Klient zakupił towar na fakturę za 1200 zł
Parę minut po zakupie zgłosił zwrot - ok, tak bywa, allegro zawsze oddawało automatycznie pieniądze, ale nie tym razem.
Okazuje się,że klient korzystał z Allegro Pay Business i allegro pieniędzy automatycznie nie oddało.
W e-mailu z dnia 21.04.2026 "Kupujący XXX zgłosił zwrot towaru. Zwrot nr: XX/2026" jest napisane:
"Otrzymałeś środki za to zamówienie bezpośrednio od PragmaGO (firma, która finansuje usługę) na rachunek bankowy, który wskazałeś w Allegro."
Teraz pytanie gdzie są pieniądze bo mam podpięte pod allegro dwa kota bankowe i na żadnym z nich nie pojawiała się wpłata bezpośrednia w kwocie 1200zł
Cześć @sklep_ImperNET, podaj proszę numer zamówienia którego dotyczy sprawa. Zweryfikujemy to 🙂
0a772250-3d4a-11f1-8c13-6dc9faf98c3e
Doprecyzujmy. Zwrot środków za zamówienie opłacone przez Allegro Pay Business nie jest realizowany automatycznie przez Allegro, lecz wymaga wykonania przelewu bankowego przez partnera (sprzedawcę) poza platformą Allegro.
Zwrot powinien zostać wykonany na rachunek wskazany przez Allegro w mailu (np. rachunek PragmaGO lub rachunek kupującego) lub bezpośrednio na rachunek kupującego, z podaniem numeru zamówienia w tytule przelewu.
gdvorek
Zrobiłem tak jak to jest opisane i zwróciłem pieniądze na konto PragmaGo (nr rachunku podany w wiadomości z allegro oraz na stronie transakcji), i właśnie kupujący założył mi dyskusję twierdząc, że nie dostał pieniędzy - o co chodzi ??