupić 300 szt zamiast szukać aukcji typowo na 300 szt klikał zamów 5 zestawów po 60 szt
i w jego przypadku była już tylko opcja normalnego Kuriera.
Jak teraz zmienię w tej aukcji że tylko 1 szt wchodzi na przesyłkę to ten drugi Klient B musiałby zapłacić 5 razy Wysyłkę !! to powie że to olewa i wgl nie kupi..
o to tu nam chodzi.
że Nie po to robiliście TYLE METOD Dostawy - Każda różna, Każda Inna.
Żeby teraz robić taki SYF.
co Wam @San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Przeszkadzało w tym że można było dla KAŻDEJ różnej metody dostawy wybrać po Swojemu liczbę szt w paczce?
Nie chce ale gdzieś tam rozumiem większość zmian na naszym cudownym portalu.
ale DLACZEGO zabieracie nam tak PROZAICZNĄ rzecz jak własnoręczne ustalenie jak mamy pakować to co sprzedajemy!!
To MY jesteśmy Specjalistami od PAKOWANIA NASZYCH PRODUKTÓW.
To MY spędziliśmy setki godzin nad myśleniem w jaki karton i jakiemu kurierowi dać jaką paczkę.
To MY rozmawiamy z NASZYMI klientami.
DLATEGO też MY chcielibyśmy nadal mieć możliwość ustawienia tak prozaicznej rzeczy nad którą myśleliśmy dni, miesiące czy lata aby jak najlepiej wykorzystać przestrzenie kurierskie aby nasi Klienci mogli mieć WIĘCEJ za MNIEJ.
To Dzięki Nam - SPRZEDAWCĄ - KLIENCI przychodzą i kupują rzeczy.
Jeszcze raz zatem zapytam. Po co nam tyle RÓŻNYCH metod dostawy skoro nie możemy ich dobrze wykorzystać?
bo skoro 1 przedmiot się mieścił w tańszej przesyłce a już kilka takich samych mogło pójść w większej przesyłce to czemu MAMY OGRANICZAĆ naszych KLIENTÓW????
@misiopaki W odpowiedzi na opisywany przez Ciebie przykład, możesz stworzyć osobne cenniki dla większych oraz mniejszych zestawów i podpiąć je do ofert.
Jednoczeniśnie dziękuję za szczerą opinię. Cały czas się rozwijamy i pracujemy nad portalem, dlatego takie uwagi są dla nas bardzo ważne.
dziękuję Wiktoriu za odpowiedź ale przytoczę to co napisałem
"dla przykładu moja aukcja na 60szt Opakowań
Jest Klient A chciał Kupić 60szt mógł zapłacić mniej dzięki InPost - miniKurier24
bo potrzebował tylko jeden taki zestaw
A Klient B znalazł tę samą aukcję i chciał kupić 300 szt
zamiast szukać aukcji typowo na 300 szt klikał zamów 5 zestawów po 60 szt
i w jego przypadku była już tylko opcja normalnego Kuriera.
Jak teraz zmienię w tej aukcji że tylko 1 szt wchodzi na przesyłkę to ten drugi Klient B musiałby zapłacić 5 razy Wysyłkę !! to powie że to olewa i wgl nie kupi.. "
Tym bardziej iż Wielowariantowość ofert została mocno ograniczona - wręcz wyłączona kompletnie.
"wielopaki" jeszcze nie pokazują się dokładnie i poprawnie w kategorii " Wytłaczanki na Jajka"
stąd moja i wielu innych sprzedawców prośba o przywrócenie możliwości ustawiania ilości dla KAŻDEJ metody dostawy.
Bo nie zamierzamy wprowadzać klientów w błąd. skoro kiedyś 5 zestawów mogli kupić na swojej ulubionej aukcji i zapłacić RAZ za wysyłkę. to nie zmienię tego. co najwyżej zostaje mi wyłączyć opcje "miniKurier24" i ten który chciałby wybrać tańszą dostawę straci na tym.
Także przez Wasze zmiany cierpią bardziej KLIENCI
bo my powyłączamy zbędne opcje. które nam szkodzą.
@misiopaki Jeszcze raz Ci dziękuję zapoświęcony czas na napisanie swojej opinii. Nie planujemy przywrócenia cenników do poprzedniej formy. Jeśli to miałoby się zmienić, z pewnością o tym poinformujemy.