Dzień dobry,
proszę społeczność Allegro o pomoc i opinię w sprawie sposobu obsługi blokad aukcji dokonywanych na podstawie zgłoszeń rzekomo pochodzących od uprawnionych podmiotów.
W moim przypadku aukcje zostały zablokowane po zgłoszeniu, które Allegro przypisuje Abbott Laboratories. Problem polega na tym, że wskazany do kontaktu adres e-mail pochodzi z domeny https://who.is/whois/abbottbrandprotection.com, której nie mogę zweryfikować jako domeny należącej do Abbott. Co więcej, publiczne narzędzia WHOIS nie wskazują danych potwierdzających rejestrację tej domeny ani jej związek z Abbott Laboratories lub Abbott Diabetes Care.
Zamiast konkretnego wyjaśnienia, otrzymuję odpowiedzi sprowadzające się do tego, że skoro zgłaszający podał adres kontaktowy, to Allegro uznaje go za właściwy. Taka praktyka budzi moje poważne wątpliwości. Sam fakt przesłania dokumentów dotyczących znaków towarowych nie oznacza jeszcze, że wskazany adres e-mail lub domena należą do uprawnionego podmiotu. Dokumenty znaków towarowych są przecież często publicznie dostępne i mogą zostać wykorzystane przez podmiot trzeci.
Na forum otrzymałem też odpowiedź moderatora, że:
„Zgłaszający jest zobowiązany do przesłania m.in. dokumentów potwierdzających rejestrację wskazanych w zgłoszeniu znaków towarowych/wzorów przemysłowych oraz informacji dotyczących podstawy prawnej wniosku o usunięcie ofert. Na tej podstawie uzyskujemy pewność, że kontaktuje się z nami uprawniony podmiot. Adres mejlowy do kontaktu również udostępnia uprawniony podmiot.”
Tylko że to nadal nie odpowiada na kluczowe pytanie: czy Allegro realnie weryfikuje, że domena e-mail wskazana przez zgłaszającego rzeczywiście należy do Abbott albo do formalnie umocowanego przedstawiciela Abbott?
W mojej ocenie mamy tu problem systemowy. Legalnie działający sprzedawca może mieć zablokowane aukcje i ponosić realne straty finansowe tylko dlatego, że ktoś zgłosił naruszenie z generatora adresu e-mail, którego autentyczności sprzedawca nie może potwierdzić. Następnie sprzedawca jest odsyłany do korespondencji z tym samym, nieweryfikowalnym adresem.
Proszę o pomoc i odpowiedź:
Podkreślam, że nie kwestionuję prawa właściciela znaku towarowego do ochrony swoich praw. Kwestionuję natomiast automatyczne blokowanie aukcji bez transparentnego wykazania, że zgłoszenie pochodzi od rzeczywiście uprawnionego podmiotu, a nie od niezweryfikowanego adresu e-mail lub podmiotu trzeciego.
Będę wdzięczny za konkretne wskazówki, jak formalnie i skutecznie wymusić ponowną weryfikację sprawy oraz przywrócenie aukcji, ponieważ straty finansowe rosną z każdym dniem blokady. W między czasie proszeo odblokowanie i przywrócenie aukcji :nr 18588150591 oraz 8588179651 .