anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro samo założyło reklamację od klienta

MAMY ROZWIĄZANIE!
petinek_pl
#14 Krzewiciel

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Kilka dni temu otrzymałam uszkodzony zwrot od klienta. Złożyłam reklamację do allegro i przesłałam zdjęcia. Reklamację oczywiscie odrzucono. A tu nagle teraz zostaly mi otwarte 3 dyskusje i reklamacje RZEKOMO OD KLIENTA, do kazdego z produktów,choc reklamowany byl jeden a dwa zostaly u klienta, do ktorego załączono zdjęcia ktore ja zrobilam i przeslalam skladajac reklamacje na czacie..co to ma byc? Otrzymalam 3 osobne reklamacje z zadaniem zwrotu pieniedzy przez klienta z moimi zdjęciami i danymi które ja podawałam do reklamacji...są nawet w niej informacje o reklamacji odrzuconej przez przewoznika..przeciez klient nie mial dostepu do takich informacji! Mało tego,zgłoszenie dodane przez bota a w danych osoby reklamującej dane klienta..i roszczenie zwrotu..kiedy to ja zglosilam reklamacje i roszczenie.. zglosilam reklamacje z roszczeniem zwrotu do przewoznika a wy utworzyliscie 3 reklamacje z tymi danymi i roszczeniem zmieniając moje dane na klienta i zadanie roszczenia ode mnie..

oznacz moderatorów
34 ODPOWIEDZI 34
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@petinek_pl rozumiem że to zwrot odstąpienie się uszkodził idąc do Ciebie ?

Masz trzy reklamacje odrzuć dwie z powodem że klient ich nie odesłał i ma u siebie 🙂

#14 Krzewiciel

@kostas11 nie rozumiesz, bot otwarł 3 dyskusje do reklamacji które ja złożyłam, załączył moje zdjęcia i informacje które ja podałam i podpisał to wszystko po dreklamacje od klienta do mnie..moją reklamację złożono do mnie samej..

dodatkowo otrzymalam maila,ze reklamacja ktora zozylam jest odrzucona i zalecają zgłosic sie z nia do sprzedawcy...a to ja jestem sprzedawca! Z ajkiegos poronionego powodu podpisali wszystko do klienta...

a jeszcze do tego bot napisal w mailu,ze odrzuca reklamacje bo paczka byla zle zabezpieczona. Choc nie mial zdjec na ten temat. Widac ze automatyczna odpowiedz bota. Już nawet nie czytają zgloszen tylko wrzucają wszystko w automat..

oznacz moderatorów
petinek_pl
#14 Krzewiciel

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ To jest jakiś żart. Utworzone 3 zgłoszenia od klienta do mnie podając wszystkie dane które ja podałam. Moją reklamację wysłano do mnie samej i utworzono do niej 3 zdublowane dyskusje.. załączono zdjęcia które prywatnie przesyłałam na czacie obsłudze zgłaszając reklamację. A teraz konsultant pisze,że to klient utworzył zgłoszenie. Nie miał mozliwosci miec dostepu do tych prywatnie przesyłanych allegro informacji i zdjęć. A ngle klient załącza te zdjecia które ja wysłałam obsłudze i tworzy zgłoszenie w którym pisze "Opis: Produkt uszkodzony w transporcie, reklamacja przewoźnika odrzucona." Nie mogl tego wiedziec!Nie mogl miec tych zdjec! I nie mogl utworzyc 3 razy tej samej dyskusji! I nie mozna bylo odrzucic reklamacji oceniajac zabezpieczenia gdy ich nie widziano! Przeciez widac ze to automatycznie zrobiono a allegro mi pisze,że to klient i mam sie ustosunkować..do własnej reklamacji...

oznacz moderatorów
petinek_pl
#14 Krzewiciel

@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Co się dzieje..wszystkie moje zgłoszenia podpisano pod klienta i wysłano do mnie samej, ząłożono mi 3 zdublowane dyskusje.. w których zamieszczono dane które ja podawałam składając reklamacje, klient nie mógł ich znać. I nie mozna utworzyc dyskusji do jedengo zamowienia w tej samej minucie..Widać przeciez ze zgłoszenia utworzone automatycznie, zreszta dane te w dyskusji zamiescil bot a nie klient. Nigdzie nie ma wiadomosci od klienta. Konsultant pisze,ze to musi byc klient..co jest nieprawdą. Od bota tez otrzymalam odzrucenie reklamacji w ktorym pisze do mnie sprzedawcy,zebym zglosila sie z tym do sprzedawcy.. przeciez widac ze to wszystko zrobila autmoat a allegro utrzymuje ze nie ma takiej mozliwosci...

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@petinek_pl allegro często zakłada reklamacje czy dyskusje za klienta, odrzuć je i po sprawie jak błędnie złożone 😄

Druga sporawa mają bajzel i to coraz większy, już nad tym nie panują 😞 

#14 Krzewiciel

@kostas11 pierwszy raz mam taką sytuację, ewidentnie automatyczna robota,klient nie mial prawa znac tych danych ktore podano w dyskusji,zreszta nawet pisze, ze to bot je zamieścił. I nie mogl otworzyc 3 dyskusji do jednego zamowienia w tej samej minucie. Zresztą klient zgłosił zwrot z przyczyny że nie pasuje mi produkt i odesłał go a teraz nagle dyskusja ze zdjęciami które ja wysłałam do allegro..no bez jaj..A allegro mi pisze,że oni nie mają mozliwosci tworzenia dyskusji tylko klient..czarno na białym że to problem od nich a oni że nie..

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@petinek_pl 

W tej sprawie skontaktowałaś się z nami mailowo i widzę, że został już do niej przypisany Doradca, który zaopiekuję się Twoją sprawą. Dlatego otrzymasz od nas odpowiedź mailowo w zgłoszeniu nr 62021830.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

takie rzeczy tylko na allegro

to nie pierwszy taki numer z zakładaniem reklamacji przez allegro

@gdvorek ponownie mam cytować regulamin allegro, który tu nie jest przestrzegany?

o polskich przepisach nie wspomnę - bo ich serwis i tak nie stosuje.

pozostaje tylko pytanie - kto jest tu stroną transakcji?

ale pewnie się znowu czepiam wspaniałego serwisu

oznacz moderatorów
gdvorek
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@RED 

Hmm jeżeli celem było postawienie tezy, to została postawiona. Jeżeli celem była dyskusja, to rzeczywiście przydałyby się jeszcze jakieś konkrety.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@gdvorek Kto formalnie utworzył te zgłoszenia? Klient, pracownik Allegro czy system automatyczny? Na jakiej podstawie wykorzystano materiały przesłane przez Petinka w ramach własnej reklamacji?

Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@drekenzes 

Nie jesteś stroną w tej sprawie, dlatego nie będę udzielał szczegółowych informacji na temat zgłoszeń, które nie dotyczą bezpośrednio Twojego konta.

Kwestia ta jest obecnie wyjaśniana mailowo bezpośrednio z osobą, która założyła wątek. Jeśli będzie chciała podzielić się z Wami przebiegiem lub finałem sprawy, zapewne sama wróci do dyskusji.

Oczywiście, jeśli będzie potrzebowała dodatkowych wyjaśnień na forum, chętnie jej pomogę.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@gdvorek To zadam pytanie inaczej. Czy w systemach Allegro istnieje możliwość utworzenia reklamacji lub dyskusji przez pracownika Allegro albo automatyczny system bez ręcznego działania kupującego?

Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@drekenzes 

Odpowiadając na Twoje pytanie, to tak, od kwietnia działa u nas mechanizm, który może automatycznie utworzyć takie zgłoszenia bez ponownego, ręcznego klikania ze strony kupującego. Wprowadziliśmy to rozwiązanie, żeby skrócić cały proces i nie odsyłać klientów z powrotem do ponownego wypełniania formularzy.

Działa to tak, że składając reklamację logistyczną (dotyczącą samej dostawy), kupujący od razu zaznacza zgodę na automatyczne otwarcie reklamacji produktowej, jeśli ta pierwsza zostanie odrzucona. Jeżeli doradca zweryfikuje sprawę i odrzuci reklamację logistyczną (uznając na przykład, że przewoźnik nie zawinił, bo towar ucierpiał przez błędne zapakowanie), systemowy bot automatycznie przekształca sprawę w reklamację produktową.

A dlaczego tych zgłoszeń potrafi pojawić się kilka na raz? Reklamacja logistyczna dotyczy zawsze całej paczki jako całości, natomiast reklamacja produktowa musi być przypisana do konkretnej rzeczy. Jeśli w jednej przesyłce znajdowało się kilka różnych produktów, system automatycznie rozbija sprawę na osobne zgłoszenia per produkt. Stąd biorą się w systemie wnioski generowane automatycznie.

Grzesiek
   Moderator Allegro Gadane
oznacz moderatorów
drekenzes
#19 Nestor ⭐

@gdvorek Dziękuję za wyjaśnienie, jest to ważna informacja dla sprzedawców. Czyli wszystko, co trafi do reklamacji logistycznej, może później stać się materiałem dowodowym w reklamacji produktowej. No i że klient wcześniej zgadza się na taki scenariusz, a później system wykonuje go automatycznie. Ogólnie już wiem o co biega.

#14 Krzewiciel

@gdvorek minelo kilka dni i nikt nie zamknal reklamacji ani nie odpowiedzial mi na zgloszenie. Prosze usunac wreszcie te reklamacje, klient ich nie otworzyl. Klient juz dawno dostal zwrot ode mnie, bo zglosil zwrot i odeslal produkt, macie w historii ze zwrot wykonano. Ja zlozylam reklamacje JA DO WAS i wyslalam wam zdjecia uszkodzonej paczki ktora JA otrzymalam a wy dolaczyliscie moje zdjecia i wyslali do mnie ze to reklamacja od klienta. Wczoraj tylko dostalam maila,ze mam wydac decyzje w sprawie reklamacji a dzis ze zaraz minie termin...

Czy ktos widzi ten absurd???

oznacz moderatorów
petinek_pl
#14 Krzewiciel

@drekenzes utworzyl je system automatyczny, bo to widac po sposobie i na czacie tez informacji udzielil bot. A na jakiej podstawie wykorzystano materialy przeslane przeze mnie to się w glowie nie miesci. To moja prywatna korespondencja z seriwsem a klient otrzymal moje informacje ktore im przeslalam. A przeciez to w ogole nie jego sprawa, nie dotyczy jego tylko mnie i przewoznika. Tak naprawde to naruszenie prywatnych informacji. Nie wiem jak to mozliwe ze się tu do tego dopuszcza.

oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@gdvorek może na początek to:

7.1.

Spółka nie jest stroną umów sprzedaży Towarów zawieranych pomiędzy Użytkownikami i nie gwarantuje, że Sprzedający oraz Kupujący są uprawnieni do zawarcia i wykonania umowy.

i

8.1.

Spółka dostarcza Użytkownikom platformę handlową on - line oraz inne funkcjonalności pozwalające na zawieranie i realizację Transakcji oraz przekazywanie innych treści, w tym pomiędzy Użytkownikami, na zasadach opisanych w Regulaminie oraz w regulaminach poszczególnych usług. Żadna z tych funkcjonalności nie powinna być utożsamiana z posiadaniem wiedzy o treściach przekazywanych przez Użytkowników. W przypadku niezgodności treści z prawem lub z regulaminem, Spółka podejmuje działania opisane w niniejszym art. 8 w celu wykrywania i usuwania takich treści.

oznacz moderatorów
petinek_pl
#14 Krzewiciel

@gdvorek po wielu dniach otrzymałam informację,że sprawa dalej nie jest wyjaśniona. A mailowo konsultant napisał mi,że mam wyjaśnić sprawę z kupującym w dyskusji i że uruchomiona została skoro klient zgłosił problem. Cyt."W ten sposób wypracują Państwo z kupującym odpowiednie porozumienie w sprawie zamówienia. Terminowe udzielenie wyjaśnień zapewni Państwu wysoki poziom jakości sprzedaży. ".............

aha no i jeszcze "Zgodnie z przepisami, to sprzedający odpowiada za paczkę do chwili, w której konsument odbierze przesyłkę." - cały czas piszę o przesyłce która przyszła do mnie, więc to ja jestem teraz posiadaczem a klient otrzymał już zwrot pieniędzy.

Znowu głupia odpowiedź i wyjaśnienie czym jest dyskusja kiedy zgłaszam od 5 dni,że w dyskusji załączono moje zdjęcia,moje zgłoszenie a klient zgłaszał zwrot a nie reklamację i już dawno otrzymał zwrot pieniędzy!! Proszę wreszcie zająć się tą sprawą i przestać zmuszać mnie do rozwiązania sporu bo nie ma sporu TO JEST MOJE ZGŁOSZENIEEEE!!!!!!!!

Po raz kolejny powtarzam:

KLIENT ZGŁOSIŁ ZWROT

OTRZYMAŁ ZWROT PO ODESŁANIU PRODUKTU

JA ZGŁOSIŁAM REKLAMACJE DO WAS,DO PRZEWOZNIKA BO USZKODZIŁ PACZKĘ KTÓRA SZŁA DO MNIE

OTWORZONO DYSKUSJĘ Z MOIM ZGŁOSZENIEM I MOIMI ZDJĘCIAMI USZKODZEŃ PISZĄC ŻE TO KLIENT OTWARŁ

oznacz moderatorów
petinek_pl
#14 Krzewiciel

No i znowu kolejne upomnienia od allegro mailowe x3 oczywiście bo otwarto 3 reklamacje do 1 zamówienia:

"Chatbot Allina

petinek_pl, kupujący nadal nie otrzymał od Ciebie odpowiedzi."

i tak każdego dnia. A konsultant napisal "Co do czatów reklamacyjnych, to nie mamy technicznej opcji ich zakończenia. Wystarczy, że wydadzą Państwo w nich decyzję. "

fajnie ale nie chcę wydawać decyzji w sprawie własnych reklamacji, ani żeby klient zaczął teraz dostawać powiadomienia z dyskusji której nawet nie zakładał i tylko zrobi się zamieszanie a klient jeszcze da negatywa za robienie problemu..

w tych dyskusjach od początku udziela się tylko bot, klient nawet słowa nie napisał, jest tylko moja złożona reklamacja i cały czas bot zamieszcza wpisy.. super. I zero reakcji allegro, od 5 dni tylko info,że sprawa jest weryfikowana. Przez 120 godzin nikt nie potrafi zajrzeć w sprawę?

oznacz moderatorów